Tumma puku on Suomessa eniten käytetty pukukoodi, mutta se kuitenkin ymmärretään usein väärin. Miehille tumma puku on kaikista yleisin juhla-asu, jonka vuoksi kaikki miehet tarvitsevat ainakin yhden laadukkaan puvun vaatekaappiinsa. Tumma puku on käytössä kastetilaisuuksissa, cocktailtilaisuuksissa, päivällisillä, häissä ja hautajaisissa. Se on myös virkamiesten arkipuku ja liikemaailman sekä pankkialan työasu.
Tumma puku on kaikista juhla-asuista epävirallisin ja sen yläpuolella on smokki, saketti ja frakki. Usein luullaan väärin, että asusteet ja puvun osat sekä värit ovat vapaavalintaisia tumman puvun arkisuuden vuoksi. Näin ei kuitenkaan ole, joten irtotakki suorien housujen kanssa on tyylimoka. Jos haluat välttyä kömmähdyksiltä, kannattaa jättää omat tyylikokeilut pois virallisesta juhlapukeutumisesta, jolla on oma etiketti.
Pukukoodi tummapuku
Tumman puvun pukukoodista tulee jatkuvasti vain entistä rennompi. Tumman puvun voi pukea jokaiseen tilaisuuteen kellonajasta riippumatta. Vaikka etiketti rajoittaa tumman puvun yksityiskohtia, on valinnanvaraa silti riittävästi. Voit valita pääasiassa kolmesta erilaisesta väristä sekä erilaisista napitusvaihtoehdoista. Tummaa pukua pääsee todella muokkaamaan, kun on asusteiden vuoro.
Tumma puvuntakki
Tumma puvuntakki on yksivärinen ja se on joko musta, tummansininen tai tummanharmaa. Hyvä nyrkkisääntö: mitä tummempi puku on, sitä virallisempi se on. Puku voi olla joko yksi- tai kaksirivinen ja kaksi- tai kolmiosainen. Puvun napituksesta tai osista riippumatta tärkeintä on se, että materiaalit ja värit pysyvät samoina koko pukukokonaisuudessa.
Tumman puvun materiaali on useimmiten villaa, koska pellava ja puuvilla rypistyy liian helposti. Liituraidat ja ruutukuvioinnit eivät kuulu tummaan pukuun, mutta kangas voi olla hillitysti raidallinen. Puolestaan kiiltävät pellavatakit voi suosiolla jättää kotiin, koska ne eivät mukaudu tumman puvun etikettiin. Mitä pelkistetympi ja kuvioimattomampi kangas puvussa on sitä virallisempi se on. Tämän vuoksi kaikista virallisimmissa puvuntakeissa ei koskaan ole läppiä tai halkioita selässä.
Puvuntakin ylin nappi pidetään aina kiinni, kun seisotaan, ellei kutsuja ota sitä ensin pois ja tunnelma rentoudu illanmyötä. Kaksi- ja kolmenappisissa puvuissa kuuluu aina jättää alin nappi auki. Kaikista turvallisin pukuvaihtoehto on raidaton ja kuvioimaton musta puku, koska se käy jokaiseen viralliseen tilaisuuteen ja on ainoa korrekti värivaihtoehto hautajaisissa.
Tummat puvunhousut
Tumman puvun pukukoodiin kuuluu tummat puvunhousut, joiden värin ja materiaalin tulee sopia puvuntakin kanssa. Jos käytät tummansinistä puvuntakkia, joka on valmistettu villasta, silloin puvunhousujen kuuluu olla myös tummansiniset ja valmistettu villasta.
Housuissa kannattaa vaalia sellaisia malleja, jotka nousevat hieman vyötäröä ylämmäksi, jotta yleisilmeesi näyttää ryhtisemmältä ja pidemmältä. Housun lahkeiden kuuluu osua kenkiin tai ne saavat olla vain muutaman sentin niitä korkeammalla. Jos olet lyhyt ja haluat näyttää pidemmältä, kannattaa käyttää hieman korkeampia lahkeita, koska ne luovat optisen illuusion pituudesta. Kaikista parhaiten istuvat housut tulevat silloin, kun ne käy teettämässä mittatilaustyönä.
Tumman puvun pukupaita
Tumman puvun etiketin mukaan sen kanssa sopii vain valkoinen paita, joka ei ole nappikauluspaita, vaikka sitä virheellisesti näkeekin usein. Pukupaidan materiaali on puuvillaa, joka on sileää ilman kuviointia, nappeja tai koristeompeleita. Paidan kaksinkertaisen kauluksen tulee olla sellainen, että sen kärkien pituus yltää puvun kauluskäänteen alle.
Kalvosinnapit kuuluvat osaksi tummaa pukua, vaikka ne eivät kuitenkaan ole etiketin mukaan pakolliset. Kalvosimet kuitenkin luovat pukuun tyylikkyyttä, kunhan ne eivät ole pellehermannimaisia liikenne-, kompassi-, tai mainoskalvosimia. Kaikista varmimmat värit kalvosinnapeille ovat kulta, hopea ja helmiäisväri (eng. mother of pearl). Jos käytät kalvosinnappeja tulisi niiden värien kuitenkin sopia muiden asun metalliosien kanssa, kuten rannekellon metallirannekkeen.
Liikemaailmassa pukukoodi on hieman arkisempi, kuin muissa virallisissa tilaisuuksissa. Siellä tumman puvun kanssa käy myös muut vaaleansävyiset paidat, kuten kerma ja beige. Bisnespukujen kanssa pukupaidassa voi myös olla hillittyjä ruutu- ja raitakuvioita.
Tumman puvun liivi
Liiviä ei tumman puvun kanssa ole pakko käyttää, vaikka niin usein virheellisesti luullaan. Liivin käyttö tumman puvun kanssa antaa sen pukijalle lisää ikää, joten jos haluat näyttää nuorekkaalta, vältä sen käyttöä.
Liivin materiaalin ja värin tulee sopia housujen ja takin väriin. Jos liivin väri eroaa hieman puvun ja housujen väristä, ei se kuitenkaan ole tyylimoka. Liivi luo pukuun lisää virallisuutta ja varsinkin kaikista juhlavimmat liivit ovat kaksirivisiä ja varustettu käänteillä. Liivin alin nappi jätetään aina auki, kuten puvuntakissa.
Tumman puvun asusteet
Tummaan pukuun liittyy paljon erilaisia asusteita, joiden käyttö on vapaampaa, kuin muiden puvun osien. Niiden kanssa voi leikitellä, jolloin puvusta voi tulla hyvinkin arkisen oloinen. Asusteiden käyttöön liittyy myös paljon väärinymmärryksiä, jotka käydään läpi.
Solmio
Solmio on tärkeä yksityiskohta osana tummaa pukua. Se on kaikista epävirallisin osa, jonka vuoksi sen värin saa valita itse. Hautajaisissa käytetään kuitenkin aina mustaa solmiota.
Käytä luovuutta solmion värin vallinassa ja valitse joku täysin puvun värille vastakkainen väri. Tumman sinisen puvun kanssa esimerkiksi oranssi solmio tai mustan kanssa punainen. Kaikista juhlavimman ja virallisemman näköiset solmiot ovat harmaita tai hopeisia ilman kuviointia. Raitakuoseja on kuitenkin syytä välttää, koska ne toimivat vain lähinnä klubitakkien kanssa. Mieti siis mihin tilaisuuteen olet menossa ja valitse solmiosi väri sen mukaan.
Taskuliina
Liivin tapaan myöskään taskuliina ei ole pakollinen osa tummaa pukua, vaikka usein niin luullaan. Jos taskuliinaa käyttää kannattaa sen väri kuitenkin olla valkoinen. Taskuliinan materiaalin tulisi olla samaa villaa, kuin mitä takissa käytetään. Puvun kanssa taskuliinan voi taitella vapaammin esimerkiksi puhvitaitokseen, joka luo asukokonaisuuteen lisää eloisuutta.
Vyö
Tumman puvun kanssa käytetään vyötä, joka sopii kenkien väriin. Juhlapuvussa vyö on siis useimmiten musta ja nahkainen. Vyön kuuluu olla kokonsa puolesta hillitty ja siisti. Jos et halua käyttää vyötä tai käytät kolmiosaista pukua, kannattaa valita olkaimet eli henkselit.
Kengät ja sukat
Parhaiten tumman puvun kanssa sopivat huolitellut ja sileäpintaiset juhlakengät. Malliltaan ne voivat olla kiillotetut mustat oxfordit-tyyppiset juhlakengät, loaferit tai ohutpohjaiset nauhakengät. Puvun arkisuuden vuoksi myös solkikengät käyvät sen kanssa mainiosti.
Valitsitpa mitkä kengät tahansa kuuluu niiden olla yleensä mustat, nahkaiset ja nauhaiset. Kenkien tulisi myös kiiltää, vaikka se ei usein kuulu suomalaiseen tapaan. Älä kuitenkaan käytä lakerisia tai kiiltonahkakenkiä, koska ne sopivat paremmin yöhämärän tilaisuuksiin. Kenkien kanssa käytetään mustia tai tummansinisiä sukkia, vaikka lentokentällä valkoisista sukista tunnistaa usein helpoiten suomalaisen. Sukkien tulisi olla pitkävartiset eli noin 3/4 mittaiset, koska istuuduttaessa housujen lahkeista vilahtelevat säärikarvat eivät kohota juhlatunnelmaa kattoon. Parhaimmat materiaalit sukkiin on tietenkin silkki, ohut villa ja puuvilla vuodenajasta riippuen.
Kello, solmiopidike ja kunniamerkit
Tumman puvun kanssa voi käyttää rannekelloa. Kellon tulisi kuitenkin olla kooltaan pienikokoinen ja yksinkertainen pukukello. Sporttikellot kannattaa jättää suosiolla kotiin, jos ne edes mahtuvat kalvosinnapien vuoksi paidan alle.
Kellon rannekkeen värin tulee sopia muiden asusteiden värien kanssa. Tämä miesten puketumisen ns. ”kultainen sääntö” on hyvä muistaa muutenkin. Jos kellossasi on musta nahkaranneke, silloin myös vyön ja kenkien nahan tulee olla mustaa. Puolestaan, jos käytät kultaista metalliranneketta tulisi muiden metalliosien, kuten vyönsoljen ja kalvosinnappien olla myös kultaisia. Jos kellon valinta on vaikeaa, kannattaa katsoa parhaat alle 1000 euron rannekellot ja parhaat pukukellot.
Solmiopidikettä saa käyttää, mutta pukukukat sopivat vain erityisen juhlaviin tilaisuuksiin. Solmion lävistävä solmiopidike saattaa vaikuttaa vanhahtavalta, mutta se on hieno asuste osana pukuna. Kunniamerkkejä saa käyttää puvun kanssa aina silloin, kun niitä erikseen kutsukortissa pyydetään. Taskuliina kuuluu kuitenkin jättää pois kunniamerkkejä käytettäessä.
Päällysvaatteet tumman puvun kanssa
Sääolosuhteet voivat yllättää tai juhlat voivat olla talvella, jolloin saatetaan tarvita muita päällysvaatteita puvun lisäksi. Jos matkustat juhliin autolla, kannattaa laittaa puvuntakki roikkumaan vaatekoukkuun, jotta se ei turhaan rypisty istuessa. Tumman puvun kanssa käytetään pitkää takkia, joka ylettyy vähintään polviin saakka. Hyviä hattuvalintoja ovat tummat huopahatut ja varsinkin talvella käy turkishatut. Puolestaan hanskoina käy harmaat ja mustat nahkahanskat, joista mustia käytetään erityisesti hautajaissa. Sateenvarjon kankaan värin kuuluu olla joko harmaa tai musta. Kaulahuivi puolestaan on joko harmaa tai tumma, vain hautajaisissa käytetään valkoista huivia.
Miten tumma puku kuuluu pukea ylle?
Tumman puvun pukeminen on yksinkertaista. Se on paljon nopeampaa, kuin frakin tai saketin ja se onnistuu yksillä käsillä toisin kuin frakin pukeminen. Jos frakin pukemiseen kannattaa varata 30 minuuttia ja dry martini, niin puvun pukeminen onnistuu kymmenessä minuutissa, jos sen on jo tehnyt aikaisemmin.
- Laita alusvaatteet, sukat ja vapaaehtoinen rannekello päälle.
- Pue puvun paita päälle.
- Vedä puvun housut ylle siten, että paita jää vyötärön alle piiloon. Laita vyö tai, jos käytät kolmiosaista pukua valitse henkselit.
- Laita puvun liivi päälle, jos käytät sellaista.
- Laita juhlakengät jalkaan ja kiristä henkselit. Katso, että kenkien ja housujen väliin jää maksimissaan noin parin senttimetrin pituinen rako.
- Laita nyt viimeistään muun asusi kanssa sopivat kalvosinnapit paikoilleen.
- Solmi solmiosi, joka on tilaisuudesta riippuen joko räikeän värinen tai musta.
- Pue tumman puvun takki päälle ja tarkista vielä, että se on varmasti oikeaa väriä ja materiaalia housujesi kanssa.
- Taittele valkoinen taskuliina esimerkiksi suoraan- tai puhvitaitokseen ja aseta se varovasti tumman puvun takin uloimpaan rintataskuun. Halutessasi voit tukea taskuliinaa pahvinpallala, jotta se pitää muotonsa.
Usein kysytyt kysymykset tummasta puvusta
Käytetäänkö puvun kanssa rannekelloa?
Kyllä, puvun kanssa voidaan käyttää rannekelloa. Kellon tulisi olla kooltaan hillitty ja mielellään pelkistetty. Isoja urheilu- tai sukelluskelloja ei kuitenkaan kannata käyttää. Rannekellon nahan värin tulisi sopia muiden nahka-asusteiden värien kanssa, kuten kenkien, vyön ja hanskojen. Metalliranneketta käyttäessä tulisi värien kohdata kalvosinnappien ja vyönsoljen kanssa.
Voiko tummalla puvulla korvata frakin?
Puvulla voi korvata frakin aina, kun se on pukukoodissa ilmoitettu. Jos käytät tummaa pukua frakin sijasta, silloin käytetään kääntökalvosimilla varustettua paitaa, kalvosinnappeja ja grafiitin- tai hopeanharmaata solmiota. Juhlakenkien tulisi olla kiiltävät ja nahkapojaiset ilman kuviointia. Mustat lenkkarit eivät kuitenkaan pysty ikinä korvaamaan juhlakenkiä.
Paljonko puvun paidan kalvosimen tulee näkyä?
Paidan kalvosimen tulee näkyä noin 1 – 2,5 cm puvun takin hihan alta. Ainoat korrektit värit kalvosinnapeille ovat hopea, kulta ja helmiäisenväri. Kuvioidut mainos- ja liikennemerkki kalvosinnapit kannattaa kuitenkin suosiolla jättää pois kokonaan.
Voiko tummalla puvulla korvata smokin?
Puvulla voi korvata smokin. Silloin asusteiden tulee olla juhlavat, mutta ne voi valita myös vapaammin. Paidan kaulaan laitetaan kuitenkin esimerkiksi rusetti tai solmio, mutta vältä kuviointia. Kengiksi kannattaa valita oxford-malliset juhlakengät, joita ei pysty kuitenkaan korvaamaan mustilla lenkkareilla.
Voiko tumman puvun kanssa olla värikäs solmio?
Puvun kanssa voidaan käyttää värikästä solmiota aina, kun tilaisuus niin sallii. Varsinkin epävirallisissa tilaisuuksissa solmiolla saa ja kannattaa leikitellä. Punaiset ja oranssit solmiot käyvät loistavasti, kunhan olet varmistunut siitä, että tilaisuus ei ole todella virallinen. Esimerkiksi hautajaisissa käytetään mustaa solmiota.
Pukukoodi tumma puku naiset?
Naisilla pukukoodi tumma puku tarkoittaa juhlavista materiaaleista valmistettua iltapukua tai housupukua. Asun ei kuitenkaan tarvitse olla tumma, vaikka ns. pikkumusta on aina varma valinta. Puku voi olla joko yksi- tai kaksiosainen. Tilaisuuden juhlavuuden mukaan kannattaa miettiä, mitä pukee ylle. Iltapuku voi olla joko täyspitkä, nilkkaan asti tai jopa lyhyempi, kunhan se sopii tilaisuuteen. Pukukoodi juhlapuku tarkoittaa samaa asiaa, kuin naisten tumman puvun pukukoodi.
Tumman puvun pukukoodissa naisten kenkävalikoima ulottuu juhlavista sandaaleista koroilla varustettuihin avokkaisiin. Materiaaleina usein suositaan juhlavia materiaaleja, kuten lakeria, nahkaa, silkkiä ja brokadia. Laukku voi olla esimerkiksi pieni ja siro olkalaukku, joka on valmistettu nahasta. Käsineet eivät ole pakolliset, mutta pitkän ja nilkkapituisen mekon kanssa voi käyttää puolipitkiä hanskoja, kun taas puolestaan sitä lyhyemmän kanssa valkoisia, lyhyitä käsineitä.
Pienoiskunniamerkkejä voi pitää, jos se on kutsujan toive. Myös korut ja pukukorut sopivat asuun hyvin. Vuodenajasta riippuen päällystakkina käy esimerkiksi turkis.
Taskuliina tumman puvun kanssa?
Tumman puvun kanssa ei ole pakko käyttää taskuliinaa, vaikka usein niin luullaan. Taskuliina ei kuitenkaan ole missään nimessä pakollinen osa miesten täydellistä tummaa pukua, jonka vuoksi sen voi jättää myös kotiin. Jos käytät taskuliinaa kannattaa, kuitenkin valita sellainen, jonka väri on valkoinen. Kannattaa myös huomioida se, että taskuliinan materiaalin tulisi täsmätä muiden asujen materiaalien kanssa. Esimerkiksi, jos käytät tumman puvun kanssa sellaista takkia, joka on valmistettu puuvillasta, silloin myös taskuliinasi materiaalin tulisi olla puuvillaa. Villaiset taskuliinat ovat erityisen hyviä sen takia, että ne eivät mene niin helposti likaan tai ryttyyn.
Villasta valmistetut taskuliinat sopivat täydellisesti tumman puvun kanssa myös yksinkertaisista syistä, kuten siitä, että ne pitävät muotonsa todella hyvin päivän jatkuessa. Varsinkin silkkiset taskuliinat saattavat menettää muotonsa puvun taskussa hyvinkin nopeasti, jos ne on taiteltu huolittomasti tai ne ovat liian isoja tai pieniä taskun kokoon verrattuna. Tämän vuoksi kannattaa suosia sellaisia taskuliinoja, joiden leveys sopii taskuliinan leveyteen. Taskuliina kuuluu aina asettaa tumman puvun takin kaikista uloimpaan rintataskuun, jotta se näkyy parhaiten. Jos käytät taskuliinaa, jätä kunniamerkit sekä rintakukat tumman puvun kanssa pois.
Taskuliina uppoaa taskuun ja menettää muotonsa?
Jos taskuliinasi menettää muotonsa nopeasti, kannattaa se tukea pahvinpalalla. Pahvinpala rintataskussa ei näy ulkopuolelle, mutta se pitää taskussasi olevan taskuliinan helposti kasassa. Pahvinpalan voi myös korvata muovinpalalla, mutta se saattaa painaa enemmän. Kannattaa välttää liian ison taskuliinan käyttöä, koska se voi alkaa pullistella ulos tumman puvun takin rintataskusta ikävästi. Pullistelevan taskuliinan tilalle kannattaa joko hommata isompi puvun takin tasku tai sitten yksinkertaisemmin hankkii vain pienempikokoisen taskuliinan. Esimerkiksi 25 cm x 25 cm on jo paljon pienempi, kuin 40 cm x 40 cm. Taskuliinan muodon pysymistä voi myös edesauttaa silittämällä sitä silitysraudalla. Silityksessä kannattaa kuitenkin pitää huoli siitä, ettei taskuliina pala kiinni, koska se on yleensä ohutta kangasta. Toinen asia, joka kannattaa huomioida on se, että taskuliina voi kastua silitysraudasta kondensoituvasta vedestä, jolloin se saattaa homehtua. Voit lukea taskuliinoista paljon lisää taskuliinan käyttö ja valintaoppaasta.
Taskuliina kannattaa usein tumman puvun kanssa taittaa suoraan taitokseen, jota sen toisella nimellä myös kutsutaan tv-foldiksi. Tämä tv-fold on ehkä jopa kaikista helpoin tapa taitella taskuliina, joten siihen ei mene paljon aikaa. Tv-fold onnistuu kaikista parhaiten siten, että taskuliinan taittelee muutamaan osaan ja heittää taskuun. Sen tulisi nousta taskusta noin 1-2 cm. Jos taskuliinasi valahtaa taskuun on taskuliinasi liian pieni, jolloin kannattaa jättää tilaa noin 3-4 cm, jotta kun taskuliina laskee vielä pari senttiä se palaa takaisin hyväksyttäviin mittoihin.
Miten tummaa pukua käytetään talvella?
Talvella tummaa pukua kuuluu käyttää siten, että sen kanssa on päällystakki, jos liikutaan ulkona. Naisilla takki voi olla esimerkiksi turkistakki. Puolestaan miehillä takin tulisi ylettyä vähintään polviin asti. Muita talvivarustuksia pukuun liittyen ovat hanskat ja huivit. Hanskat voivat olla harmaat tai mustat. Yleensä suositaan mustia nahkahanskoja, koska ne sopivat mustan vyön ja mustien kenkien kanssa hyvin yhteen. Kaulahuivin väri voi olla joko harmaa tai musta. Puvun kanssa ainoastaan hautajaisissa kuuluu käyttää valkoista kaulahuivia.
Mittatilauspuvun ostaminen?
Mittatilauspukuja myydään niin perinteisissä kivijalkaliikkeissä, kun myös netissäkin. Tumma puku kannattaa ostaa mittatilaustyönä, jos sitä tulee tarvitsemaan usein ja omaa paksun lompakon. Perinteiset puvut ilman mittilaustyötä maksavat tyypillisesti 200-4000 euroa. Puolestaan mittatilauspukujen hinnat tyypillisesti alkavat yli 1000 eurosta ja voivat nousta korkeiksi, mutta harvoin kuitenkaan yli kymmeneen tuhanteen. Mittatilauspuvun paras puoli on se, että mahtuu täydellisesti päälle. Et siis välttämättä tarvitse housujen kanssa vyötä tai olkaimia, koska housut mukautuvat jalkaasi täydellisesti, eivätkä valahda alas.
Puvun vuokraus?
Puvun voi myös vuokrata, jos sitä ei halua ostaa itselleen. Puvun vuokraus maksaa tyypillisesti noin 100-200 euroa kerralta, joten se ei välttämättä ole aina kannattavaa. Kannattaa miettiä puvun kanssa sen käyttöarvoa. Muun muassa tummalla puvulla on suuri käyttöarvo, koska sitä voi käyttää lähes missä tahansa juhlassa ja se on pakollinen asuste hautajaisissa. Jos tiedät, että tulet tarvitsemaan tummaa pukua useita kertoja vuodessa, kannattaa panostaa laadukkaaseen pukuun.
Toisaalta, jos tiedät että tulet tarvitsemaan vain yhden kerran pukua silloin sen voi hyvillä mielin käydä vuokraamassa. Puolestaan, jos pukua käyttää vaikka kaksi kertaa vuodessa, niin silloin vuokrauksen sijasta olet jo kahden vuokrauskerran jälkeen tienannut itsellesi kaikista edullisimman 200 euron puvun, joten kannattaa miettiä tarkkaan ennen kuin vuokraa tai ostaa pukua. Pukuja myydään myös kirpputoreilla ja huutokaupoissa. Välillä niitä voi saada jopa pilkkahintaan, jos vain kokojen kanssa käy tuuria. Puvun voi halvimmillaan saada jopa 50 eurolla ja siihen voi kuulua täysi pukusetti, jossa on myös taskuliina valmiina.
Johdanto
Kiitos, kun luit artikkelin tummasta puvusta ja siitä miten se tyylitetään oikein. Olet nyt valmis tekemään loistavia päätöksiä ja valintoja pukujen hankintaurallasi. Nyt kun tiedät, miten puku toimii, voit alkaa miettimään vaikeampia asukokonaisuuksia, kuten sakettia, smokkia ja frakkia. Onneksi ne eivät ole kuitenkaan paljon monimutkaisemmat, joten jo pelkän tumman puvun etiketin tietämisellä pärjää hyvin.