Hautajaisiin pukeutuminen on osa huomaavaisuutta ja tapakulttuuria, jonka vuoksi siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Kuitenkaan pelkkä pukeutuminen ei ole hautajaisten tarkoitus, vaan tärkeintä on edesmenneen kunnioitus. Hautajaisiin liittyvän pukeutumisetiketin mukaan miehet pukeutuavat yleensä hautajaisiin seuraavanlaiset vaatteet ja asusteet.
Tumma puku on käytännössä kaikista varmin valinta hautajaisiin. Turvallisinta on, jos puku on tumma tai musta, raidaton ja kuvioimaton, koska silloin se on täysin korrekti vaihtoehto hautajaisia varten.
Puvuntakki hautajaisiin
Hautajaisissa käytetään tummaa tai mustaa puvuntakkia. Tärkeää on se, että koko asukokonaisuuden materiaalit ja värit pysyvät samoina läpi asukokonaisuuden. Esimerkiksi tumman puuvillasta tehdyn puvuntakin kanssa kuuluu pitää päällä tummasta puuvillasta tehtyjä housuja.
Puvuntakki voi olla joko yksi- tai kaksirivinen ja kaksi- tai kolmiosainen. Liituraidat ja ruutukuvioinnit kannattaa suosiolla jättää sakettia varten. Kannattaa myös välttää kiiltävää puvuntakkia, koska se ei sovi tilanteen luonteeseen. Käytännössä, mitä pelkistetympi ja kuvioimattomampi takki on, sitä virallisempi se on.
Puvunhousut hautajaisiin
Hautajaisten pukukoodiin kuuluu myös tummat puvunhousut, joiden tulisi olla samaa materiaalia ja väriä takin kanssa. Housujen kannattaa mielellään olla hieman vyötäröä ylemmäksi nousevaa mallia, jotta näyttää ryhdikkäämmältä. Lahkeiden tulisi osua kenkiin tai olla vain muutaman sentin niiden yläpuolella. Kaikista parhaan istuvuuden housuihin saa, kun ne käy erikseen räätälöimässä.
Kauluspaita hautajaispukeutuminen
Hautajaisetikettiin kuuluu valkoinen kauluspaita puvuntakin alle. Sen kalvosimet voivat olla joko yksinkertaiset tai kaksinkertaiset. Jos käytät kaksinkertaisia kalvosimia silloin kannattaa valita mahdollisimman elegantit ja hillityt kalvosinnapit.
Solmio
Tumman puvun kanssa hautajaisissa käytetään aina mustaa solmiota. Se on tärkeä yksityiskohta pukua ja sitä ei saa jättää pois. Jos kaapista ei löydy mustaa solmiota voi sen hätätapauksissa korvata esimerkiksi tummanharmaalla tai tummansinisellä solmiolla.
Ruotsissa hautajaisissa lähiomaiset käyttävät valkoista solmiota, mutta suomessa musta solmio on vakiinnuttanut käyttönsä. Solmio kuuluu solmia englantilaiseen tai ranskalaiseen solmuun.
Taskuliina hautajaisissa
Taskuliina on tärkeä asuste ja osa miesten hautajaispukeutumista. Sen kuuluu olla valkoista pellavaa tai puuvillaa riippuen asukokonaisuuden muista materiaaleista. Taskuliina kuuluu asettaa kaikista uloimpaan takin rintataskuun noin sentin pilkottavaksi viivaksi eli tv-foldiksi. Jos taskuliina valahtaa taskuun silloin tasku on liian iso tai taskuliina liian pieni. Halutessasi voit viimeistellä taitoksen tukemalla sitä palalla pahvia, jotta taskuliina pitää muotonsa varmasti.
Vyö ja olkaimet
Tumman puvun housujen kanssa voidaan käyttää vyötä tai olkaimia. Kumpaakaan ei välttämättä kuitenkaan tarvitse, jos housut istuvat jalkaan täydellisesti. Vyön tulee olla mustasta nahkasta tehty ja sen vyönsoljen tulee olla mahdollisimman elegantti. Pukuvyöt on harvoin yli 4 cm korkeita, joten suosittelen välttämään isoja merkkivöitä.
Puolestaan olkaimien eli henkseleiden välillä ei oikeastaan ole väliä. Yleensä suositaan joko valkoisia tai mustia henkseleitä, mutta koska ne ovat verrattavissa alushousuihin, ei niitä kuulu esitellä muille. Nappiolkaimet ovat varsin oiva valinta tumman puvun kanssa.
Juhlakengät ja sukat hautajaispukeutumisessa
Juhlakengät on oleellinen osa hautajaisasua. En suosittele pukemaan tummia lenkkareita puvun kanssa, koska ne näyttävät liian arkisilta. Hautajaisetiketin mukainen valinta on mustat, nahkaiset oxford-malliset juhlakengät tai derbyt.
Kenkien kiillottamiseen kannattaa käyttää hieman aikaa, mutta kenkien ei kuitenkaan tule olla lakeeriset eli kiiltonahkakengät. Ne soveltuvat paremmin smokin kanssa iltakuuden jälkeen. Kenkien pohjien tulee olla mahdollisimman ohuet ja mieluiten nahkaiset. Kumipohjaiset kengät on tosin paremmat, jos joutuu kävelemään paljon esimerkiksi hiekalla.
Juhlakenkien kanssa kuuluu pukea mustat tai tummansiniset sukat. Niiden kuuluu olla noin 3/4 mittaiset eli mahdollisimman pitkävartiset. Housun lahkeista vilahtelevat säärikarvat eivät kohota hautajaistunnelmaa. Sukkien materiaaleissa kannattaa suosia silkkiä, ohutta villaa ja myös puuvillaa hieman säätilasta riippuen.
Päällysvaatteet hautajaisiin
Välillä sääolosuhteet voivat yllättää ja taivaalta voi sataa vettä. Toisaalta myös vuodenaika vaikuttaa ja päällysvaatteiden käytön kanssa on suuri ero sillä, onko talvi vai kesä. Varsinkin talvella kannattaa kiinnittää huomiota mahdollisimman lämpimään pukeutumiseen, koska haudan luona ulkona voi tulla kylmä nopeasti.
Päällystakki puetaan sateella tai talvella, mutta kesähelteellä sitä ei kuitenkaan tarvitse käyttää. Takin tulisi yltää vähintään polviin asti ja sen värin tulisi olla joko musta, tummanharmaa tai tummansininen.
Kaulahuivi on lähiomaisilla aina valkoinen ja muilla vierailla se on joko tummanharmaa, tummansininen tai musta. Kaulahuivia käytetään vain talvella.
Hanskat takin kanssa puetaan yleensä mustat nahkahanskat. Myös tummanharmaa ja tummansininen käy. Nahkahanskat voivat olla kylmät kovalla pakkasella, jonka vuoksi niiden alle voi laittaa esimerkiksi sormikkaat, jolloin hanskakokonaisuudesta tulee lämmin.
Hattu on tumma lierinen hattu tai turkismateriaalista valmistettu karvahattu. Lakin kanssa ei olla suomessa kuitenkaan niin tarkkoja, joten käytännössä kaikki tummat hatut käyvät. Surusaaton aikana hattua kuuluu pitää päässä, mutta se otetaan pois arkun laskemisen ajaksi, jonka avulla kunnioitetaan vainajan muistoa.
Kello kuuluu hautajaisiin ja sen tulisi olla mahdollisimman hillitty ja elegantti pukukello. Älä ole se tyyppi, joka pukee isokokoisen sportti- tai urheilukellon ranteeseen hautajaisiin. Rannekellon kanssa kannattaa muistaa miesten pukeutumisen ns. ”kultainen sääntö”, jonka mukaan kellon rannekkeen tulisi sopia muiden asusteiden kanssa.
Mustan nahkarannekkeen kanssa muiden nahkaisten osien, kuten kenkien ja vyön tulisi olla mustat. Puolestaan teräsrannekkeen kanssa tulisi esimerkiksi vyönsoljen ja kalvosinnappien värien käydä yhteen rannekkeen värin kanssa. Lue lisää alle 600 euron pukukelloista tästä Vuodenmiehen artikkelista.
Surunappi kuuluu käytettäväksi silloin, kun lähiomainen on kuollut. Surunappi laitetaan takin vasempaan kaulukseen muutama sentti napinläven alle.
Sateenvarjo kannattaa ottaa mukaan varsinkin sateisella säällä. Sen tulisi olla pitkävartinen ja mieluiten puusta tehty. Sateenvarjon kuosin kannattaa olla harmaa tai musta ja mahdollisimman hillitty.
Naisten hautajaispukeutuminen
Hautajaisetiketin mukaan naisten kuuluu pukeutua myös tummiin vaatteisiin. Naisten suruasu koostuu yleensä jakku- tai housupuvusta, hihallisesta leningistä ja hatusta. Leski voi myös pukea ylleen suruhunnun. Jos aikoo pukeutua hameeseen tulisi sen olla tumma ja yltää vähintään polviin asti.
Paidan kuuluu olla musta, tumma lila, tummansininen tai joku muu kirkollinen väri. Sen kuuluu olla peittävä, jonka vuoksi suositaan pitkiä hihoja. Varsinkin kultaisten korujen käyttöä kannattaa välttää, koska ne herättävät turhaan liikaa huomiota. Paras koruvaihtoehto on hopea- tai helmikorut.
Naisten pukeutumiseen voi myös halutessaan lisätä rannekellon, tummat lasit tai mustan käsilaukun. Päällysvaatteeina käy talvella esimerkiksi turkishattu ja polvipituinen tumma takki sekä nahkahanskat.
Lasten hautajaispukeutuminen
Pienien lapsien ei tarvitse pukeutua tummaan pukuun, vaan renommat pyhävaatteet käyvät loistavasti. Pojalle hautajaisasuksi sopii esimerkiksi mustat tai tummansiniset housut valkoisen paidan ja neuletakin kanssa. Tytölle sopiva hautajaisasu koostuu tummansinisestä, tummanharmaasta tai mustasta leningistä. Kenkinä käy hyvin mustat tai tummansiniset kävelykengät ja taaperolle riittää valkoiset sukat.
Usein kysytyt kysymykset hautajaispukeutumisesta
Tässä on listattuna yleisimpiä kysymyksiä hautajaispukeutumisesta ja siihen liittyvästä etiketistä. Kysymyksiä on usein laidasta laitaan ja tässä niistä kaikista yleisimpiin pyritään vastaamaan mahdollisimman hyvin.
Voiko sakettia käyttää hautajaisissa?
Saketti on miesten virallisin päiväjuhlapuku, joka puetaan ennen kello 18.00 päättyvissä tapahtumissa. Saketti siis kuuluu miesten viralliseksi hautajaisasuksi, mutta sen kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen. Kannattaa kysyä muilta, mitä he aikovat pukea päälleen, varsinkin jos on kantamassa arkkua. Esimerkiksi, jos kaikki arkunkantajat sopivat keskenään pukeutuvansa sakettiin, silloin asukokonaisuudesta tulee vielä arvokkaampi ja tilaisuudesta juhlavampi.
Puolestaan, jos puet yksin ainoana saketin päälle se voi kiinnittää liikaa turhaa huomiota itseesi, joka ei ole hautajaisten päälimmäinen tarkoitus. Kannattaa välttää huomion herättämistä itseensä, jotta ei ole epäkunnioittavainen tapahtumaa kohtaan.
Käytetäänkö rannekelloa hautajaisissa?
Rannekello kuuluu hautajaispukeutumiseen, kuten myös puvun kanssa normaalisti. Kellon tulisi olla mahdollissimman hillitty ja elegantti kooltaan eli mieluiten pukukello. Älykellot ja isot urheilukellot kannattaa jättää suosiolla kotiin, koska ne ovat turhan huomiota herättäviä hautajaisten kaltaiseen tapahtumaan.
Rannekellon kanssa kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin kellon rannekkeen materiaaliin. Käytännössä ainoa validi nahkarannekkeen väri hautajaisissa on musta. Puolestaan metallirannekkeen kanssa kannattaa valita mahdollisimman hillitty ja ruostumattoman teräksen värinen, joka sopii yhteen kalvosinnappien, vyönsoljen ja mahdollisen solmukepidikkeen kanssa. Katso myös parhaat miesten pukukellot.
Kuinka paljon paidan kalvosimien tulee näkyä hautajaispukeutumisessa?
Paidan kalvosimien tulee kaikista mieluiten näkyä noin pari senttiä puvun takin hihan takaa. Käytännössä parhaat kalvosinnappien värit ovat helmiäisväri, hopea ja kulta. Kuvioidut kalvosinnapit kannattaa suosiolla jättää kotiin, koska niistä tulee vain lähinnä pellehermannimainen vaikutelma, joka ei ole hautajaisten tarkoitus.
Voiko hautajaissolmio olla värikäs?
Hautajaisolmion kuuluu olla aina musta. Puvun kanssa voi muuten käyttää värikästä tai kuvioitua solmiota, mutta hautajaisen kaltaisissa hyvin virallisissa tilaisuuksissa ei ole varaa ottaa erivapauksia. Kannattaa varmistaa myös eri kulttuurien käytännöt, jos olet menossa muihin kuin suomalaisiin hautajaisiin. Esimerkiksi ruotsissa lähiomaiset käyttävät valkoista solmiota.
Hautajaispukeutuminen talvella
Talvella on syytä pukea lämpimät ulkovaatteet päälle. Varsinkin kovilla pakkasilla voi tulla nopeasti todella kylmä, jos on unohtanut pukea kunnon päällysvaatteet. Juhlakengät kannattaa vaihtaa kunnollisiin talvikenkiin, jotta varpaat eivät jäädy. Päällystakin kuuluu olla pääasiassa tummanharmaa, tummansininen tai musta ja sen tulee ylettyä polviin asti. Tämä pätee niin naisille, kuin miehillekin.
Hattu voi olla esimerkiksi hillitty turkishattu ja hanskojen mustat nahkahanskat. Talvella nahkahanskat voivat olla todella kylmät, jonka vuoksi niiden alle kannattaa laittaa sormikkaat, jotta hanskakokonaisuudesta tulee kerrostettu ja siten lämmin.
Käytetäänkö hautajaisissa taskuliinaa
Taskuliina kuuluu osaksi miesten hautajaispukeutumista. Sen materiaalin kuuluu olla samaa, kuin mitä käytetään takissa ja housuissa eli yleensä villaa. Taskuliinaa taitellaan uloimpaan rintataskuun, joko reunataitokseen tai tv-foldiin. Kaikista varmin vaihtoehto on se, että taskuliina tulee noin sentin verran ylös taskusta ja se taitellaan tv-foldiin.
Taskuliina ei välttämättä pysy taskussa, jos se on liian iso tai liian pieni. Sen vuoksi taskuliinan kokoon on syytä kiinnittää huomiota. Jos taskuliina tuppaa menettämään muotonsa voi taitoksen tehdä silitysraudan avulla ja sen voi tukea myös pahvinpalalla.
Taskuliinan ainoa korrekti värivaihtoehto hautajaisissa on valkoinen. Sen taittelun kanssa ei voi ottaa erivapauksia tilaisuuden virallisuuden takia. Sen vuoksi kaikista parhain taittelutyyli on ehdottomasti tv-fold, joka on tarpeeksi virallinen tapahtuman luonteeseen.
Taskuliina ei ole nenäliina, jonka vuoksi on syytä varata oikeita nenäliinoja mukaan. Nenän niistäminen taskuliinaan on pahan luokan tyylivirhe, mutta nenäliinan tarjoaminen nyyhkivälle neidolle on suorastaan velvollisuus.
Mitä naiset pukevat hautajaisiin?
Naisten hautajaisasu koostuu yleensä mustista vaatteista ja asusteista. Muun muassa leninki ja jakkupuku on hyviä valintoja. Myös polviin asti ylettyvä hame on hyvä valinta. Leningin kanssa voidaan halutessa käyttää huivia tai suruhuntua ja leski voi käyttää suruhuntua, jossa on harsot. Paidan kanssa ei voi ottaa erivapauksia, vaan sen tuleeo lla lähes poikkeuksetta pitkä ja peittävä. Paidan värit ovat ns. kirkollisia värejä, kuten tummansininen, vaaleanharmaa, mustaa jne.
Naisten hautajaiskengät on usein mustat avokkaat, joissa on umpiset kärjet. Varsinkin kultaisten korujen käyttöä kannattaa suosiolla välttää, jotta ei kiinnitä liikaa huomiota itsenesä, joka ei ole hautajaisten tarkoitus. Jos käsilaukun aikoo ottaa mukaan kannattaa sen olla mustaa nahkaa ja mahdollisimman hillitty. Päällysvaatteina käy hyvin pitkä polviin ylettyvä takki, mustat tai harmaat nahkahanskat, sateenvarjo ja talvella erilliset talvikengät sekä turkishattu. Varsinkin Suomessa käy myös lähes mikä tahansa muu hattu. Pääasia on se, että hattu on väriltään musta ja se on hillityn näköinen ulkoapäin eikä siten kiinnitä itseensä liikaa huomiota.
Puvun housut tippuvat jalasta
Puvun housujen tippuminen jalasta voi olla yleinen ongelma ja haitata hautajaispukeutumista. Jos housut tippuvat jalasta niihin kannattaa laittaa musta vyö tai olkaimet. Vyön kannattaa olla mahdollisimman hillitty ja mieluiten alle 4 cm korkea. Saketin kanssa ei vyötä käytetä, jonka vuoksi sen kanssa joutuu laittamaan olkaimet eli henkselit. Henkseleiden väri on usein musta tai valkoinen, mutta sillä ei käytännössä ole väliä, koska henkseleiden ei kuulu näkyä. Olkaimet on verrattavissa miesten alushousuihin, joten niitä ei kannata esitellä muille. Kaikista paras lopputulos tulee, kun tilaa housut mittatilaustyönä, jolloin ne eivät tipu päältä ilman vyötäkään.
Mitkä kengät hautajaisiin?
Hautajaisiin kannattaa valita mustat oxford-malliset juhlakengät. Kenkien tulisi olla kiiltämät, muttei kuitenkaan lakeeriset tai kiiltonahkakengät. Mustat kengät sopii hyvin mustan puvun kanssa, jonka vuoksi ne on käytännössä ainoa korrekti vaihtoehto hautajaisiin.
Mustat kengät on myös siitä hyvät, että ne käyvät jatkossa lähes mihin tahansa muuhun juhlatapahtumaan. Tummat juhlakengät on ainoa vaihtoehto hautajaisiin ja ne käy loistavasti myös muihin juhliin, jonka vuoksi ne kannattaa ostaa omiksi. Ainoa tilaisuus, mihin tummat kengät eivät sovi, on sellainen, jossa on niin erikseen pukukoodissa sanottu.
Oxford-mallisten juhlakenkien sijasta voi myös käyttää rennompia derbyjä. Derbyissä on avoin nauhoitus ja ne on suosittuja kenkiä toimistoissa. Kengän pohjaan on myös syytä kiinnittää huomiota, koska mitä paksumpi pohja on sitä rennommat kengät ovat. Paksupohjaiset ja karkeat kumikengät on paljon arkisemmat, kuin matalapohjaiset ja sileästä nahasta valmistetut muodolliset kengät.
Puolipohjatut kengät, joissa on paksumpi kumipohja soveltuu hyvin niissä tapauksissa, joissa joutuu kävelemään paljon ulkona erilaisilla pinnoilla. Varsinkin märällä ja hiekassa ei kannata käyttää nahkapohjaisia kenkiä, koska ne menevät todella nopeasti pilalle. Juhlakengät kannattaa solmia vaakalinjaan, jotta ne ovat mahdollisimman juhlavat.
Hautajaispukeutuminen johdanto
Toivottavasti sait paljon apua hautajaispukeutumiseesi tästä Vuodenmiehen artikkelista. Osaat nyt pukeutua hautajaisiin oikeanlaisella tavalla ja olosi on helpottuneempi sen osalta. Tiedät nyt, minkä väriset asusteet tulee valita ja, mitä eri säätilanteissa kannattaa pukea ylle. Ymmärrät asusteiden, kuten rannekellon ja kalvosinnappien merkityksen ja osaat pukea ne oikein. Pukeutuminen ei kuitenkaan koskaan ole tärkein osa hautajaisia, vaan edesmenneen kunnioittaminen sopivalla tavalla.