Miten auto lämmitetään kylmällä säällä?

-

miten auto lämmitetään kylmällä säällä

Kun talvi saapuu ja lämpötilat laskevat, autojen lämmittäminen ennen liikkeelle lähtöä on tärkeä osa talviajoa. Monet ihmiset lämmittävät autoaan ennen ajamista, mutta miten tämä tulisi tehdä oikein?

Lämmittäminen auttaa pitämään moottorin ja sisätilat lämpiminä ja parantaa ajomukavuutta. Mutta liian pitkä lämmitysaika voi olla haitallista autolle ja ympäristölle. Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa lukijoille tietoa siitä, miten auton lämmittäminen kylmällä säällä tulisi tehdä oikein, jotta auton toiminta ja ympäristö säilyvät turvallisina ja terveinä.

Käymme läpi lämmittämisen perusteet, hyödyt, oikean tavan lämmittää autoa sekä yleiset virheet, joita tulisi välttää. Auton lämmittäminen kylmällä säällä on tärkeä osa talviajoa ja sen oppiminen auttaa parantamaan ajokokemusta ja säästämään polttoainetta.

Auton lämmittämisen perusteet

Alapuolella käymme läpi auton lämmittämisen perusteet, jotta tiedät miten lämmittäminen toimii ja mitä asioita tulisi ottaa huomioon ennen lämmittämistä.

Miten moottorin ja sisätilan lämmitys toimivat?

Auton lämmittäminen kylmällä säällä on tärkeää, jotta moottori saavuttaa optimaalisen käyntilämpötilan ja pysyy siinä. Optimaalinen käyntilämpötila auttaa estämään moottorin öljyn paksuuntumisen ja polttoaineen huonon palamisen. Moottori tuottaa lämpöä työskennellessään, mutta se ei yleensä ole riittävä lämmittämään sisätiloja nopeasti.

Sisätilan lämmitys tapahtuu auton lämmitysjärjestelmän avulla. Järjestelmä käyttää auton moottorin lämpöä lämmittämään sisätiloja. Kun lämmitysjärjestelmä on päällä, moottorin lämpö kuljetetaan sisätiloihin jäähdytysnesteen kautta, joka kiertää auton lämmönvaihtimessa. Lämmin ilma puhaltautuu sitten sisätiloihin auton ilmastointijärjestelmän kautta.

Mitkä ovat erilaiset autonlämmittimet ja niiden toimintaperiaatteet?

On olemassa useita erilaisia autonlämmittimiä, joita voi käyttää auton lämmittämiseen kylmällä säällä. Yleisimmät ovat sähköiset, nestejäähdytteiset ja polttoainekäyttöiset autonlämmittimet.

Sähköiset autonlämmittimet toimivat yleensä verkkovirralla ja ne lämmittävät auton sisätiloja ennen liikkeelle lähtöä. Ne ovat helppokäyttöisiä, mutta niitä voi olla hankala asentaa auton sisätiloihin.

Nestejäähdytteiset autonlämmittimet käyttävät auton omaa jäähdytysnestettä lämmittämään sisätiloja. Nestejäähdytteiset lämmittimet ovat yleensä tehokkaampia kuin sähköiset lämmitt

Auton lämmittämisen hyödyt

Auton lämmittäminen kylmällä säällä voi tuoda monia hyötyjä, jotka parantavat ajomukavuutta ja auton suorituskykyä.

 1. Moottorin optimaalinen toiminta

Auton moottorin optimaalinen toiminta vaatii tietyn lämpötilan, joka saavutetaan vasta pitkän ajomatkan jälkeen. Auton lämmittäminen ennen ajomatkaa auttaa moottoria saavuttamaan optimaalisen lämpötilan nopeammin ja vähentää moottorin kulumista sekä polttoaineen kulutusta.

 1. Parempi ajomukavuus

Auton lämmittäminen ennen ajomatkaa parantaa sisätilojen lämpötilaa ja estää ikkunoiden huurtumista. Lämmin sisätila lisää ajomukavuutta, sillä kylmä auton sisätila voi aiheuttaa epämukavuutta ja jopa terveysongelmia. Lisäksi huurteiset ikkunat haittaavat näkyvyyttä ja lisäävät onnettomuusriskiä.

 1. Paremman suorituskyvyn saavuttaminen

Auton lämmittäminen ennen ajomatkaa voi auttaa parantamaan auton suorituskykyä. Kylmä moottori ja sisätilat voivat hidastaa auton suorituskykyä, mutta lämmitettynä auto on valmiimpi käyttöön ja suorituskyky on parempi.

 1. Auton turvallisuus

Lämmin sisätila parantaa ajomukavuutta ja vähentää ajamisen aiheuttamaa stressiä. Tämä voi parantaa kuljettajan keskittymiskykyä ja siten lisätä ajoturvallisuutta. Lisäksi lämmin auto on valmiimpi käyttöön ja vähentää onnettomuusriskiä.

 1. Auton käyttöiän pidentäminen

Auton lämmittäminen ennen ajomatkaa voi auttaa pidentämään auton käyttöikää. Lämmitetty moottori kuluttaa vähemmän polttoainetta ja kuluu vähemmän kuin kylmä moottori. Lisäksi lämmin moottori on valmiimpi käyttöön ja vähentää kulumista.

Oikea tapa lämmittää auto kylmällä säällä

Kylmä sää voi olla haaste auton lämmittämiselle, mutta oikeilla tavoilla voit varmistaa, että ajoneuvosi on valmis lähtemään matkaan turvallisesti ja tehokkaasti.

 1. Lämmitysaika

Oikean lämmitysajan määrittäminen on tärkeää, sillä liian pitkä lämmitysaika voi aiheuttaa turhaa polttoaineen kulutusta ja jopa moottorin ylikuumenemisen. Suositeltava lämmitysaika on noin 10-15 minuuttia, riippuen auton koosta ja lämpötilasta.

 1. Käynnistä moottori

Kun olet valinnut oikean lämmitysajan, käynnistä moottori ja anna sen lämmetä noin 5-10 minuuttia ennen lähtöä. Tämä auttaa välttämään moottorin kulumista ja parantaa sen suorituskykyä. Jos autossasi on lämmitysjärjestelmä, voit käyttää sitä lämmittääksesi sisätilat samalla, kun moottori lämpenee.

 1. Poista lumipeite ja jääkerrokset ikkunoilta

Muista poistaa lumipeite ja jääkerrokset ikkunoilta ennen lämmittämistä. Tämä parantaa näkyvyyttä ja vähentää huurtumisen riskiä. Voit käyttää kaavin tai sulaa ikkunoiden raapimiseen tai käyttää sulatusnestettä.

 1. Varmista oikea ilmanvaihto

Tarkista, että auton ilmastointi ja ilmanvaihtojärjestelmä ovat kunnossa. Huolehdi, että ilmanvaihtoaukot ovat auki ja suuntaavat ilmaa oikeaan suuntaan. Tämä auttaa lämmittämään sisätilat nopeammin ja tehokkaammin.

Yleiset virheet auton lämmittämisessä

Tässä on yleisimmät virheet auton lämmittämisessä ja kerromme, miten ne voidaan välttää.

 1. Lämmittäminen liian pitkään

Yksi yleisimmistä virheistä on auton lämmittäminen liian pitkään. Jos lämmittää auton liian pitkään, se kuluttaa turhaan polttoainetta ja voi jopa aiheuttaa moottorin ylikuumenemisen. Suositeltava lämmitysaika on noin 10-15 minuuttia, riippuen auton koosta ja lämpötilasta.

 1. Sisätilojen lämmittäminen

Toinen yleinen virhe on keskittyä pelkästään sisätilojen lämmittämiseen, jättäen moottorin huomioimatta. Muista, että moottorin lämmittäminen on tärkeää optimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi ja moottorin kulumisen välttämiseksi. Käynnistä moottori ja anna sen lämmetä noin 5-10 minuuttia ennen lähtöä.

 1. Auton ikkunoiden peittäminen

Ikkunoiden peittäminen lämmityksen aikana voi olla vaarallista. Muista poistaa lumipeite ja jääkerrokset ikkunoilta ennen lämmittämistä. Tämä vähentää huurtumisen riskiä ja parantaa näkyvyyttä.

 1. Auton käynnistäminen ennen lämmittämistä

Joissain tapauksissa voi olla houkuttelevaa käynnistää moottori ja jättää se lämmittämään. Tämä on kuitenkin haitallista ympäristölle ja terveydelle, sillä käynnistetty moottori tuottaa haitallisia päästöjä. Sen sijaan lämmitä auto ilman moottorin käynnistämistä käyttämällä erillistä lisälämmitintä tai lämmityspuhallinta.

Jaa

Uusimmat

Pukukoodi Business Casual

Pukukoodi Business Formal

Väitöstilaisuus pukeutuminen

Miksi läksyt keksittiin?

Suositut