Liivipuku, jota myös kutsutaan kolmiosaiseksi puvuksi koostuu kolmesta eri osasta. Ne ovat puvuntakki, housut ja liivi. Kaksiosainen puku on yleisempi ja suuremmassa suosiossa, koska usein kolmiosainen puku mielletään vanhojen herrojen vaihtoehdoksi. Liivipuku on kuitenkin yhä näyttävä ja jopa virallisempi asukokonaisuus, kuin kaksiosainen puku.
Kolmiosainen puku
Liivipuvun eri osien materiaalien tulee olla samat, jos haluaa käyttää pukua virallisesti. Jos hankit liivipuvun, jonka puvuntakki on tehty villasta, tulee myös silloin housujen ja liivin olla tehtyjä villasta. Puolestaan, jos haluat käyttää pukua epävirallisimmissa yhteyksissä, ei kankaiden tarvitse olla samat.
Yleisimmät värivaihtoehdot liivipuvun kanssa ovat musta, tummansininen ja harmaa. Kaikista varmin vaihtoehto ensimmäiseksi puvuksi on musta. Musta puku käy lähes jokaiseen tilaisuuteen ja sen avulla voi korvata jopa frakin. Hautajaisissa tumma puku on lähes aina pakollinen.
Liivipukuun kuuluu myös oleellisella tavalla kuvioinnit, koska se ei ole yhtä virallinen kuin tumma puku. Varsinkin harmaaseen kolmiosaiseen pukuun sopii ruutukuviointi, kun taas puolestaan mustaan liivipukuun sopii hillityt raidat. Kaikista virallisin puku on kuitenkin aina yksivärinen ja ilman kuviointia.
Liivipuvun liivi
Jos haluat näyttää rennommalta ja pukeutua epävirallisemmin kannattaa suosia sellaista liiviä, jonka materiaali poikkeaa muun puvun osien kankaasta. Voit myös kokeilla liivejä, joiden värit ovat erilaiset ja, joiden kuvioinnit poikkeavat toisistaan.
Kolmiosaisessa puvussa liivin tarkoituksena on peittää vyötärö ja tehdä puvusta tyylikkäämpi. Kannattaa kuitenkin välttää sitä, että liivi valahtaa paljon vyötäröä alemmalle. Kaikista paras olisi, jos liivi olisi juuri vyötärön kohdalla.
Liivipuvun epävirallisuuden vuoksi sen kanssa voidaan käyttää vyötä olkaimien eli henkeseleiden sijaan. Puolestaan saketin ja frakin kanssa ei olkaimia voi koskaan korvata vyöllä. Kannattaa kuitenkin suosia siroja ja pieniä vyönsolkia, jotta ne eivät nosta liivin alareunaa tarpeettoman korkealle. Kolmiosaisen puvun kanssa liivin alin nappi kuuluu aina jättää auki.
Missä liivipukua käytetään?
Liivipukua käytetään pääasiassa kaikissa niissä tilaisuuksissa, joihin pukuun pukeutuminen soveltuu. Kolmiosaista pukua voi käyttää päivällisellä, juhlissa ja töissä. Epävirallisempiin tilaisuuksiin liivipuku sopii loistavasti silloin, kun käyttää erilaisia värejä ja kuviointeja niin takissa, kuin solmiossakin. Työasuna kolmiosainen puku voi toimia esimerkiksi kiinteistövälittäjällä.
Liivipuvun huono puoli on se, että se voi varsinkin kuumilla kesän hellepäivillä tuntua hiostavan kuumalta, koska siinä on yksi osa enemmän, kuin perinteisessä puvussa. Mikäli käytät kolmiosaista pukua kesällä, kannattaa valita mahdollisimman ohut ja hengittävä kangas.
Usein kysytyt kysymykset liivipuvusta
Milloin kannattaa käyttää liivipukua?
Liivipukua kannattaa käyttää aina silloin, kun siltä tuntuu ja, kun pukukoodi sekä etiketti sen käytön sallii. Liivipuvun parhain etu on se, että kun juhlista tulee illan myötä rennommat, pysyy solmio yhä paikoillaan. Toisaalta liivi pitää myös huolen siitä, että paita pysyy suorassa ja piilossa, vaikka se ei istuisikaan päällä täydellisesti. Kolmiosainen puku menee päällä myös hyvin ilman puvuntakkia.
Käytetäänkö kolmeosaisen puvun kanssa kelloa?
Kolmeosaisen puvun eli liivipukun kanssa voi käyttää rannekelloa. Kannattaa kuitenkin jättää turhan isot sporttikellot kotiin, jotta ne eivät tärvele uljasta olemustasi. Kaikista parhain kellovaihtoehto on pienikokoinen ja siro pukukello.
Jos käytät kellossasi nahkaranneketta, silloin sen nahan värin tulisi sopia muiden asusi nahkaisten osien kanssa. Esimerkiksi ruskean nahkarannekeen kanssa kuuluu käyttää ruskeita nahkakenkiä ja ruskeaa nahkavyötä. Puolestaan kultaisen metallirannekkeen kanssa käytetään kultaisia kalvosinnappeja ja vyönsolkea. Jos haluat inspiraatiota kellon etsimiseen kannattaa katsoa miesten suosituimmat alle 200 euron kellot.
Käytetäänkö liivipuvun kanssa taskuliinaa?
Liivipuvun kanssa käytetään taskuliinaa. Taskuliinan tulisi olla samaa kangasta, kuin muiden kolmiosaisen puvun materiaalien. Jos liivipukusi on valmistettu villasta, silloin taskusta tulisi löytyä villainen taskuliina.
Liivipuvun kanssa taskuliina useimmiten taitellaan suoraan taitokseen eli tv-foldiin. Taskuliinan taittelu suoraan taitokseen on kaikista helpoin taittelutyyli, joten sen opettelemiseen ei mene kauan aikaa. Halutessasi voit tukea taskuliinaa pahvinpalalla, jotta se säilyttää muotonsa illanmyötä. Toinen tapa estää taskuliinaa menettämästä muotoaan on tehdä taitelma käyttäen silitysrautaa. Silitysraudan avulla taskuliinan saa taiteltua jämäkästi paikalleen, jolloin se pitää muotonsa hyvin. Taskuliina asetellaan aina kolmiosaisen puvun kaikista uloimpaan rintataskuun.
Minkälainen liivipuku kannattaa ostaa?
Jos olet ostamassa ensimmäistä liivipukuasi, kannattaa valita sellainen, joka on mahdollisimman yksinkertainen ja musta. Voit käyttää sitä poikkeuksetta lähes jokaisessa tilanteessa niiden virallisuudesta riippumatta. Kolmiosaisen puvun housujen, takin ja liivin tulisi olla mielellään samaa väriä eli tässä tapauksessa mustat. Kannattaa välttää suurempia kuviointeja, vaikka hillityt raidat ovatkin ihan sopivia.
Miten liivipuku eroaa saketista?
Saketti on aina paljon virallisempi pukuvaihtoehto, kuin liivipuku, vaikka molemmissa onkin liivit. Sakettiliivi on usein harmaa ja sitä käytetään niin häissä kuin virallisissa tapahtumissakin. Saketti on miesten ainoa virallinen päiväasu ja se kuuluu ottaa pois päältä kellokuudelta. Kolmiosaisen puvun kanssa ei ole kellonaikarajoitteita, vaan sitä voi pitää yllä milloin tahansa.
Kolmiosainen puku etiketti?
Kolmiosaisen puvun etiketti on paljon rennompi, kuin muiden virallisten pukujen kanssa. Parhaimmillaan kolmiosaisen puvun kanssa ei tarvitse noudattaa tiukkaa etikettiä, joka saa puvun näyttämään hyvin jäykältä ja viralliselta. Milloin kolmiosaista pukua käytetään? Kolmiosaista pukua käytetään aina silloin, kun käyttäisit muutenkin kaksiosaista pukua.
Kolmiosainen puku on hieman kaksiosaista pukua virallisemman näköinen, mutta jos käytät eriväristä liiviä ja solmiota, saat olemukestasi hyvinkin rennon. Puolestaan, jos olet menossa juhliin, joissa on paljon virallisempi etiketti, kannattaa välttää liian räikeitä värejä. Kaikista virallisin tapa pitää kolmiosaista pukua yllä on käyttää saman väristä takkia, liiviä ja housuja. Kaikista virallisin väri on musta ja, kun siitä jättää kaikki kuvioinnit ja raidat pois, on olemus hyvinkin virallisen näköinen.
Miten liivipuvun kanssa voi näyttää nuoremmalta?
Usein kolmiosaiseen pukuun eli liivipukuun liitetään vanhuuden stigma. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, koska liivipuvusta saa halutessaan hyvin nuorekkaan näköisen. Yksivärinen ja kuvioimaton kolmiosainen puku kieltämättä luo tunnelmaa vanhasta herrasta, mutta jatka lukemista, jos haluat tietää miten voit nuorentaa olemustasi.
Ensinnäkin, voit käyttää värikästä paitaa, joka ei ole valkoinen. Räikeän värinen paita sovitettuna räikeään solmioon luo heti paljon rennompaa fiilistä. Voit myös kokeilla erilaisia kuviointeja takissa ja kokeilla miltä ne näyttäisivät.
Liivipuvun kanssa kuitenkin kannattaa käyttää solmiota tai solmuketta, koska se kuuluu oleellisesti kolmiosaiseen pukuun. Olemuksesta tulee helposti ränsyisä, jos jättää solmion kotiin ja pitää ylimpiä nappeja auki. Jos haluat pelata asusi kanssa varman päälle ja kunnioittaa isäntiä, suosi mustaa pukua, väri- ja kuviointihurjastelun sijasta.
Miten kolmiosaisen puvun saa istumaan hyvin?
Kolmiosaisen puvun saa parhaiten istumaan päälle, kun sen tekee mittatilaustyönä. Mittatilaustyönä teetetyille kolmiosaisille puvuille tulee luonnollisesti paljon enemmän hintaa, kuin markettipuvuille, mutta ne ovat ehdottomasti sen arvoisia. Kolmiosainen puku kannattaa ehdottomasti tehdä silloin mittatilaustyönä, jos tietää että tulee tarvitsemaan sitä hyvin usein. Silloin puvun käyttöarvo on hyvin korkea, jolloin hyvä puku maksaa itsensä takaisin.
Huonosti istuva puku näyttää epäsiistiltä, eikä Vuodenmies siksi suosi sitä. Kolmiosaisessa puvussa erityisen tärkeää on liivin istuvuus. Liivissä on usein erillinen kiristysnauha, mutta edes sen avulla ei liiviä saa välttämättä istumaan päälle täydellisesti. Hyvä nyrkkisääntö: koko puku on pilalla, jos liivi ei istu hyvin päällä.
Kaksi- vai kolmeosainen puku?
Kannattaa miettiä huolella haluaako käyttää 2- vai 3-osaista pukua. Puvut eroavat toisistaan siten, että kolmiosaiseen pukuun kuuluu housujen ja takin lisäksi liivi. Liivi on erityisen hyvä tapa saada vyötärö piiloon. Toisaalta 2-osainen puku on nopeampi pukea päälle ja soveltuu paremmin jokapäiväiseen käyttöön. Kolmeosaista pukua en suosittele käytettäväksi päivittäin, koska siinä on enemmän kerroksia ja siten se on kuumempi päällä, kuin kaksiosainen puku. Kolmiosainen puku on erityisen hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat erottua joukosta ja kerätä huomiota itseesi.
Johdanto liivipuvusta
Toivottavasti opit paljon lisää liivipuvusta eli kolmiosaista puvusta. Ymmärrät nyt, että kolmiosainen puku ei ole niin pelottava, kuin miltä se kuulostaa. Kyseessä on oikeasti vain normaali puku, johon on lisätty liivi. Osan mielestä liivin käyttö on vanhahtavaa, mutta kun sen tyylittelee oikein on asukokonaisuus hyvin elegantti ja tyylikäs.