Pukukello on tärkeä osa asukokonaisuutta, kun pukeudutaan tummaan pukuun, cocktailasuun tai smokkiin. Tyylitajuinen mies pukee aina asuun sopivan kellon, koska se on tärkeä osa pukeutumista. Älä ole se tyyppi, joka pukee sporttikellon puvuntakin kanssa. Tilanteeseen sopivassa pukeutumisessa elegantti pukukello viimeistelee tyylikkään näköisen asun.
Miesten pukukellon valinta voi olla vaikeaa, koska hyviä pukukelloja löytyy markkinoilta paljon ja uusia malleja julkaistaan ajoittain. Käymme läpi kymmenen parasta pukukelloa, joiden hinnat vaihtelevat 150 ja 13.000 euron välillä. Pukukellot sopivat loistavasti kellokaapin ainoaksi kelloksi, koska ne ovat monikäyttöisiä. Ne sopivat useimmiten asuun niin töissä, kuin puvun kanssa juhlissa.
Pukukello – mikä se on?
Pukukello on rannekellotyyppi, joka on suunniteltu mahdollisimman hienon näköiseksi. Se on yleensä kuitenkin pelkistetty, eikä siinä sen vuoksi ole paljon toimintoja. Pukukellot valmistetaan usein teräksestä ja kullasta. Niiden kellotaulujen tyypillisimmät värit ovat musta, valkoinen, hopea ja tummansininen. Pukukelloon pukeutuessa kannattaa kiinnittää huomiota sen rannekkeeseen.
Jos kellossa on nahkaranneke, silloin sen nahan värin tulee olla samaa väriä muiden asukokonaisuuden nahkaosien kanssa, kuten vyön ja kenkien. Puolestaan metallirannekkeisessa kellossa tulee metallin värin sopia metallisiin osiin, kuten vyönsolkeen ja kalvosinnappeihin. Esimerkiksi kultaisen kellon kanssa käytetään kultaisia kalvosinnappeja ja vyönsolkea.
Pukukellot ovat usein pienikokoisia rungon puolesta. Kellotaulun leveys on yleensä alle 40 mm ja kellon paksuus on usein alle 12 mm, jotta kello mahtuu kalvosinnappien alle. Kellon tyylin lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota kokoon, jotta välttyy pettymyksiltä.
Pukukelloista kymmenen parasta
- *Zenith Elite Captain Central Second – Paras pukukello
- *TAG Heuer Carrera Calibre – TAG Heuer pukukello
- *Longines Master Collection – Sveitsiläinen pukukello
- *Orient Bambino – Edullinen pukukello
- *Rado Coupole Classic – Klassinen pukukello
- *Tissot Gentleman – Tissot pukukello
- *Montblanc Tradition – Elegantti pukukello
- *Longines Flagship Heritage – Miesten pukukello
- *Maurice Lacroix Eliros Date – Laadukas pukukello
- *Citizen Eco-Drive Classic – Citizen pukukello
1. Zenith Elite Captain Central Second – Paras pukukello
Zenith on sveitsiläinen luksuskelloihin keskittynyt kellovalmistaja. Maine kelloille on ansaittu jo vuodesta 1865 lähtien, jolloin Georges Favre-Bulle aloitti kellojen valmistuksen. Zenithin arvo perustuu laadukkaiden ja tarkkojen kellojen valmistukseen, josta he ovat saaneet satoja palkintoja.
Teknisesti Zenith Elite Captain edustaa Zenithin kärkiosaamista. Kellon koneisto on Zenithin oma sveitsiläinen In-house koneisto nimeltään: Elite 670. Automaattinen koneisto on varustettu 27 kivellä ja siinä on 50 tunnin käyntivara. Kello värähtelee 28.800 kertaa tunnissa eli 4 Hz taajuudella.
Kellon ulkokuori on valmistettu 18 karaatin rosekullasta ja nahkainen ranneke on tummanruskea. Kellotaulun leveys on 40 mm, joten se soveltuu loistavasti suurimmalle osalle miehistä. Kestävä safiirilasi suojaa kelloa ja sitä voi teoriassa naarmuttaa ainoastaan timantilla. Kello tarjoaa 50 metrin tai 5 ATM vesitiiviyden. Heikko vesitiiviys on tyypillinen piirre pukukelloille, koska niistä halutaan tehdä mahdollisimman pelkistettyjä, eivätkä ne ole siksi tarkoitettu uimakäyttöön.
Kellotaulusta löytyy päivämääränäyttö, joka on poikkeuksellisesti kello kuuden kohdalla. Sekuntiviisarin lisäksi kellosta ei löydy muuta toiminnallisuutta. Kellon mallinumero on: 18.2020.670/95.C498.
Kokonaisuudessaan vertailun paras kello tarjoaa kaikista parhaimman laadun, statuksen ja tarkkuuden muihin kelloihin verrattuna. Toisaalta se on hyvin kallis, joten muissa vertailun kelloissa voi olla varmasti parempi hinta-laatusuhde. Zenith on yksinkertaisesti kellovaltio Sveitsistä kotoisin oleva laatukello.
2. TAG Heuer Carrera Calibre – TAG Heuer pukukello
TAG Heuer on myös Sveitsistä kotoisin oleva kellovalmistaja, joka on valmistanut kelloja jo vuodesta 1860 lähtien. Kellomerkki on erityisen tunnettu sen moottoriurheiluun liittyvistä kelloistaan. TAG Heuerilla riittää legendaarisia kelloja, kuten Steve McQueenista tutuksi tullut Monaco.
Tekniseltä puoleltaan TAG Heuer Carrera Calibre pukukello edustaa laadukkuutta. Sen automaattikoneistossa on 25 kiveä ja se tarjoaa noin 38 tunnin käyntivaran. Zenithin tapaan myös TAG Heuer värähtelee 28.800 kertaa tunnisa.
Kellotaulun leveys on 41 mm, joka alkaa olemaan jo paljon pukukellolle. Toisaalta, jos ranne on iso niin silloin myös kellon täytyy olla isokokoinen. Kellon kuoren paksuus on kuitenkin maltilliset 12,2 mm, joten sen pitäisi mahtua kevyesti kalvosinnappien alle.
TAG Heuer Carrera tarjoaa toiminnallisuutta ja sen kellotaulusta löytyy päivämäärä- ja viikonpäivänäyttö. Kellotaulun suojauksesta huolehtii safiirilasi. Kello tarjoaa 100 m / 10 ATM vesitiiviyden, joten se kädessä voi mennä jopa uimaan. Toisaalta silloin ranneke tulee vaihtaa nahkaisesta joko metalliseen tai kumiseen.
Kellon runko on ruostumatonta terästä, joka on kiilotettu. Ranneke on valmistettu paraslaatuisesta alligaattorin nahasta, joka luo kelloon yleellistä kontrastia. Hiottu kellotaulu kiiltää, kun auringon säteet osuvat siihen.
TAG Heuer Carrera Calibre on ikoninen klassikkokello. Se tarjoaa laadukkaita materiaaleja ja brändiarvoa suhteellisen edulliseen hintaan. Kiteytettynä TAG Heuer Carrera on laadukas miesten pukukello.
3. Longines Master Collection – Sveitsiläinen pukukello
Longines on sveitsiläinen kellovalmistaja, jonka The Master Collection edustaa perinteistä pukukelloa parhaimmillaan. Kellomerkki on perustettu jo vuonna 1832 ja nykyään se kuuluu Swatch Groupiin. Hauska nippelitieto: Longinesin logo on kaikista vanhin kellovalmistajalle koskaan rekisteröity.
Teknisesti Longines Master Collection tarjoaa kunnollista laatua. Kellon automaattikoneisto on Longinesin L899, joka perustuu ETAN A31.L91 koneistoon. Kellon huoltomahdollisuuksia lisää se, että koneisto pohjautuu Etaan, koska monet kellosepät osaavat huoltaa niitä.
Kellon automaattikoneisto tarjoaa 72 tunnin käyntivaran ja 21 kiveä. Longinesin koneisto sykkii 25.600 kertaa tunnissa. Koneistot valmistetaan kellovaltio Sveitsissä.
Elegantti ja vaalea kellotaulu on 42 mm leveä, joka alkaa jo olemaan hieman isomman kellon puolella. Toisaalta noin 40 mm sopii suurimmalle osalle miehistä, joten kun siihen lisää pari millimetriä lisää ei tulos ole kauhea. Kellon paksuus helpottaa leveyttä ja se on 11,2 mm. Kello mahtuu loistavasti kalvosinnappien alle.
Longines Master Collection tarjoaa monipuolista toiminallisuutta. Siinä on hacking-toiminto, jonka avulla kellon viisarit saa pysähtymään ajan asettamista varten. Kellotaulusta löytyy myös harvinainen Moonphase-näyttö, joka näyttää kuunkierron eri vaiheet visuaalisesti. Moonphase-näyttöön on myös integroitu samalla päivämääränäyttö.
Longines Master Collection tarjoaa naarmuuntumattoman safiirilasin ja sen kuori on valmistettu ruostumattomasta teräksestä tehden siitä pitkäikäisen valinnan. Ranneke on puolestaan laadukasta alligaattorinnahkaa ja 21 mm lugivälin ansiosta sen voi vaihtaa mieleisekseen. Painoa kellolta löytyy 92 grammaa ja sen hyvän istuvuuden vuoksi se ei paina rannetta.
4. Orient Bambino – Edullinen pukukello
Orient on japanilainen kellovalmistaja, joka on perustettu vuonna 1950 Tokiossa. Orient on nykyään Seikon omistuksessa ja se on Japanin suurin mekaanisia kelloja valmistava kelloyhtiö. Orient on tunnettu sen edullisista kelloistaan, mutta heidän kalleimmat lippulaivamallit maksavat yli 7.000 euroa.
Teknisesti Orient Bambinosta löytyy heidän oma japanilainen Caliber F6724 Inhouse-koneisto. Itsensävetävässä automaattikoneistossa on 22 kiveä ja se tarjoaa 40 tunnin käyntivaran. Kello sykkii 21.600 kertaa tunnissa ja siinä on viisarin pysäytystoiminto.
Muita kellon ominaisuuksia on muun muassa kello kolmen kohdalla sijaitseva päivämääränäyttö. Kellon runko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja sen kellotaulun leveys on 38 mm. Kello sopii kokonsa puolesta juuri täydellisesti pukukellona lähes kaikkien ranteeseen. Huolitellun ulkoasun viimeistelee musta nahkaranneke.
Orient Bambinossa on mineraalilasi, joka on iskun-, mutta ei naarmutumisenkestävä. Se on myös yksi kellon huonoista puolista. Kellon vesitiiviys on 30 m / 3 ATM eli se kädessä ei kannata uida tai mennä suihkuun. Pääosin Orient Bambino on kuitenkin hinta-laatusuhteensa puolesta täysverinen pukukello, joka on ansainnut paikkansa listan sijalta neljä.
5. Rado Coupole Classic – Klassinen pukukello
Rado on sveitsiläinen kellovalmistaja, joka erityisesti tunnetaan sen keraamisista ja omaperäisistä kelloistaan. Rado Coupole Classic täyttää täydellisesti kaikki pukukellon tunnusmerkit ja tarjoaa näyttävää laatua kohtuuhintaan.
Automaattikoneistona toimii pomminvarma ETAN valmistama 2824-2. Kyseinen Powermatic koneisto tarjoaa huiman 80 tunnin käyntivaran. Siinä on 25 kiveä ja sykki 21.600 kertaa tunnissa. Erityisen hyvän ETAN koneistosta tekee se, että monet kellosepät osaavat huoltaa niitä.
Kellotaulun leveys on 41 mm, joka on juuri sopivasti pukukellolle. Kellon siivekkeet kaareutuvat hieman tehden kellon istuvuudesta ensiluokkaista. Runko on valmistettu kestävästä ruostumattomasta teräksestä ja ranneke ruskeasta nahasta.
Kellotaulua suojaa safiirilasi, joka kestää kovempiakin iskuja. Vesitiiviys on 50 m / 5 ATM, joten uimaan ei tämä kello kädessä kannata lähteä. Kellotaulun toiminallisuutta kuvastaa sen kello kolmessa sijaitseva päivämääränäyttö.
Kokonaisuudessaan Rado Coupole Classic on laadukas miesten pukukello, joka tarjoaa kohtuulliseen hintaan hyvää sveitsiläistä laatua. Rado Coupole Classicia voi sanoa jopa kellonautinnoksi.
6. Tissot Gentleman – Tissot pukukello
Tissot on sveitsiläinen luksuskellojen valmistaja, joka kuuluu nykyään Swatch Groupiin. Se perustettin jo vuonna 1853 Charles-Félicien Tissotin ja hänen poikansa puolesta. Tissot Gentlemen edustaa sveitsiläistä laatua ja on siksi loistava valinta pukukelloksi.
Teknisesti Tissot Gentlemenin sisältä löytyy ETAN F06.115 kvartsikoneisto. Siinä on kolme kiveä ja sen patteri kestää noin 5 – 7 vuotta. Pukukello kvartsikoneistolla on oiva valinta, jos on ostamassa pukukelloa kakkoskelloksi, koska silloin aikaa ei aina tarvitse säätää erikseen, kun tarve kellon käyttöön tulee.
Kellotaulun leveys on 40 mm, joka sopii loistavasti pukukellolle ja suurimmalle osalle miehistä. Kellotaulun paksuus on vain 8,5 millimetriä kvartsikoneiston ansiosta. Tissot Gentlemen mahtuu tiukemmankin paidan hihan alle piiloon.
Kellon runko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja sen ranneke on mustaa nahkaa. Kellotaulusta löytyy safiirilasi ja kellon toiminnallisuutta edistää päivämääränäyttö. Kellon vesitiiviys on 100 m / 10 ATM, joten se kestää vettä, mutta ei kuitenkaan sovellu sukeltamiseen. Kannattaa myös huomioida, että nahkarannekkeen ei kannata kastua.
Kiteytettynä Tissot Gentlemen on sveitsiläinen laatukello, joka tarjoaa luotettavaa toiminallisuutta sen kestävän ETAn valmistaman kvartsikoneiston ansiosta.
7. Montblanc Tradition – Elegantti pukukello
MontBlanc on saksalainen korkealaatuinen kynävalmistaja, joka alkoi myös valmistamaan kelloja vuonna 1997. Nykyään kellomerkistä on muodostunut jo ikoninen ja Montblancin kynien laatu näkyy myös heidän valmistamissaan kelloissa.
Teknisesti MontBlanc Traditionista löytyy Montblancin MB 24.17 automaattikoneisto, joka pohjautuu Sveitsiläiseen Sellita SW200-1. Se tarjoaa 38 tunnin käyntivaran ja 25 kiveä. Kellon viisari värähtelee 28.800 kertaa tunnissa eli 4 hertsin taajuudella.
Kellotaulun leveys on maltillinen 40 mm, joka soveltuu hyvin suurimmalle osalle. Kellotaulun suojauksesta huolehtii ensiluokkainen safiirilasi. Kellon vesitiiviys on 30 m / 3 ATM, joten se ei sovellu vesikäyttöön.
Kellon runko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja sen ranneke on mustaa alligaattorin nahkaa. Kiteytettynä Montblanc Tradition on laadukas pukukello, jolla on myös brändiarvoa.
8. Longines Flagship Heritage – Miesten pukukello
Longines on sveitsistä kotoisin oleva kellovalmistaja, joka valmistaa laadukkaita pukukelloja laatu edellä. Alunperin yritys on jo perustettu vuonna 1832 Sveitsin ST Imierissä. Longines Flagship Heritage edustaa laadukasta pukukelloa parhaimmillaan.
Longines on varustettu heidän itsensävetävällä L615.2 automaattikoneistollaan, joka pohjautuu kestävään ETA 2895-2. Kellon huollettavuuden kannalta on hyvä, että koneisto perustuu ETAAN, koska silloin sen saa huolettua helposti. Kellosta löytyy 42 tunnin käyntivara ja 30 kiveä. Se sykki 28.800 kertaa tunnissa eli 4 Hz tajuudella.
Kellotaulun leveys on 38,5 mm, joten se soveltuu myös pienemmille ranteille. Kellon vesitiiviys puolestaan on 30 m / 3 atm, joten se kädessä ei kannata mennä suihkuun tai uimaan. Kellotaulun suojauksesta huolehtii naarmuuntumaton safiirilasi.
Kellon runko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja sen ranneke on ruskeaa nahkaa. Pienestä lisähinnasta kelloa on myös saatavilla mustalla alligaattorinnahka rannekkeella. Kiteytettynä Longines Flagship Heritage edustaa sveitsiläistä laatua kohtuulliseen hintaan.
9. Maurice Lacroix Eliros Date – Laadukas pukukello
Maurice Lacroix on verrattain nuori kellomerkki, joka perustettiin Sveitsissä vuonna 1975. Maurice Lacroixista on kasvanut jo tunnettu kellomerkki, joka tarjoaa hyvää käyttömukavuutta kohtuullisella hinnalla. Lue myös arvostelu heidän suosituimmasta Maurice Lacroix Aikonista.
Maurice Lacroix Eliros Date on varustettu sveitsiläisellä kvartsikoneistolla. Kyseisestä koneistomallista ei ole tietoa, mutta se luultavasti käyttää ETAn tekemää koneistoa.
Valkoinen kellotaulu, jossa on roomalaiset numerot kruunaa kellokokonaisuuden. Kellotaulu on varustettu myös päivyrillä ja kello kuuden alapuolella lukee teksti ”Swiss Made”, joka muistuttaa kellon haltijaa sen sveitsiläisestä alkuperästä.
Ranneke on valmistettu ruskeasta nahasta ja siihen on laitettu Maurice Lacroixin plagaatti. Runko puolestaan on ruostumatonta terästä, joka on kiilotettu. Kiteytettynä Maurice Lacroix Eliros Date on laadukas miesten pukukello, jolla on sveitsiläinen alkuperä.
10. Citizen Eco-Drive Classic – Citizen pukukello
Citizen on japanilainen kellovalmistaja, joka kuuluu maailman suurimpien kellovalmistajien joukkoon. Kelloyhtiö perustettiin alunperin jo vuonna 1918. He ovat erityisen tunnettuja kehittämästään Eco-Drive teknologiasta, jota tämäkin kello käyttää.
Teknillisesti Citizen Eco Drive Classic eroaa muista kelloista. Siinä on japanilainen J800-caliber Eco-Drive-koneisto. Koneisto ei käytä erillisiä paristoja, vaan saa energiansa auringosta. Täyteen ladattuna Eco-Driven käyntiaika on jopa 240 päivää. Netissä kuulee tarinoita siitä, miten huoltamaton Citizen Eco-Drive toimii vieläkin täydellisesti jopa yli kymmenen vuoden käytön jälkeen.
Kellosta löytyy tarvittavat ominaisuudet. Kellotaulu on varustettu päivämäärä- ja viikonpäivänäytöillä. Iskunkestävän mineraalilasin alla piilee norsunluunvärinen kellotaulu, jossa on aaltokuviointi.
Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kuori ja nahasta valmistettu ranneke viimeistelee kellon huolitellun ominaisuuden. Citizen Eco-Drive Classicissa parasta on sen kullanväriset yksityiskohdat, jotka kiinnittävät huomion. Kello tarjoaa 30 m / 3 ATM vesitiiviyden eli se kestää vesiroiskeita, mutta ei ole uimakäyttöön sopiva. Kiteytettynä Citizen Eco-Drive on paras edullinen pukukello.
Käytetäänkö tumman puvun kanssa rannekelloa?
Kyllä, tumman puvun kanssa käytetään rannekelloa. Isot sukellus-, sportti-, äly- ja sukelluskellot kannattaa kuitenkin jättää suosiolla kotiin. Älä ole se tyyppi joka pukee älykellon puvun kanssa. Puvun kanssa käytetään mielellään hillittyä ja pelkistettyä rannekelloa, kuten pukukelloa.
Rannekellon nahan värin tulee täsmätä muiden asun nahkaisten osien värin kanssa. Esimerkiksi mustan nahkarannekkeen kanssa tulee nahkaisten vyön, hanskojen ja kenkien olla myös mustat. Puolestaan metalliranneketta käyttäessä sen rannekkeen tulee täsmätä muiden asun metalliosien kanssa, kuten kalvosinnappien, solmiopidikkeen ja vyönsoljen.
Parhaimmat metallirannekkeen värit puvun kanssa ovat hopea, kulta ja helmiäisväri (eng. mother of pearl). Puolestaan nahkarannekkeen värin kannattaa olla mieluiten joko musta tai ruskea. Nyrkkisääntö: vähemmän on enemmän:
Puetaanko smokin kanssa rannekello?
Smokin kanssa ei ole pakko käyttää rannekelloa, mutta ne ovat yleistymässä. Ennen smokin kanssa käytettiin ainoastaan taskukelloa. Nykyään elegantit pukukellot ovat korvanneet ne, koska niitä ei enää myydä paljon niiden epäsuosion vuoksi.
Jos aiot pukea smokin kanssa rannekellon kannattaa sen olla mieluiten mahdollisimman tyylikäs ja pienikokoinen pukukello. Miesten pukeutumisen ”kultainen sääntö” on hyvä muistaa myös rannekelloa puettaessa: nahkarannekkeen värin tulisi olla musta ja metallirannekkeen tulisi täsmätä muihin asun metalliosiin.
Kuuluuko pukukello cocktail-pukukoodiin?
Pukukellot kuuluvat varsin hyvin cocktailin pukukoodiin ja ne ovat jopa usein pöytäkeskustelun aiheina. Cocktail on pukukoodina kaikista vaikein suomalainen pukukoodi, koska se ei ole kovin yleinen. Se on rento pukukoodi, jossa esimerkiksi kravatin voi jättää kotiin ja henkselit korvata vyöllä.
Nahkarannekkeen kanssa tulee muistaa se, että sen nahan väri on sama, kuin vyössä tai kengissä. Sama pätee metallirannekkeeseen, mutta sen kanssa tulee kiinnittää huomiota metalliosien väriin. Hyvä rannekello cocktailjuhliin on esimerkiksi Citizen Eco-Drive, koska se on hyvin tyylikkään näköinen.
Käytetäänkö frakin kanssa rannekelloa?
Frakin kanssa ei yleensä käytetä rannekelloa, mutta nykyään pukukellojen käyttö sen kanssa on tulossa yhä suositummaksi. Frakin kanssa käytettiin ennen ainoastaan taskukelloa, mutta koska niitä ei nykyään oikeastaan saa mistään, on siirrytty pukukelloihin. Hillitty pukukello on parempi vaihtoehto frakin kanssa, kuin älypuhelimen vilkuilu ruokapöydässä. Toisaalta kaikista varmin vaihtoehto on jättää rannekellot kotiin frakin kanssa.
Käytetäänkö saketin kanssa rannekelloa?
Saketin kanssa kellon käyttäminen on sallittua, mutta sen tulisi olla hillitty pukukello. Sukellus-, äly- ja urheilukellot kannattaa suosiolla jättää kotiin. Isommat rannekellot eivät edes muutenkaan mahdu hihan alle piiloon kalvosinnappien takia. Jos haluat näyttää mahdollisimman klassiselta silloin pukukelloa kannattaa välttää ja ottaa sen sijaan käyttöön taskukello.
Toisaalta, jos tiedät että sinun täytyy lähteä tiettynä kellonaikana pois, silloin kannattaa suosia hillittyä pukukelloa, koska on tyylimoka vilkuilla luuria ruokapöydässä, kun muut ovat syömässä. Saketin kanssa kaikista varmin vaihtoehto on kuitenkin jättää pukukellot pois asusta ja suosia sen sijaan taskukelloa.
Miesten pukeutumisen ”kultainen sääntö” pätee myös saketin kanssa. Kellon eri värien ja materiaalien tulee sopia muiden asun värien kanssa. Esimerkiksi, jos pukukellossa käytetään ruskeaa nahkaranneketta, tulee silloin muiden nahkaisten asusteiden nahan väri olla myös ruskeaa, kuten hanskojen, kenkien ja vyön. Metallirannekkeen kanssa sen rannekkeen värin tulee sopia muiden metallisten osien kanssa, kuten vyönsoljen ja solmukepidikkeen.