Puvun napitus – näin napitat puvun takin oikein

-

Puvun napitus

Puvun takin napitus sisältää pieniä sääntöjä, jotka riippuvat puvun tyypistä. Napitussäännöistä kaikista yleisin on se, että takin alin nappi jätetään auki. Toinen perinteinen sääntö on se, että seistessä takki pidetään kiinni ja avataan, kun istuudutaan.

Moni tietää kaikista yleisimmät napitussäännöt, mutta ei kuitenkaan sitä syytä, miksi näin tehdään. Lisäksi napitussäännöt vaihtelevat esimerkiksi puvun rivien ja nappien määrän mukaan. Tässä käydään läpi kaikki miesten puvun napitukseen liittyvät säännöt.

Yksinappisen puvun napitus

Yksinappinen puku on kaikista helpoin puku napittaa, vaikka osalle saattaa tulla sen kanssa myös virheitä. Yksinappisen puvun alinta nappia ei avata, koska siinä on vain yksi nappi. Jos puvun ainoan napin avaa, silloin takki on auki ja asusta tulee heti paljon rennompi. Yksinappisen takin nappi kuuluu pitää aina seistessä kiinni, mutta se avataan heti istuessa.

Yksinkertaisesti puvun takki on suunniteltu siten, että se istuu kaikista parhaiten sen pukijan päällä, kun alin nappi on auki. Napit avataan istuessa, koska silloin puku ei rypisty tai sen kangas rasitu liikaa. Nappien avaamisella on myös mukavuuteen liittyvä syy, koska puvun takki on mukavampi istuessa, kun sen napit ovat auki. Hyvä nyrkkisääntö: yksinappiset puvut kannattaa jäättää suosiolla smokkia varten.

Kaksinappisen puvun napitus

Kaksinappisen puvun napitus on todella yksinkertaista. Pähkinänkuoressa sen kanssa käytetään ainoastaan kaikista ylintä nappia samalla, kun toinen eli alin nappi on auki. Kaksinappiset puvut ovat kaikista varmimpia valintoja miehille.

Tämä johtuu siitä, että kaksinappiset miesten puvut sopivat loistavasti suurimmalle osalle miehistä. Niissä on yleensä astetta parempi istuvuus, kuin yksinappisissa ja ne siksi soveltuvat erilaisille vartalotyypeille paremmin. Napittaminen on helppoa, kun ymmärtää siihen liittyvän napitusetiketin.

Kolminappisen puvun napitus

Kolminappisen puvu napitukseen liittyy hieman enemmän sääntöjä, jonka vuoksi se voidaan usein kokea kaikista hankalimmaksi pukutyypiksi. Kaikista ylintä nappia voi pitää joskus kiinni, mutta se riippuu siitä, mitä oma mieli haluaa tehdä. Keskimmäinen nappi on puolestaan aina kiinni, jotta puku näyttäisi mahdollisimman viralliselta. Puolestaan kaikista alimmainen nappi kuuluu pitää aina auki.

Kolminappiseen pukuun liittyy myös samat säännöt istuessa. Kolmen napin puku eroaa muista puvuista siten, että sen ylimmän napin kohtalon saa päättää oman mielen mukaan. Siihen ei liity varsinaista etikettiä, mutta hyvä nyrkkisääntö on pitää sitä useammin auki, kuin kiinni.

Kaksirivisen puvun napitus

Kaksirivisen puku napitus on hyvin yksinkertaista. Sen kanssa kaikista alin nappi jätetään yleensä auki. Toisaalta, jos puku istuu paremmin kaikki napit napitettuna, silloin kannattaa pitää ne kiinni.

Kaksirivisessä takissa on napit kahdessa eri rivissä takin miehustan molemmilla puolilla. Kaksirivset takit ovat paljon konservatiivisempia ja juhlallisempia, kuin yksiriviset takit. Nappeja on yleensä puolet enemmän eli noin neljä tai kahdeksan kappaletta. Kaikista paras kaksirivisen puvun nappimäärä on yleensä kuusi. Suosittelen kaksirvistä takkia varsinkin isokokoisille ja lihaksikkaille miehille, koska ne istuvat yleensä paremmin heidän päällään.

Liivipuvun napitus

Liivipuvun eli kolmiosaisen puvun napitus on myös hyvin samanlaista, kuin muissa takeissa. Sen kaikista alin nappi kuuluu jättää aina auki tilanteesta riippumatta. Liivipuvun kanssa voi ottaa hieman erivapauksia seistessä. Kolmiosaisen puvun kanssa ei ole pakko laittaa nappeja kiinni, kun seisoo, vaan ne voi myös pitää auki.

Liivipuku toimii myös hyvin kokonaan ilman takkia. Sen etuna on se, että solmio pysyy suorassa ja paikoillaan ilman takin avustusta, jolloin asu näyttää hyvin viralliselta ilman takkiakin.

Tumman puvun napitus

Tumman puvun kanssa käytetään usein solmiota, jonka vuoksi sen pukupaita kuuluu napittaa aina ylintä nappia myöten. Puvuntakin ylintä nappia pidetään aina seisoessa kiinni, ellei juhlien järjestäjä ota sitä pois ensin. Kaksi ja kolminappisissa puvuntakeissa pidetään alinta nappia aina aukinaisena.

Jos pukupaidan kanssa ei pidetä solmiota niin ylimmän napin voi jättää suosiolla auki. Kun ylimmän napin jättää auki, kannattaa kiinnittää huomiota kaulukseen, jotta se ei rypisty tai näytä muuten turhan rennolta.

Puvun takin napituksen historia

Vielä ennen 1900-lukua puvun takkiin ei liittynyt napitusetikettiä, vaan kaikki napittivat puvun takkinsa sitä mukaa, miten he halusivat. Tarinan mukaan kaikki muuttui 1900-luvulla, kun Englannin kuningas Edward VII tuli valtaan. Hänen valtakautensa aikana Edwardille tuli sen paljon enemmän massaa, että jossakin vaiheessa hän ei enää pystynyt napittamaan takkiaan kiinni sen kaikista alimpia nappeja myöten.

Sen jälkeen muu kansa alkoi seuraamaan napitustyyliä, jonka jälkeen siitä muodostui perinne. Tapa levisi kuitenkin nopeasti kaikkialle maailmaan ja vielä nykyäänkin kaikista alin nappi jätetään auki. Tarina saattaa olla pelkkää urbaanilegendaa, mutta ainakin se on hauska selitys napitussäännöille.

Kiteytettynä takki auki istuminen on paljon käyttänöllisempää, kun takki ei rypisty tai purista. Puolestaan seistessä takkia on hyvä pitää kiinni, jotta asu näyttää viralliselta. Illan rentoutuessa napit yleensä lähtevät lopulta pois päältä, kun kutsuja ottaa napit tai takin pois yltään.

Jaa

Uusimmat

Suositut