Kummassa kädessä kello?

-

Kummassa kädessä kello?
Kummassa kädessä kello?

Kummassa kädessä kelloa tulee käyttää on monille ensikellon ostajille tärkeä kysymys. Kaikista yleisimmin kelloa pidetään vasemmassa kädessä, mutta sen voi myös nähdä välillä oikeassa kädessä. Joskus jopa näkee kellon molemmissa käsissä samaan aikaan! Kysymys siitä, että kummassa kädessä kelloa tulee pitää oli sen verran mielenkiintoinen, että tässä Vuodenmiehen artikkelista siitä otetaan selvää.

Miksi kelloa käytetään vasemmassa kädessä?

Suurin osa maapallon ihmisistä on oikeakätisiä, jonka vuoksi he haluavat käyttää kelloa siinä kädessä, joka ei ole hallitseva. Koska oikeakätisiä on maailmassa niin suuri enemmistö, heidän tavoistaan muodostuu yleisiä normeja ja käytäntöjä. Siksi monet vasenkätisetkin ovat siirtyneet käyttämään kelloa vasemmassa kädessä, vaikka se olisikin heidän hallitseva pääkäsi. Kelloharrastajien keskuudessa vasen käsi on erityisen suosittu, mutta varsinkin kellotapahtumissa voi nähdä kellon samaan aikaa jopa molemmissa käsissä. Kelloa ei ole tapana pitää vasemmassa kädessä vain siksi, koska niin on tehty ennen, vaan siihen liittyy myös oikeita syitä.

Perustelut kellon pitämiselle vasemmassa kädessä

Lähes kaikki on paljon aktiivisempia heidän hallitsevalla kädellään, joka tarkoittaa oikeakätisillä oikeaa kättä ja vasenkätisillä vasenta kättä. Hallitseva käsi joutuu usein kaikista suurimmalle koetukselle, koska se on kaikista vahvoin käsi. Sen vuoksi esimerkiksi kaatuessa yleensä isku otetaan vastaan vahvemmalla kädellä. Jos kelloa pitää vahvemmassa kädessä sillä on myös suurempi todennäköisyys naarmuuntua tai hajota. Tämä johtuu siitä, että vahvemmalla kädellä usein pelataan muun muassa mailapelejä, tartutaan asioihin ja lyödään.

Kello saattaa tulla myös tielle esimerkiksi, kun käytetään tietokoneen hiirtä tai kirjoitetaan kynällä pitkää tekstiä. Mustekynällä kirjoittaessa kelloon voi sotkeutua mustetta, jolloin se voi mennä pilalle. Kolmas syy sille, miksi kelloa pidetään vasemmassa kädessä on sen ruuvikruunun paikka. Kruunu on lähes aina kellon rungon oikealla puolella kello kolmen kohdalla. Jos kelloa pitää oikeassa kädessä silloin käteen voi kohdistua turhaan painetta tai epämukavuutta kellon ruuvikruunusta. Hyvä nyrkkisääntö: kelloa ei pidetä vahvimmassa kädessä.

Kyseisistä syistä johtuen kelloa pidetään usein vastakkaisessa kädessä, kuin siinä jolla kirjoitetaan. Monet kellovalmistajat valmistavat kelloistaan myös lefty-malleja, joissa kellon ruuvikruunu on kellon rungon vasemmalla puolella. Silloin kelloa voi pitää loistavasti oikeassa kädessä ilman, että se painaa kovaa kämmenselkään.

Kummassa kädessä kello naisella?

Kummassa kädessä kello naisella
Naiset pitävät kelloa samaan tyyliin kuin miehet eli he myös pukevat kellon ns. heikompaan käteensä.

Usein kysytään kummassa kädessä naisen kuuluu pitää kelloa. Kellon pitäminen naisella ei eroa oikeastaan mitenkään siitä, miten miehet niitä pitävät. Toki naisten kellojen koko on usein noin 10 millimetriä pienempi, mutta se ei vaikuta siihen kummassa kädessä kelloa kuuluu pitää. Naiset pitävät kelloa siinä kädessä, joka on heikompi. Jos olet oikeakätinen, silloin kelloa pidetään vasemmassa kädessä. Puolestaan, jos olet vasenkätinen silloin kelloa pidetään oikeassa kädessä. Toisaalta kellon pukemiseen ei ole oikeasti olemassa mitään etikettiä, joten voit itse päättää kummassa kädessä kelloa pidät.

Kuitenkin yksi kellon käyttömukavuuteen liittyvä asia on tärkeä ottaa huomioon. Kelloa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota ruuvikruunun sijaintiin. Ruuvikruunu on oleellinen osa kelloa, koska sillä säädetään kellon aika, päivämäärä, viikonpäivä ja manuaalisesti annetaan käyntivirtaa. Jos ruuvikruunu sijaitsee kellon rungon oikealla puolella silloin kello soveltuu paremmin vasempaan käteen, koska tehtaalla se on suunniteltu niin. Jos laittaa oikeaan käteen kellon, jossa on myös oikealla puolella sen vetonuppi voi kellon pitämisestä ranteessa tulla hyvinkin epämukavaa kellomallista riippuen. Usein kellon ruuvikruunu väärällä puolella voi tuntua hyvin epämukavalta, koska se painaa turhan kovaa kämmenselkää tehden kellon käyttämiseen liittyvästä ergonomiasta todella heikon.

Kummassa kädessä rannekello?

Kuten nyt tiedät, kelloa pidetään vahvemmassa kädessä, joka sattuu olemaan suurimmalle osalle juuri se vasen käsi. Kellojen tekniikka ja ulkonäkö on myös suunniteltu oikeakätisten mukaan. Kelloissa on usein kruunu, jota käytetään muun muassa ajan säätämiseen. Kun kello on vasemmassa kädessä sen ruuvikruunua pystyy pyörittämään, vaikka kello olisi ranteessa. Tämä johtuu siitä, että silloin ruuvikruunun tiellä ei ole kämmenvarsi. On siis paljon kätevämpää, että jos kellon ruuvi on sen rungon oikealla puolella, kelloa pidetään vasemmassa kädessä. Silloin aikaa säästyy kun kelloa ei tarvitse ottaa pois ranteesta sen ajansäädön ajaksi. Sen vuoksi monet kellovalmistajat ovat tehneet myös erikseen vasenkätisille kelloja, jotta he voivat myös säätää ajan silloin kun kello on heidän oikeassa kädessään.

Toinen syy sille, miksi kello kuuluu laittaa ei-hallitsevaan käteen on hyvin yksinkertainen. Yksinkertaisesti se johtuu siitä, että ihmisen aivot ovat tottuneet laittamaan ensin sen kaikista vahvemman käden töihin. Tämä pätee esimerkiksi silloin, kun yrität hakata naulaa puulautaan vasaralla. Silloin ajan pystyy tarkistamaan nopeasti vasemmasta kädestä sen sijaan, että sitä alkaisi vilkuilemaan siitä kädestä, jossa on vasara. Pitämällä kelloa ei-hallitsevassa kädessä parantaa siis myös työn tuottavuutta, kun käyttä ei tarvitse erikseen ottaa pois työtehtävästä kellonajan katsomiseen siten, että työnteko keskeytyisi.

Kumpaan käteen mies laittaa kellon? Mies laittaa kellon usein ei-hallitsevaan käteen, joka tarkoittaa suurimman osan kohdalla vasenta kättä. Toisaalta, jos olet oikeakätinen silloin kello kannattaa laittaa omien mieltymysten mukaan oikeaan käteen. Kellon kädessä pitämiseen ei ole etikettiä, joten mieti tarkkaan ja tee sitten päätös itse.

Kellon koneistot tykkäävät ei-hallitsevasta kädestä

Kolmas syy on yksinkertaisesti se, että kellon koneistot ovat todella herkkiä. Kellon koneisto on lähes tärkein kellon osa, koska ilman sitä kellon viisarit tai päivämääränäyttö ei liiku. Kello on koneiston sydän ja siksi se on myös helposti haavoittuvainen. Hallitsevassa kädessä pidetty kello joutuu todennäköisemmin koville koetuksille, jolloin se vastaanottaa kovia iskuja sekä kolhuja. Nämä kaikki iskut vaikuttavat kellon koneistoon ja voivat jopa vahingoittaa sitä todella pahasti. Ulkoiset naarmut kellon mineraali- tai safiirilasissa sekä rungossa ovat näkyviä, mutta kellon koneistoon tulevia naarmuja tai vahingoittumia ei näy ulospäin. Kellon koneiston ongelmia ei siis usein huomaa ennen kuin on liian myöhäistä ja koneisto alkaa toimimaan oudosti tai lopettaa toimintansa.

Kaikista pahimmat vahingot ottavat varsinkin mekaaniset- ja automaatikoneistot. Kvartsikoneistot ovat hieman enemmän turvassa kovilta iskuilta, koska niiden tekniikka on hieman yksinkertaisempaa kuin automaatisissa rannekelloissa. Huono puoli siinä, että automaatti- ja mekaanisetkoneistot ovat kaikista vahingoittuvaisempia on se, että ne on myös kaikista kalleimpia kellokoneistoja huoltaa. Usein kvartsikoneiston huoltoon riittää vain patterin vaihto, jonka voi usein tehdä kätevästi kotona itse. Puolestaan automaattikoneistoissa voi hammasrattaat, kellonkivet ja muut tärkeät osat saada pahoja vaurioita, joiden korjaus vaatiii ammattimaisen kellosepän, pikkutarkkuutta ja todella paljon aikaa. Sen vuoksi korjauksen hinnaksi voi tulla todella paljon rahaa, varsinkin jos kellon koneisto on harvinaisempi ja siihen joudutaan tilaamaan varaosia ulkomailta asti.

Kellon koneisto ottaa kaikista kovimmat iskut heiluvasta liikkeestä, kuten golfin swingauksesta. Sen vuoksi automaattikelloa ei kannata koskaan pitää kummassakaan kädessä, kun swingaa golfissa. Myös arkipäiväiset asiat kuten vasarointi tai paikka tenniksen ja padelin pelaaminen voi vahingoittaa kellon koneistoa. Sen vuoksi kelloa kannattaa pitää ei hallitsevassa kädessä. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten huonosti kellolle voi käydä erilaisissa kovatempoisissa liikkeissä. Kellon huoltamisen puolesta on siis parempi, että kello sijaitsee ei-hallitsevassa kädessä.

Kellomallit vasenkätisille

Nykyään monet kellovalmistajat ajattelevat myös vasenkätisiä, jonka vuoksi heidän kellomallistoistaan voi myös löytää kelloja, joissa ruuvikruunu on sijoitettu kellonkuoren vasemmalle puolelle. Silloin kelloa pystyy pitämään kätevästi oikeassa kädessä ilman, että se on tuskallista. Mallistot ovat kuitenkin usein aika vähissä ja niitä usein valmistetaan vain rajattu erä. Varsinkin monet luksuskellojen valmistajat ajattelevat myös heidän vasenkätisiä asiakkaittaan, koska he eivät halua menettää heitä. Toisaalta kello ruuvin siirtäminen kellon toiselle puolelle on harvoin edullista, jonka vuoksi se myös näkyy usein siinä, että edullisimpien kellojen valmistajat eivät halua niin tehdä. Onneksi kuitenkin myös poikkeuksiakin löytyy. Jos olet etsimässä kelloa oikeaan käteen katso esimerkiksi parhaat sukelluskellot ja parhaat pukukellot. Tässä on lueteltuna muutama paras kellomalli vasenkätisille.

1. Sinn EZM 13.1 613.011 – Paras kello vasenkätiselle

Sinn EZM kello vasenkätisille
Sinn EZM on yksi parhaan hinta-laatusuhteen omaavista vasenkätisille suunnitelluista kelloista.

*Katso hinta

Saksalainen Sinn valmistaa kelloja laatu edellä ja he ovat varsin tunnettuja heidän työkalukelloistaan. Sinn EZM on heidän uutuusmalli, jossa ruuvikruunu on sijoitettu kellokuoren vasemmalle puolelle. Sen vuoksi kello soveltuu erityisen hyvin vasenkätisille.

Kello on suunniteltu pelastusalan ammattilaisille ja ruuvikruunun paikan funktio on se, että ruuvikruunu ei vaikuta pelastustehtävän suorittamiseen negatiivisella tavalla. Sinn EZM on todella vahvasti magneettisuojattu 80000 A/m magneettikenttiä vastaan ja siitä löytyy huima 500 m vesitiiviys. Kellon toimintalämpötila menee -45 celsiusasteesta aina +85 celsiusasteeseen, joten se toimii kaikkialla maailmassa. Kellossa on SZ02 automaattikoneisto, joka tarjoaa 26 kellonkiveä, 28.800 värähdystä tunnissa ja liukuvan sekuntiviisarin.

2. Citizen Promaster Automatic Diver – Edullinen kello vasenkätiselle

Citizen Promaster kello vasenkätisille
Citizen Promaster on paras edullinen vasenkätisten kello.

*Katso hinta

Japanilainen Citizen kuuluu maailman eniten kelloja myyvien joukkoon. Citizen Promaster Automatic Diver rannekello on vasenkätisille tehty sukelluskello. Kellossa on japanilainen Citizenin in-house automaattikoneisto (caliber 8203), joka tarjoaa 36 tunnin käyntivaran.

Kellon ainoa huono puoli on se, että siinä on safiirilasin sijasta mineraalilasi. Mineraalilasit yleensä tuppaavat naarmuuntumaan käytön myötä. Kellossa on hieno tummansininen kellotaulu joka taittaa valoa. Kellotaulusta löytyy sekä päivämäärä, että viikonpäivänäyttö. Sukelluskelloille tyypilliseen tapaan myös Promasterista löytyy kääneltävä Bezel. Kiteytettynä Citizen Promaster on loistava kello vasenkätiselle, koska sen ruuvikruunu sijaitsee kello kahdeksan paikalla, eikä siksi paina turhaan kättä.

Johdanto

Kun kaikki perustelut ottaa huomioon pääsee lopputulokseen siitä, että paras paikka kellolle on juuri se ei-hallitseva käsi. Kätisyydestä riippumatta kelloa voi joka tapauksessa pitää kummassa tahansa kädessä, koska kellon kädessä pitämiseen ei liity minkäänlaista pukukoodia tai kelloetikettiä. Nyt vihdoin tiedät syyt sille, miksi kelloa pidetään usein vasemmassa kädessä ja ne syyt joihin tämä yleinen uskomus ja tapa perustuu.

Jaa

Uusimmat

Suositut