Miksi auto ei puhalla lämmintä?

-

Miksi auto ei puhalla lämmintä

Talven kylmät kelit saapuvat, ja auton lämmitysjärjestelmä on yksi tärkeimmistä osista, joiden avulla voimme pysyä mukavasti lämpimänä matkustettaessa. Valitettavasti monille autoilijoille ongelma voi ilmetä, kun auton ilmastointi ei puhalla lämmintä ilmaa. Tämä on yleinen ongelma, joka voi johtua monista eri syistä.

Tässä artikkelissa käsitellään syitä, miksi auto ei puhalla lämmintä, ja tarjoamme ratkaisuja tähän yleiseen ongelmaan. Artikkeli aloittaa tutustumalla auton lämmitysjärjestelmän perusteisiin ja tarkastelemalla lämmitysjärjestelmän tärkeitä komponentteja ja niiden tehtäviä.

Sen jälkeen artikkelissa käsitellään yleisimpiä syitä, miksi auto ei puhalla lämmintä, kuten termostaatin toimintahäiriöt, jäähdytysnesteen puute tai vuoto, lämmitinmoottorin vika ja puhaltimen moottorin ongelmat. Artikkelissa tarkastellaan myös harvinaisempia syitä, kuten viallisia lämmitysjärjestelmän venttiileitä, ilmanpoistoputken tukkeutumisia ja lämmitysjärjestelmän ilmavuotoja.

Lopuksi artikkelissa tarjotaan ratkaisuja näihin ongelmiin ja annetaan vinkkejä, miten välttää auton lämmitysjärjestelmän ongelmia. Artikkeli tarjoaa myös tietoa tarvittavista työkaluista ja varaosista, joita tarvitaan auton lämmitysjärjestelmän korjaamiseen.

Tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota auton omistajille tärkeää tietoa auton lämmitysjärjestelmän toiminnasta, sen yleisimmistä ja harvinaisemmista ongelmista ja niiden ratkaisuista. Lue artikkeli huolellisesti, niin pysyt mukavan lämpimänä kylmänä talvipäivänä matkustaessasi.

Lämmitysjärjestelmän perusteet

Lämmitysjärjestelmä koostuu monista eri osista, joista jokaisen tehtävä on varmistaa, että matkustajille tarjotaan tarvittava lämpötila matkustamon sisällä.

Lämmitysjärjestelmän perusteet

Auton lämmitysjärjestelmä koostuu useasta eri komponentista, joista tärkeimmät ovat seuraavat:

 1. Lämmityslaite: Tämä on lämmönvaihdin, joka sijaitsee auton kojetaulun alla. Se vastaanottaa lämpöä moottorin jäähdytysjärjestelmästä ja käyttää sitä lämmittämään ilmaa matkustamossa.
 2. Termostaatti: Termostaatti on lämmitysjärjestelmän toiminnan kannalta se osa, joka valvoo moottorin lämpötilaa. Se avaa ja sulkee moottorin jäähdytysjärjestelmän venttiilin tarvittaessa, jotta moottori pysyy optimaalisessa lämpötilassa.
 3. Puhaltimen moottori: Puhaltimen moottori on vastuussa ilman liikkumisesta lämmityslaitteessa ja sen jälkeen auton ilmastointijärjestelmän kautta matkustamoon.
 4. Lämmitysjärjestelmän letkut ja putket: Nämä putket kuljettavat kuumaa jäähdytysnestettä moottorista lämmityslaitteeseen ja takaisin moottoriin.
 5. Jäähdytysneste: Jäähdytysneste on se neste, joka kiertää moottorin läpi ja kuljettaa lämpöä moottorista lämmityslaitteeseen.

Lämmitysjärjestelmän toiminta

Lämmitysjärjestelmän toiminta alkaa moottorin käynnistyessä. Moottorin jäähdytysjärjestelmä alkaa kiertää jäähdytysnestettä moottorin läpi ja kuljettaa lämpöä lämmityslaitteeseen. Termostaatti tarkkailee moottorin lämpötilaa ja säätelee venttiiliä, joka ohjaa jäähdytysnestettä lämmityslaitteeseen.

Syyt miksi auto ei puhalla lämmintä ilmaa

 1. Lämmityslaitteen vika

Yksi yleisimmistä syistä, miksi auto ei puhalla lämmintä, on lämmityslaitteen vika. Lämmityslaitteessa voi olla esimerkiksi tukos, joka estää lämmitysilmavirran kulkemisen lämmönvaihtimen läpi. Tämä tarkoittaa, että vaikka moottorin jäähdytysneste kiertää lämmityslaitteessa, ilma ei lämpene. Tämä ongelma voi johtua esimerkiksi likaisesta tai tukkeutuneesta suodattimesta tai vanhentuneesta tai vioittuneesta lämmityslaitteesta.

 1. Termostaatin vika

Toinen yleinen syy ongelmaan on termostaatin vika. Termostaatti säätelee moottorin jäähdytysjärjestelmän venttiilin avautumista ja sulkeutumista moottorin lämpötilan mukaan. Jos termostaatti ei toimi oikein, se voi estää jäähdytysnesteen virtauksen lämmityslaitteeseen, mikä estää lämmön siirtymisen lämmönvaihtimelta ilmaan.

 1. Puhaltimen moottorin vika

Puhaltimen moottorin vika voi myös olla syy siihen, miksi auto ei puhalla lämmintä. Puhaltimen moottori on vastuussa ilman liikkumisesta lämmityslaitteessa ja sen jälkeen auton ilmastointijärjestelmän kautta matkustamoon. Jos puhaltimen moottori ei toimi oikein, se ei pysty puhaltamaan lämmintä ilmaa matkustamoon.

 1. Jäähdytysnesteen taso

Jäähdytysnesteen tason alhaisuus voi myös aiheuttaa ongelmia lämmitysjärjestelmässä. Jos jäähdytysnestettä on liian vähän, se ei pysty kiertämään lämmityslaitteessa, mikä estää lämmön siirtymisen lämmönvaihtimelta ilmaan.

 1. Viallinen lämpötila-anturi

Viallinen lämpötila-anturi voi myös olla syy ongelmaan. Lämpötila-anturi mittaa moottorin lämpötilaa ja lähettää tiedon termostaatille. Jos anturi ei toimi oikein, se ei lähetä oikeaa tietoa termostaatille, mikä voi estää lämmityksen käynnistymisen.

Harvinaisemmat syyt, miksi auto ei puhalla lämmintä

Vaikka lämmitysjärjestelmän yleisimmät syyt on käsitelty jo aiemmin, on olemassa myös harvinaisempia syitä sille, miksi auto ei puhalla lämmintä.

 1. Ilman poistuminen jäähdytysjärjestelmästä

Joskus jäähdytysjärjestelmästä voi päästä ilmaa, joka estää jäähdytysnesteen kiertämisen lämmityslaitteessa. Tämä voi johtua esimerkiksi jäähdytysjärjestelmän vauriosta tai huonosta tiivistyksestä. Ilman poistaminen jäähdytysjärjestelmästä voi vaatia erityisiä työkaluja ja tietoja, joten jos epäilet tämän olevan ongelman syynä, on suositeltavaa viedä auto ammattilaisen tarkistettavaksi.

 1. Ohjauslaitteen vika

Ohjauslaite on vastuussa auton lämmityksen säätämisestä ja se voi myös olla syynä sille, miksi auto ei puhalla lämmintä. Ohjauslaitteen vika voi johtua esimerkiksi sähköisestä viasta tai vioittuneesta ohjainpiiristä. Jos epäilet, että ohjauslaite on ongelman syynä, on suositeltavaa viedä auto ammattilaisen tarkistettavaksi.

 1. Vaurioitunut lämmönvaihdin

Lämmönvaihdin on oleellinen osa lämmitysjärjestelmää, joka mahdollistaa lämmön siirtymisen moottorin jäähdytysnesteestä ilmaan. Vaurioitunut lämmönvaihdin voi estää lämmön siirtymisen lämmityslaitteesta ilmaan, mikä johtaa siihen, että auto ei puhalla lämmintä. Tämä voi johtua esimerkiksi korroosion tai vaurioiden seurauksena.

 1. Moottorin vesipumppu

Moottorin vesipumppu on vastuussa jäähdytysnesteen kierrättämisestä jäähdytysjärjestelmässä. Jos vesipumppu ei toimi oikein, jäähdytysnestettä ei pystytä kiertämään lämmityslaitteessa, mikä estää lämmön siirtymisen lämmönvaihtimelta ilmaan.

Ratkaisu auton lämmitysongelmiin

 1. Tarkista jäähdytysneste

Yksi yleisimmistä syistä, miksi auto ei puhalla lämmintä, on alhainen jäähdytysnestetaso. Tarkista siis jäähdytysneste, jonka pitäisi olla säiliön yläosassa. Jos nestettä on liian vähän, lisää sitä varovasti kunnes se on säiliön täyttömerkin yläpuolella. Muista tarkistaa jäähdytysneste myös myöhemmin varmistaaksesi sen riittävyyden.

 1. Vaihda termostaatti

Termostaatti säätelee jäähdytysnesteen kiertoa. Jos termostaatti ei toimi oikein, se voi estää jäähdytysnesteen kiertämisen lämmityslaitteessa. Termostaatin vaihtaminen on yleensä suhteellisen helppoa ja se voidaan tehdä ilman erikoistyökaluja.

 1. Tarkista lämmönvaihdin

Jos auto ei puhalla lämmintä, syynä voi olla myös vaurioitunut lämmönvaihdin. Tarkista lämmönvaihdin korroosion tai vaurioiden varalta ja vaihda se tarvittaessa. Lämmönvaihtimen vaihtaminen voi olla hieman monimutkaisempaa kuin termostaatin vaihtaminen, joten jos et ole varma, miten se tehdään, on suositeltavaa viedä auto ammattilaisen tarkistettavaksi.

Jaa

Uusimmat

Pukukoodi Business Casual

Pukukoodi Business Formal

Väitöstilaisuus pukeutuminen

Miksi läksyt keksittiin?

Suositut