Hattuetiketti – Näin käytät hattua oikeaoppisesti

-

Hattuetiketti

Hattuetiketti tarkoittaa hattujen käyttöön liittyvää etikettiä. Siihen kuuluu muun muassa hatun malli ja se, milloin sitä kuuluu käyttää päässä tai milloin ei. Monet käyttävät hattuja usein oman mielensä mukaan, mutta on kuitenkin olemssa myös sellaisia tilanteita, joissa hattuun liittyy tarkka etiketti. Tähän on koottu parhaat vinkit päähineen pukemiseen ja siihen liittyvään hattuetikettiin.

Milloin hattua saa käyttää?

Intissä opetettiin, että hattua kuuluu pitää ulkona aina päässä, paitsi silloin kun syödään ja puolestaan sisälle astuessa hattu puetaan pois päältä. Armeijasääntö toimii hyvänä nyrkkisääntönä nykyäänkin, mutta hatun käyttöön liittyy myös hieman enemmän sääntöjä kasarmin ulkopuolella.

Herrasmiehet käyttävät aina hattua ulkona ja pukevat sen pois päältä sisätiloihin astuessa. Hattua ei kuitenkaan välttämättä oteta pois päästä kaikissa paikoissa, kuten lentokentällä, pankissa, tavaratalossa, ruokakaupassa tai kauppakeskuksessa. Hattu usein riisutaan pois päästä vasta sitten, kun tarkoituksena on asioida jonkun liikkeen henkilökunnan kanssa esimerkiksi optikon tai pankin virkailijan kanssa. Kuitenkaan toimistoauloissa ei hattua välttämättä tarvitse riisua pois päästä, jos ei välttämättä halua.

Jos hattuetiketti vaikuttaa liian vaikealta voi hyödyntää helppoja muistisääntöjä. Yksi helpoimmista hattuun liittyvistä säännöistä on se, että hattua ei oteta pois päästä ellei istuudu alas. Tällaisia paikkoja voi olla esimerkiksi rautatieasemat, kauppakeskukset, lentokentät ja toimistojen sekä sairaaloiden aulat. Hatun pukemiseen liittyy myös sääntöjä hississä. Yleensä julkisissa hisseissä, kuten kauppakeskusten tai lentokenttien hisseissä saa olla hattu päässä. Toisaalta esimerkiksi kerrostalon tai hotellin hisseissä hattu kuuluu yleensä ottaa pois päästä, jos kyytiin tulee myös ulkopuolisia matkustajia. Sääntö ei ole hakattu kiveen, joten kovinkaan moni ei koe hattua hississä millään tavalla loukkaavaksi nykyään. Tyylipisteesi ovat kuitenkin taattuja, jos kohteliaana herrasmiehenä otat hattusi pois päästä naisseuralaisesi astuessa hissiin.

Päähineen käyttöön liittyvät erikoistapaukset

Tumma silinterihattu
Silkkipytty tai silinterihattu on ainoa korrekti hattu saketin tai frakin kanssa.

Hattuetiketissä on myös poikkeustapauksia, jolloin hattu kuuluu erityisen kovalla syyllä ottaa pois päästä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi kansallislaulu. Miesten kuuluu ottaa hattu aina pois päästä, kun tulee Maamme-laulun vuoro. Näin tehdään, koska se osoittaa kunnioitusta maata ja sen historiaa kohtaan.

Hattua ei tarvitse ottaa pois julkisissa liikennevälineissä, kuten busseissa, junissa tai metroissa, eikä urheilutapahtumissa, vaikka monet niin usein luulee. Julkiset liikennevälineet ovat nimensä mukaan julkisia ja niissä yleensä istuudutaan, mutta niissä ei kuitenkaan ole pakko ottaa hattua päästä, koska niissä usein vietetään niin vähän aikaa. Urheilutapahtumissa ei myöskään tarvitse ottaa hattua pois paitsi kansallislaulujen aikaan, jotka on usein ennen peliä ja sen jälkeen. Näin osoitat kunnioitusta myös muiden maita kohtaan.

Valtiollisissa tilaisuuksissa hattua ei käytetä sellaisissa juhlissa, jotka alkavat vasta kello kuuden jälkeen. Tämän vuoksi esimerkiksi Linnan Juhlissa ei näe hattuja ja silloin kuuluu pukeutua frakkiin. Naiset voivat käyttää hatun sijasta esimerkiski hiuskoristeita. Niitä on olemassa monenlaisia ja usein varsinkin Linnan Juhlien kaltaiseen tapahtumaan kaikki koristeet tehdään mittatilaustyönä asiakkaalle.

Hattu häissä

Häissä yleensä morasiamen ja sulhasen äideillä kuuluu olla heidän asuunsa sopiva hattu, koska he ovat juhlien arvojärjestyksessä toisina heti itse morsiusparin jälkeen. Häihin liittyvän etiketin mukaan myös vieraat saavat pukeutua hattuun, vaikka morsiamen ja sulhasen äidit eivät pukisi sellaista ylleen. Häissä hatun ei ole pakko olla todella juhlava, vaan perinteinen kesähattu sopii loistavasti myös.

Häiden pukeutumistyyli usein määrittelee hatun tyylin, jonka vuoksi häiden vieraat voivat valita itse asuunsa sopivan hatun, joka on mieluinen ja riittävän tyylikäs. Talvihäissä hattua käytetään myös ja se hyviä vaihtoehtoja on muun muassa turkishatut.

Naisten hattuetiketti

Naisten hattuetiketti on usein vapaampi ja helpompi kuin miehillä. Lierihatut sopivat mainiosti häihin ja niiden kanssa voi leikitellä väreillä.

Naisten hattuetiketti on yksinkertaisempi kuin miehillä. Naiset voi pitää hattua päässä koko häiden ajan, jopa ruokapyödässä ja tanssiessa. Hieno nainen menee juhliin yhtä tyylikkäänä kuin lähtee sieltä, joten asukokonaisuutta ei tarvitse muutella kesken juhlien. Usein luullaan väärin, että hattu tulisi ottaa pois kello kuuden jälkeen. Silloin toki saketit vaihtuu frakkeihin, mutta hattuihin sääntö ei päde.

Hatun voi myös halutessaan ottaa pois kesken juhlien, eikä se ole etikettivirhe. Puolestaan jos morsiamen tai sulhasen äiti ottaa hatun pois päästään ei muiden tarvitse seurata esimerkkiä.

Hyviä valintoja häähatuiksi on värikkäät lierihatut ja muut pikkuhatut. Jos et halua pukea hattua syystä tai toisesta on hiuskoriste ainoa korrekti vaihtoehto. Lippalakit ja muut tonttulakit kannattaa jättää suosiolla kotiin, jotta välttyy etikettivirheiltä. Vaikka valkoinen on varattu morsiamelle voi hattu olla valkoinen ilman, että se vie liikaa huomiota parilta.

Hattu hautajaisissa

Hattu kuuluu osaksi hautajaispukeutumista ja sellaisen käyttö on suotavaa. Suruhatun ei ole pakko olla musta, vaan se voi myös olla harmaa tai tumman sininen. Hautajaishatun tarkoitus on osoittaa kunnioitusta vainajaa ja hänen lähiomaisiaan kohtaan, jonka vuoksi sen kanssa ei voi ottaa erivapauksia. Talvella huopahattu on paras vaihtoehto hautajaishatuksi, ja sitä voi käyttää myös kesällä. Miehet käyttävät usein joko herrainhattua tai jotakin nuorekkaampaa hattumallia. Puolestaan talvella hillityt tummat pipot käyvät loistavasti, jotta pää ei jäädy ulkona pakkassäällä.

Kun astutaan kirkkoon tulee miesten ottaa hatut pois päästään, mutta naiset voivat pitää päähineitä halutessaan koko tilaisuuden ajan. Naisten ei tarvitse ottaa hattua pois edes silloin, kun kukkia lasketaan. Jos hautajaisissa aikoo kantaa arkkua, silloin hatun tulee ehdottomasti olla musta. Arkkua kannettaessa pidetään hattu päässä, mutta kun arkku on laskettu hautaan ottavat arkun kantajat päähineet pois päästään. Tämä kohtaus on monille tuttu elokuvista.

Hattu kuuluu ottaa myös pois aina hautajaiskulkueen kohdalla. Osa kadulla kävelevistä ottaa jopa hatun pois, kun näkee tiellä ajavan hauta-auton osoittaakseen kunnioitusta vainajaa kohtaan. Lue lisää hautajaisetiketistä.

Miten hattua käytetään eri juhlissa?

Hatut kuuluvat monenlaisiin eri tilaisuuksiin ja siksi hattuetiketti on niin monipuolinen, kuin se on. Hattua käytetään muun muassa ristiäisissä, valmistujaisissa, ylioppilasjuhlissa sekä rippijuhlissa. Ylioppilasjuhlissa päivän sankari pitää luonnollisesti yllään ylioppilaslakkia ja muut voivat valita hattunsa asunsa mukaan. Hattua voi käyttää monipuolisesti myös muissa juhlissa ja herrasmiehet käyttävät hattua aina tilaisuuden sallitessa. Naisten hatunkäyttö on myös suotavaa ja heidän etikettinsä on hieman löyhempi, kuin miehillä, joten etikettivirheen tekeminen on vaikeampaa.

Frakin kanssa hattu ei ole missään nimessä pakollinen osa asukokonaisuutta, mutta se voi tulla tarpeeseen varsinkin talvella. Frakin kanssa kuuluu käyttää silkkistä silinterihattua tai tohtorinhattua.

Tumman puvun kanssa hattu ei myöskään ole pakollinen, mutta se voi tulla tarpeeseen. Tumman puvun ulkovaatteisiin kuuluu pitkä takki, jonka kanssa sopii hyvin tummat huopahatut. Puolestaan talvella kannattaa suosia turkishattuja.

Saketin kanssa hattua ei tarvitse käyttää, jos ei halua. Tähän on olemassa poikkeus nimittäin esteratsastuskilpailuihin hattu usein kuuluu. Jos saketin kanssa haluaa käyttää hattua tulee sen olla musta tai harmaa silinterihattu. Käytännössä musta on varmempi valinta ja sitä käytetään esimerkiksi päivällä tapahtuvissa hautajaisissa.

Hatun käyttö on kuitenkin aina tapauskohtaista ja sen käyttö kannattaa miettiä tilaisuuden mukaan. Oikeanlainen pukeutuminen osoittaa kunnioitusta järjestäjiä ja tilaisuutta kohtaan, eikä se siksi ole liian pinnallista hienostelua tai muuten turhamaista.

Hattua voidaan pitää päässä:

  • Aina ulkona ollessa
  • Rautatieasemalla, lentokentällä tai laiturilla
  • Julkisissa liikennevälineissä, kuten busseissa, junissa ja metroissa
  • Taksissa
  • Kaikissa julkisissa rakennuksissa
  • Toimistojen ja sairaaloiden auloissa
  • Pankeissa, kaupoissa, ostoskeskuksissa
  • Julkisissa hisseissä

Hattu otetaan usein pois:

  • Sisällä ja yksityisissä asunnoissa
  • Toimistossa ja muissa sisätöissä
  • Aina kansallislaulun soidessa
  • Hautajaissaattueen kohdalla
  • Kirkossa
  • Ruokapöydässä ja kun syödään
  • Elokuvat, ooppera ja teatteri
  • Asioidessa esimerkiksi optikon tai pankin asiakaspalvelijan kanssa

Hattuetiketti tervehtiessä

Varsinkin ennen vanhaan hattua käytettiin usein tervehtiessä. Hatun nostaminen kuuluu yhä hyviin tapoihin ja sen avulla voi osoittaa kunnioitusta toista kohtaan. Ennen hatun avulla tervehdittiin vastaantulijoita siten, että hattu nostettiin ilmaan. Jos kyseessä oli ystävä tai tärkeä henkilö silloin hattua nostaessa myös hymyiltiin ja tehtiin jopa pieni kumarrus.

Hatun nosto tehdään usein väärin. Monet nostavat hatun kokonaan ilmaan, vaikka oikeasti vain pieni ja kevyt nosto riittää. Hattu kuuluu nostaa pari senttiä ilmaan otsasta ja laittaa sitten takaisin. Hattu kuuluu nostaa usein joko sen reunasta tai päältä, mutta hatun kanssa tulee olla varma siitä, että sen sisäpuoli ei näy ulkopuolelle.

Hattu on kohteliasta ottaa kokonaan pois päältä, kun tapaa uuden henkilön tai jonkun todella korkea-arvoisessa asemassa olevan. Silloin hattu laitetaan vasempaan käteen, koska oikea käsi on luonnollisesti kättelemistä varten. Tämän jälkeen hattua pidetään kädessä niin kauan kuin keskustelu jatkuu, jotta kunnioituksen osoitus tulee vastapuolelle selväksi. Jos kunnollinen herrasmies keskustelee naisen kanssa hän ottaa myös silloin hatun pois päästään.

Hattu nostetaan päästä:

  • Kun tervehditään kadulla
  • Kun hyvästellään tuttu
  • Naisen kiitokseen vastatessa
  • Kun kiitetään vastapuolta
  • Kun puhutaan korkea-arvoisemmalle tai vanhemmalle henkilölle

Hattuun liittyviä sääntöjä ei noudateta enää yhtä tarkasti, joten hatun nostaminen voi luoda teennäisen vaikutelman. Jos kuitenkin haluat takuuvarmat tyylipisteet on hatun nostaminen suositeltavaa.

Jaa

Uusimmat

Suositut