Saunomisen terveyshyödyt

-

saunomisen terveyshyödyt

Saunominen on ollut suomalaisen kulttuurin ja perinteen osa jo vuosisatojen ajan. Suomessa onkin yli 3,3 miljoonaa saunaa, mikä kertoo saunomisen merkityksestä suomalaisille.

Saunomisesta on tullut osa suomalaista elämäntapaa ja monelle se on tärkeä tapa rentoutua ja palautua arjesta. Saunomisella on kuitenkin myös terveyshyödyt, jotka ovat merkittäviä ja tutkimusten mukaan todistettuja.

Saunomisen historia Suomessa

Saunominen on ollut suomalaisen kulttuurin ja perinteen tärkeä osa jo vuosisatojen ajan. Suomalaiset ovat rakentaneet saunoja jo varhaisessa vaiheessa, ja saunominen on edelleen yksi suomalaisen elämäntavan tärkeimmistä osista.

Saunominen on suomalaisille paitsi tapa rentoutua ja nauttia hyvästä olosta, myös tapa ylläpitää henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Saunaan liittyy paljon perinteitä ja rituaaleja, jotka ovat olennainen osa suomalaista kulttuuria. Esimerkiksi saunassa usein pestään ja puhdistetaan keho ennen juhlaa tai seremoniaa.

Saunan lisäksi saunomiseen liittyy myös monia muita perinteitä ja tapoja. Saunassa on perinteisesti nautittu esimerkiksi saunakaljaa, ja saunan jälkeen on tapana virkistäytyä järvessä tai avannossa. Saunomisessa onkin kyse enemmän kuin pelkästään lämpimässä huoneessa istumisesta – se on koko elämäntavan osa.

Saunominen on myös tärkeä osa sosiaalista elämää suomalaisessa kulttuurissa. Saunominen on perinteisesti ollut yhteisöllinen kokemus, jossa ihmiset ovat kokoontuneet yhdessä rentoutumaan ja viettämään aikaa yhdessä. Saunassa on usein keskusteltu perheen ja ystävien kanssa, ja saunassa on käyty tärkeitä keskusteluja ja tehty päätöksiä.

Saunomisen hyöty 1: Verenkierron tehostuminen

Verenkierron tehostuminen saunomisen aikana voi myös auttaa lievittämään kipuja ja jäykkyyttä lihaksissa ja nivelissä. Saunominen voi olla erityisen hyödyllistä henkilöille, joilla on verenkierto-ongelmia tai alhainen verenpaine, sillä se voi auttaa nostamaan verenpainetta ja parantamaan verenkiertoa.

Saunominen voi myös auttaa parantamaan sydämen toimintaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen saunominen voi vähentää sydäntautien riskiä ja parantaa sydämen terveyttä. Tämä johtuu siitä, että saunominen auttaa vähentämään verenpainetta ja edistää verenkierron terveyttä.

Saunomisen hyöty 2: Mielialan koheneminen

Saunomisen vaikutus mielialaan on erittäin positiivinen. Sauna rentouttaa kehoa ja mieltä, mikä auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta. Saunassa oleskelu voi myös auttaa lievittämään masennuksen oireita.

Kehon lämpötilan noustessa saunassa vapautuu endorfiineja, jotka ovat kehon luonnollisia kipua lievittäviä aineita. Endorfiinit edistävät myös mielihyvän tunnetta ja voivat auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta.

Lisäksi saunominen auttaa parantamaan unen laatua. Rentoutuminen saunassa auttaa kehoa ja mieltä rauhoittumaan, mikä voi auttaa nukahtamaan helpommin ja nukkumaan syvemmin. Hyvä uni puolestaan vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja yleiseen hyvinvointiin.

Saunominen on myös sosiaalinen aktiviteetti, joka voi edistää hyvää mielialaa. Saunassa käyminen ystävien tai perheen kanssa voi olla hauska ja rentouttava kokemus, joka lisää sosiaalista vuorovaikutusta ja vähentää yksinäisyyden tunnetta.

Saunomisen hyöty 3: Sietokyky kasvaa

Saunominen voi auttaa kehon sietokyvyn parantumisessa. Kun keho altistuu saunan kuumuudelle, se aktivoi kehon puolustusmekanismeja, jotka auttavat kehoa sopeutumaan stressaaviin tilanteisiin. Tämä voi auttaa parantamaan kehon sietokykyä erilaisiin stressaaviin tilanteisiin.

Saunominen voi myös auttaa parantamaan kehon immuniteettia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että saunominen lisää kehon valkosolujen määrää, jotka ovat tärkeitä kehon immuunijärjestelmän toiminnan kannalta. Tämä voi auttaa kehoa torjumaan infektioita ja sairauksia.

Lisäksi saunominen voi auttaa kehoa puhdistautumaan. Kun keho hikoilee saunassa, se poistaa myrkkyjä ja kuona-aineita kehosta.

Infrapunasauna – uudenlainen sauna

Infrapunasauna on uusi sauna, joka on noussut suosioon viime vuosina. Se eroaa perinteisestä suomalaisesta saunasta siinä, että infrapunasauna käyttää infrapunasäteilyä lämmittämään kehoa. Infrapunasäteily lämmittää kehoa suoraan, kun taas perinteinen sauna lämmittää kehoa huoneilman kautta.

Infrapunasaunan lämpötila on yleensä alhaisempi kuin perinteisessä saunassa, mikä tekee siitä sopivan myös niille, jotka eivät siedä kovaa kuumuutta. Infrapunasaunan lämpötila voi olla noin 50-60 astetta Celsius-asteessa, kun taas perinteisessä saunassa lämpötila voi nousta jopa yli 80 asteen.

Infrapunasauna voi tarjota samat terveyshyödyt kuin perinteinen sauna, kuten rentoutumisen, verenkierron tehostumisen ja kehon puhdistumisen. Lisäksi infrapunasäteilyllä on osoitettu olevan tulehdusta vähentäviä vaikutuksia, mikä voi auttaa lievittämään kipua ja parantamaan tiettyjä sairauksia, kuten nivelreumaa.

Infrapunasaunan käyttö on myös helppoa ja kätevää. Se ei tarvitse suurta tilaa, eikä sitä tarvitse lämmittää kovin pitkään ennen käyttöä. Infrapunasaunassa voi istua vaatteet päällä, mikä tekee siitä sopivan myös niille, jotka eivät halua olla alasti saunassa.

Kokonaisuudessaan infrapunasauna on hyvä vaihtoehto perinteiselle suomalaiselle saunalle, erityisesti niille, jotka eivät siedä kovaa kuumuutta. Se tarjoaa samat terveyshyödyt kuin perinteinen sauna ja sen käyttö on helppoa ja kätevää.

Jaa

Uusimmat

Pukeutuminen rippijuhliin

Pukeutuminen perhejuhliin

Ylioppilasjuhlat pukukoodi

Miesten puvun pesu

Talvihäät pukeutuminen

Suositut