Saketti pukeutumisopas ja etiketti

-

Miesten sakettipuku

Saketti on miesten kaikista arvokkain päiväjuhlapuku, jota käytetään sen etiketin mukaan arvokkaissa tapahtumissa, jotka loppuvat ennen kello 18.00. Suomessa saketti ei ole kokenut suurta suosiosta, vaikka se onkin ainut virallinen miesten päiväjuhlapuku. Nykyisin sakettia käytetään häissä, hautajaisissa, virallisissa tapahtumissa ja avajaisissa. 

Saketti etiketti

Saketin pukukoodi on lepsumpi, kuin frakissa joten sen kanssa voi alkaa jo hieman improvisoimaan vaatekappaleiden ja niiden värien kanssa. Frakki ja smokki on kuitenkin vienyt saketin suosiota päiväjuhlatilaisuuksissa, jotka jatkuvat iltamyöhään asti, koska silloin vieraiden ei tarvitse välillä vaihtaa asua. Kuitenkaan perheen kesken tapahtuvissa juhlissa, kuten häissä etiketti ei ole yhtä tiukka ja sakettia voi pitää vielä kello kuuden jälkeenkin.

Saketti

Suomessa saketti pääasiallisesti koostuu kaarevaliepeisestä ja takaa pitkästä mustasta takista sekä mustista harmaajuovuisista housuista. Puolestaan englannissa harmaa takki ja housut ovat muotia. Ylläoleva video käy läpi tarkemmin saketin historiaa ja sen eri tyylejä.

Sakettitakki

Takin kuuluu olla musta tai harmaa hännystakki, joka on mieluiten himmeäpintaisesta villa- tai pellavakankaasta valmistettu. Hautajaisissa kuuluu käyttää aina mustaa sakettitakkia. Sakettitakin ylintä nappia kuuluu pitää aina kiinni seisoessa ja juhlatilaisuuteen saapuessa. 

Takin pituudella on väliä, koska sen tulee yltää pukijan polviin asti. Sakettitakissa käytetään myös aina pystykauluksia. Suosittelen valitsemaan sakettitakin rintataskun kanssa, jotta sinne saa aseteltua taskuliinan.

Sakettihousut

Housujen väri riippuu takin väristä. Mustien housujen kanssa käytetään harmaa-mustaraidallisia housuja, joissa on hillityn näköinen pintastruktuuri. Puolestaan harmaan värisen sakettitakin kanssa kuuluu käyttää samanvärisiä housuja.

Sakettiliivi

Liivi on yleensä harmaan värinen ja siten erottuu mustan takin välistä hyvin. Mikäli käytät harmaata takkia voi sakettiliivi olla samaa tai erilaista sävyä kuin takki. Sakettitakin tapaan myös sakettiliivi on hautajaisissa mustan värinen. 

Häissä sulhasen liivissä voi olla erikoisempia värejä, kuten kermaa, beigeä, vaaleanpunaista, vaaleansinistä tai valkoista. Liivissä käytetään lovi- tai pystykauluksia ja liivin tulee ylettyä housujen vyötärönmittaan asti. Sakettiliivi voi olla joko yksi- tai kaksirivinen. Muista tämä nyrkkisääntö: alinta nappia ei kuulu napittaa.

Sakettipaita

Miesten sakettipaita ja solmio.

Paitana käy yhtä hyvin niin valkoinen kauluspaita solmion kanssa, kuin myös frakkipaita plastronin kanssa. Yksiväriset ja raidalliset sekä ruutukuvioiset paidat käyvät vaaleiden värien kanssa, kuten vaaleansinisen ja vaaleanpunaisen. Kauluksen tulee kuitenkin aina olla valkoinen.

Sakettipaidan kuuluu olla solmion kanssa valkoinen, jossa on moderni leikattu kaulus (eng. cut away-kaulus). Kauluspaidassa kuuluu olla kaksinkertainen kaulus, joka on kovitettu. Sakettipaitaan kuuluu myös kalvosinnapit, joiden tulee näkyä takin hihan alta hieman, noin (1 – 2 cm).

Plastronin kanssa käytetään aina frakkipaitaa, jossa on yksinkertainen kaulus. Mikäli et tykkää käyttää plastronia, kannattaa valita solmio kauluspaidan kanssa. Plastron on kuitenkin suosittu varsinkin miesten hääasuissa ja se viimeistelee asukokonaisuuden upeasti.

Plastron ja solmio

Huivimainen asuste, joka tulee kravatin tyyliin kaulaan ja rinnalle. Plastron on pakollinen, jos haluaa käyttää saketin kanssa frakkipaitaa. Saketin kanssa plastronin kuuluu olla yleensä harmaa tai hopea ja kuvioitu. Suosittelen valitsemaan itsesidotun plastronin valmiiksi sidotun tilalle, koska parhaan fiiliksen saa, kun oppii sitomaan plastronin itse. Itsesolmittu plastron on myös hienostuneempi sen epäsymmetrian takia.

Kaikista hienostuneimmat plastronit tehdään silkistä, mutta jos haluat päästä edullisesti niin suosi polyesteriä. Plastroniin kuuluu myös plastronneula, jonka avulla plastronin taitellut siivekkeet pysyvät kiinni. Plastronin solmioneulalla on myös koristeellinen vaikutus, joten kannattaa valita joko kultaiset tai hopeiset, joissa on koristeellinen valkoinen tai harmaa keskiosa. Mikäli olet osallistumassa ratsastuskilpailuun, älä käytä neuloja, vaan tarroja.

Solmiota käytetään, kun frakkipaidan sijasta käytetään kauluspaitaa. Solmion kuuluu olla aina hautajaisissa musta. Muissa tilaisuuksissa hillittyjen värien ja kuosien käyttö on hyväksyttävää, mutta suosi harmaan vivahteita.

Taskuliina

Taskuliina ja rintakukka sakettitakin taskussa.
Taskuliinaa ja rintakukkaa ei pueta samaan aikaan, vaan toinen riittää.

Jos sakettitakista löytyy rintatasku on siihen laitettava joko taskuliina tai rintakukka. Taskuliinan kuuluu olla valmistettu samasta materiaalista, kuin takin eli pääosin puuvillasta tai pellavasta. Kyseiset materiaalit ovat myös hyviä niiden taiteltavuuden kannalta.

Saketin kanssa taskuliina on aina valkoinen ja se kuuluu taitella suoraan- tai puhvitaitokseen. Suora taitos onnistuu parhaiten, kun hyödyntää silitysrautaa taitoksen tekemiseen. Tällöin taskuliinan suora taitos ei vahingossakaan aukea päivän aikana. Mikäli pelkäät, että taskuliinasi yhä avautuu voit laittaa sen sisälle pienen palan pahvia, joka tukee sen rakennetta ja muotoa.

Mikäli haluat oppia lisää taskuliinoista ja niihin liittyvästä etiketistä, lue täysi taskuliinan valintaopas. Jos et halua käyttää taskuliinaa voit aina korvata sen käyttämällä rintakukkaa, joka kiinnitettään sakettitakin napinläveen. Hyvä nyrkkisääntö: taskuliina ei ole nenäliina.

Kengät

Saketin kanssa puetaan päälle lähtökohtaisesti samanlaiset kengät, kuin frakin kanssa. Niiden kuuluu olla mieluiten mustat ja oxford-malliset. Kenkien kuuluu olla nahasta valmistetut ja niiden pinnan kuuluu olla sileä.

Kenkien tulee pääasiassa olla kuvioimattomat ja kiiltävät. En kuitenkaan suosittele kiiltonahkakenkiä saketin kanssa. Jos aiot tanssia tai kävellä paljon päivän aikana suosi puolipohjattuja juhlakenkiä, koska ne helpottavat päivän kulkua huomattavasti. Kenkien ulkonäön kruunaa harmaat, hopeat tai mustan väriset sukat. Sukkien kannattaa olla mieluiten kuvioidut, vaikka myös yksiväriset käyvät vallan mainiosti.

Hattu ja kaulahuivi

Hattua ei ole missään tapauksessa pakko käyttää joitakin poikkeustilanteita lukuunottamatta, kuten esteratsastuskilpailuja. Jos haluat käyttää hattua hautajaisissa, tulee sen olla musta silinterihattu. Muissa tilaisuuksissa voit halutessasi käyttää harmaata silinterihattua. 

Silkkipyttyjä ei toisaalta näe enää paljoa, joten en välttämättä itse suosittelisi sen pukemista, jos et ole käyttänyt sitä ennenkään. Puolestaan kaulahuivin käyttö on kylmällä säällä on suositeltavaa ja sen värin tulisi olla joko harmaa tai valkoinen. Hienoimmat kaulahuivit on tehty silkistä, mutta myös edullisempia vaihtoehtoja löytyy.

Käsineet, kunniamerkit, kello ja takki

Miesten pukukello
Puku- tai taskukello soveltuu saketin kanssa.

Hatun ja kaulahuivin tapaan myöskään käsineet eivät ole pakollisia. Toisaalta, jos ulkona on kylmä on ja tiedät joutuvasi olemaan paljon ulkona kannattaa valita harmaan väriset nahasta tehdyt hanskat. Kuitenkin hautajaisissa käytetään mustia nahkahanskoja.

Kunniamerkkejä ei käytetä saketin kanssa toisin, kuin frakin kanssa. Kellon käyttäminen on sallittua, kunhan se on hillitty ja pienikokoinen pukukello. Kalvosinnapit ovat onneksi tiellä estämässä isojen sporttikellojen käytön. Jos haluat näyttää tyylikkäältä, jätä rannekello kotiin ja ota sen sijaan käyttöön taskukello.

Välillä ulkona saattaa olla kylmä ja pelkällä saketilla ei pärjää. Saketin kanssa hyvä päällystakki on musta ja tumma sekä sen tulisi ylettyä polviin asti tai pidemmälle.

Miten saketti puetaan päälle?

Saketin pukeminen päälle on helppoa, kun sen osaa. Jos et ole koskaan ennen pukenut sakettia yllesi kannattaa kuitenkin varata hieman enemmän aikaa, jotta et ala miettimään asuasi juuri ennen juhlien alkua.

  1. Pue boxerit ja mustat tai harmaat sukat jalkaan.
  2. Pue frakkipaita tai valkoinen kauluspaita yllesi ja napita se kiinni.
  3. Laita sakettihousut päällesi siten, että paita jää niiden alle. Jos olosi tuntuu siltä, että housusi tippuvat, laita henkselit. Vyötä ei saketin kanssa käytetä, eikä sakettihousuissa edes ole reikiä sille. Muista, että housujen väri riippuu siitä minkävärisen takin olet laittamassa päälle.
  4. Pue juhlakengät yllesi ja kiristä henkselit, jos käytät niitä.
  5. Laita kalvosinnapit paidan hihoihin. Niiden tulisi olla joko kullan-, hopean- tai helmiäisenväriset.
  6. Solmi plastron, jos käytät frakkipaitaa ja käytä solmioneuloja tai tarroja, jotta se pysyy kiinni. Mikäli allasi on kauluspaita valitse solmio.
  7. Pue sakettiliivi ja pidä huoli, että se ylettyy housujen vyötärönmittaan asti. Tärkeää: alinta nappia ei napiteta (jos liivissä on useampi kuin yksi nappi)!
  8. Pue sakettitakki päälle ja varmista vielä, että se sopii housujesi värimaailman kanssa.
  9. Jos sakettitakissa on rintatasku taittele siihen taskuliina, joko suoraan- tai puhvitaitokseen. Mikäli et löydä taskuliinaa voit käyttää rintakukkaa tai hätätapauksessa taitella nenäliinan.

Usein kysyttyä saketista

Frakki vai saketti?

Kuuluuko juhlissa käyttää sakettia vai frakkia? Tämä riippuu täysin kellonajasta, jolloin juhlat ovat. Saketti on pääasiallisesti miesten ainoa virallinen päiväjuhlapuku, jota käytetään juhlissa, jotka alkavat viimeistään kello 15.00. Sakettia ei virallisesti saisi käyttää enää kello 18.00 jälkeen, jolloin pitäisi vaihtaa frakkiin. Etiketti ei kuitenkaan ole kiveenhakattu, vaan esimerkiksi rennoissa perheen kesken tapahtuvissa häissä voi olla saketti päällä iltamyöhään asti. Jos juhlat alkavat vasta kello kuuden jälkeen on frakki varmempi vaihtoehto. Pukukoodi kannattaa kuitenkin katsoa kutsukortista tai jos siitä ei ole mainintaan kannattaa soittaa kutsujalle tai tarkistaa tapahtuman nettisivuilta.

Käytetäänkö saketin kanssa rannekelloa?

Saketin kanssa voi käyttää rannekelloa. Rannekellon tulisi kuitenkin olla hillitty ja pieni. Toisaalta isokokoiset sporttikellot eivät muutenkaan mahdu hihan alle piiloon kalvosinnappien takia. Kaikista varmin vaihtoehto on kuitenkin jättää kaikki kellot kotiin ja elää hetkessä katsomatta kelloa. Toisaalta, jos tiedät, että sinun pitää lähteä tiettynä kellonaikana on rannekello paljon sivistyneempi vaihtoehto, kuin älypuhelimen vilkaisu ruokapöydässä.

Frakin kanssa rannekelloa ei kuuluu käyttää, vaan taskukello on ainoa korrekti vaihtoehto. Saketin kanssa voi myös pukea taskukellon jokseenkin se on jo hieman harvinaista enää nykypäivänä. Pienikokoinen ja elegantti pukukello on hyvä valinta saketin kanssa. Jos haluat tietää enemmän rannekelloista katso rannekellon valintaopas.

Käytetäänkö taskuliinaa saketin kanssa?

Taskuliina ja saketti sopivat hyvin yhteen. Jos sakettitakissa on rintatasku tulee siihen asettaa joko taskuliina tai rintakukka. Saketin kanssa taskuliina on aina valkoinen ja se tulee taitella joko puhvitaitokseen tai suoraantaitokseen. Taskuliina asetetaan aina kaikista uloimpaan taskuun, joka on sakettitakissa. Vuodenmiehen sivuilta löytyy myös täysi opas taskuliinoihin erikseen. Jos haluat, että taskuliina pysyy saketin taskussa koko päivän hyvänä, kannattaa taskuliina silittää ja tukea pahvinpalalla. Rintakukka laitetaan aina sydämen puoleiselle kaulukselle eli vasemmalle.

Saketin vuokraus?

Sakettia ei välttämättä tarvitse ostaa itselleen omaksi, jos tietää, että sen käyttö tulee jäämään hyvin vähäiseksi. Suomessa monet yritykset ja yksityishenkilöt vuokraavat saketteja mielellään. Saketin vuokrauksen hinta on noin 150-200 euroa hieman mallista ja liikkeestä riippuen. Saketin vuokraus kannattaa siinä tapauksessa, jos sakettia tulee käytettyä todella harvoin. Toisaalta saketin ostaminen voi kannattaa mikäli tietää, että tulee käyttämään sakettia usein. Saketti maksaa itsensä takaisin noin kolmen vuokrauskerran hinnalla.

Saketin ostaminen?

Saketin voi myös ostaa itselleen. Saketille tulee hintaa noin +600 euroa riippuen materiaalista, mallista ja brändistä. Saketteja voi myös saada välillä todella edullisesti esimerkiksi nettikirpputoreilta tai huutokaupasta. Käytetyn ja täyden sakettisetin voi saada jopa 100 eurolla, jos on tuuria kokojen kanssa.

Sakettia ostaessa on hyvä kiinittää huomiota sen käyttöarvoon eli siihen paljonko sakettia tulee käytettyä. Jos tiedät, että tarvitset sakettia useita kertoja vuodessa sen ostaminen on ehdottoman kannattavaa sillä se maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti vuokraukseen verrattuna. Toisaalta, jos tiedät, että käyttö jää vähemmälle kannattaa harkita vuokrausta tai saketin lainausta joltain ystävältä tai sukulaiselta.

Saketin käyttö talvella?

Sakettia voi myös käyttää talvella. Jos joudut olemaan ulkona pakkassäällä saketin kanssa kannattaa varata saketin kanssa toimivat ulkovaatteet. Ulkovaatteita saketin kanssa ovat takki, hanskat, kaulahuivi ja hattu. Niiden värit kannattaa sovittaa saketin kanssa. Esimerkiksi hautajaisissa muidenkin ulkovaatteiden tulisi olla mustat.

Saketin kanssa käytetään pääasiassa mustaa takkia, joka ylettyy vähintään polvitaipeisiin saakka. Puolestaan hanskat ovat joko harmaat tai mustat ja ne ovat valmistettu vuohennahasta. Kaulahuivin tulisi olla lempeän vaalea tai harmaa. Ainoa korrekti hattuvaihtoehto on silinterihattu, jonka väri voi olla harmaa tai musta tilanteesta riippuen.

Säästä riippuen päällystakki kannattaa myös ottaa mukaan siinä tapauksessa, jos päivän mittaan on tiedossa sadetta ja tiedät olevasi paljon ulkona. Päällystakki suojaa huomattavan hyvin sakettia sateelta, varsinkin, kun se yltää polvitaipaleen yli. Samalla suojautuu housut ainakin osittain. Rankkasateella on hyvä, jos mukana on sadeviitta ja sateenvarjo sekä vaihtokengät ja sukat. Sääolosuhteiden nopeat muutokset voivat vaikeuttaa saketin pitämistä yllä.

Saketti häissä?

Saketti on loistava asu häissä vierailevalle miehelle, koska frakki on varattu sulhaselle, morsiamen isälle ja bestmanille. Häät on perhejuhla, jolloin etiketti ei ole yhtä tiukkaa. Kannattaa kuitenkin välttää itsensä nolaamista suvun edessä pukeutumalla oikein.

Vaikka saketti on klassinen asu voi sitä käyttää rennommin häissä. Takin voi jättää naulakkoon ja liivin väreillä sekä solmukkeella voi hieman leikkiä. Takki kannattaa avata tai jättää pois varsinkin silloin, kun istut alas, jotta vältät sen rypistymisen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kuljet häihin autossa, jätä takki roikkumaan vaatekoukkuun.

Kuumana kesäpäivänä voi tehdä mieli ottaa sakettitakki pois päältä heti, kun menee häihin. Näin ei kuitenkaan saisi tehdä, koska takin saa ottaa vasta sitten pois, kun sulhanen riisuu takkinsa pois. Mikäli sulhanen ei kuitenkaan ota takkiaan pois päältä ja vieraat paahtuvat sisällä, voi bestmania vetää hihasta ja pyytää häntä antamaan käsky ottamaan juhlatakit pois päältä.

Kuumana päivänä takki kannattaa ottaa jo ennen automatkaa hääpaikalle pois päältä. Syy tähän on yksinkertainen. Kuumana päivänä saketin takki hiostaa selkää, jolloin selästä tulee märkä hien vuoksi ja myös takki voi rypistyä pahoin. Tämän vuoksi kannattaa sakettitakki kiinnittää jo hyvissä ajoin auton vaatekoukkuun. Myös ilmastoinnista ja ilmastoiduista penkeistä on apua, mutta olo voi olla silti hiostava, jos autossa on nahkapenkit, mutta ei ole ilmastointia. Kannattaa muistaa, että taskuliinaa ei kuulu käyttää kuitenkaan hien pyyhkimiseen, vaan sitä varten on olemassa erikseen nenäliinat, jotka tarjoavat parempaa käytännöllisyyttä sitä tehtävää varten.

Häissä käytetään usein taskuliinan sijasta rintakukkaa, jonka käyttö saattaa tuottaa hankaluuksia. Rintakukka kuuluu iskeä hakaneulalla kiinni takin kaulukseen. Yleisesti hankaluuksia tuottaa eniten se kummalle puolelle rintakukka tulee laittaa. Tuleeko rintakukka laittaa vasemmalle vai oikealle? Rintakukka laitetaan aina vasemmalle ja sen voi muistaa siten, että sydän on kehon vasemmalla puolella.

Saketti hautajaisissa?

Saketti on loistava asukokonaisuus hautajaisiin, jotka pidetään päiväsaikaan. Saketin käyttöön hautajaisissa liittyy kuitenkin joitakin poikkeussääntöjä, jotka lähinnä liittyvät värimaailmaan. Kannattaa varmistaa, mitä muut hautajaisiin tulevat pukevat päälle. Jos olet ainoa saketin kanssa hautajaisissa herätät vain turhaan liiallista huomiota itseesi. Sen takia varmempi valinta on aina pukeutua tummaan pukuun.

Saketin kanssa kuuluu käyttää mustaa takkia ja musta-harmaa-raidallisia housuja. Liivi on poikkeuksellisesti musta, kuten solmiokin. Paidan väri puolestaan on sama eli valkoinen. Taskuliina on valkoinen ja taitellaan suoraan. Kannattaa varata myös nenäliinoja mukaan, koska taskuliina ei ole nenäliina. Kenkinä käytetään mustia oxford-juhlakenkiä, jotka ei kuitenkaan mielellään ole kiiltonahkaiset. Talvella asuun voidaan lisätä mustat nahkahanskat ja päällystakki sekä valkoinen kaulahuivi.

Saketin historia?

Käydään läpi saketin historian pitkä oppimäärä. Saketti tai vanhahtavalta nimeltään šaketti (englanniksi. morning dress, morning coat tai cutaway) on alkuperäisin hovista. Hovissa käytetiin pitkiä silkistä valmistettuja takkeja, jotka sisälsivät kauniita ja komplexeja kuvioita. Ne olivat edestä leikattu avonaiseksi nykyisen saketin tapaan. Ranskan hovi tarvitsi kestävämpiä takkeja ratsastamiseen päivällä, jonka vuoksi asulle tuli ranskan kieliseksi nimekseen jaquette ja englannista käännettynä se on ”aamutakki”.

Asu oli pääosin tarkoitettu hevosurheiluun 1800-luvulla. Moniraitaiset housut saivat alkunsa vuonna 1830, kun Iso-Britanniaan rakennettiin rautatieverkostoa. Britanniassa sitä alettiin kuitenkin käyttää herrasmiesten keskuudessa päiväpukuna noin vuonna 1880. Kuitenkin vuonna 1920 perinteinen ja tyylikäs musta puku syrjäytti saketin lähes täysin, jolloin se palasi taas lähinnä hovin, häiden ja kuninkaallisten käyttöön. Myöhemmin muun muassa prinssi Charles teki kaksirivisestä takista suositun käyttämällä sitä hänen häissään.

Mitkä kengät saketin kanssa?

Saketin kanssa käytetään pääsääntöisesti mustia kenkiä, jotka on valmistettu nahasta. Varsinkin oxford-malliset kengät ovat suosiossa saketin kanssa ja kuuluvat sen viralliseen pukukoodiin ja etikettiin. Kengissä ei mielellään saa olla minkäänlaista kuviointia ja sen tulisi olla sileäpintainen.

Kenkiä kuuluu kiillottaa, mutta liiallinen kiiltonahka on pahasta. Kiiltonahkakenkiä käytetään yleensä vasta pimeyden laskettua kello 18 jälkeen, johon saketti ja sen juhlakengät eivät sovellu. Jos aiot tanssia päivän aikana esimerkiksi häissä kannattaa varata puolipohjatut kengät, koska niiden avulla tanssimisesta tulee helpompaa. Sama pätee, jos päivän aikana tulee käveltyä paljon askelia. Kenkien lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota sukkiin, joiden tulisi olla kuvioidut ja niiden värimaailma tulisi olla jotain mustan, harmaan ja hopean väliltä. Kengistä on kerrottu vielä hieman tarkemmin ylhäällä.

Hyvä nyrkkisääntö on muistaa, että saketin kanssa käytetään lähes samanlaisia kenkiä, kuin frakin kanssa. Saketin kanssa puetut kengät kuitenkin eroavat hieman frakin kanssa puettavista kengistä, koska frakkia käytetään vasta kello 18 jälkeen. Varsinkin kenkien kiiltävyydessä on selkeä ero. Frakin kanssa suositaan hieman kiiltävämpiä kenkiä, kun taas saketin kanssa halutaan selvästi tehdä ero perinteisen nahan ja kengän kiillon välillä. Liian kiiltävät kengät saketin kanssa saattavat näyttää liian teennäisiltä ja siltä, kun olisit menossa ne päällä naamiaisiin, etkä hienoihin juhliin.

Saketin housut tippuvat?

Saketin housut voivat tippua päältä, jos ne eivät ole tarpeeksi kireät. Sakettihousuissa ei ole erikseen paikkoja vyölle, jonka vuoksi täytää käyttää henkseleitä. Henkselit eivät ole pakolliset muuten, koska ne eivät näy housujen alta. Sen vuoksi henkseleiden värilläkään ei ole väliä, vaikka yleensä kuitenkin suositaan valkoisia henkseleitä. Muista, että henkseleiden näkyminen on verrattavissa alushousujen näkymiseen, joten sitä kannattaa suosiolla välttää.

Johdanto

Olet nyt valmis käyttämään sakettia missä tahansa siihen sopivassa tilanteessa. Ymmärrät kellonaikojen merkityksen asuusi sekä tiedät, missä erilaisia värejä kannattaa käyttää. Tajuat, että saketti on hyvä valinta hääasuksi tai hautajaisiin sekä esteratsastukseen. Osaat tulkita saketin asustearvoa ja miettiä kannattaako se ostaa vai vuokrata. Ymmärrät myös sen, että kylmällä säällä ulkona kannattaa käyttää lisäksi päällystakkia, hattua ja hanskoja. Kiitos, kun luit artikkelin, joka kertoo saketeista loppuun.

Jaa

Uusimmat

Suositut