Arvostetuimmat kellomerkit

-

Paras miesten rannekellomerkki
Patek Philippen kelloyhtiöllä on rikas historia.

Mitkä kellomerkit ovat kaikista arvostetuimpia ja parhaita kellobrändejä? Onko se kenties jokin vanha kellomerkki vai uusi tuttavuus? Tässä Vuodenmiehen artikkelissa otamme siitä selvää.

Kellon brändillä tarkoitetaan usein sitä mielikuvaa, joka syntyy sen kellojen ympärille. Kelloharrastajat usein miettivät kellomerkkeihin liittyvää stigmaa. Muun muassa vaatemerkkien muotikellot mielletään usein huonoksi jo ennen kuin niitä suostutaan katsomaan tarkemmin.

Mikä vaikuttaa kellomerkin suosioon?

Kellomerkin arvostukseen vaikuttaa myös sen tuotemielikuva, johon vaikuttaa monet erilaiset asiat. Tuotemielikuvaa luo muun muassa valmistusmaa, ulkonäkö, kellojen hintataso ja sosiaalinen status. Kellomerkin yleinen fiilis ja tunnettavuus vaikuttaa myös sen arvokkuuteen. Kellomerkistä tulee heti suositumpi ja halutumpi, kun se esiintyy kuuluisassa elokuvassa.

Kuuluisia kelloja elokuvamaailmasta ovat esimerkiksi James Bondin ranteessa nähty Omega Seamaster ja Arnold Schwarzeneggerin 1980-luvun toimintaelokuvissa käyttämä Seiko ”Arnie” H558-5000.

Parhaat kellomerkit

Tässä kellobrändien listauksessa niiden parhauden mukaan on käytetty kriteereinä hintaa, fiilistä, tyyliä, tunnettavuutta, statusta ja laatua sekä hinta-laatusuhdetta. Voit olla hyvin eri mieltä tämän listauksen kanssa, koska melkein kaikki listat aina eroavat hieman. Kellomerkkejä voisi myös vertailla niiden kestävyyden, eettisyyden ja ekologisuuden mukaan, mutta niitä seikkoja ei tässä vertailussa ole huomioitu.

Tässä on kymmenen parasta kellovalmistajaa, joilla kaikilla on kiehtova tausta ja historia sekä suurin osa niistä on valmistettu aidossa kellovaltio Sveitsissä. Lähes kaikki listan kellovalmistajat tekevät kymmenien tai satojen tuhansien eurojen kelloja, mutta listalta löytyy myös muutava yllättäjä, joilta voi ostaa budjettimalleja jo tuhannella eurolla. Jos olet etsimässä kelloa edullisemmin suosittelen katsomaan parhaimmat alle 500 euron rannekellot.

1. Rolex

Rolex Submariner rannekello
Rolex Submariner on yksi maailman tunnetuimmista ja halutuimmista rannekelloista.

Jos maailmassa on yksi kellomerkki, jonka kaikki tunnistavat on se Rolex. Pelkkä Rolexin nimi jo luo mielikuvan laadukkaasta sveitsiläisestä luksuskellosta. Sen vuoksi se on varsin haluttu kellomerkki ja kellovalmistaja.

Yli 100-vuotiaan kellovalmistajan jokainen mallisto on tullut klassikoksi. Kaikista tunnetuin ja halutuin mallisto on kuitenki Submariner, joka on tunnettu sen sukeltajankellon maineestaan.

Rolexin perusti vuonna 1905 saksalainen Hans Wilsdorf, jolloin yhtiö toimi pääasiassa koneistojen maahantuojana. Vuonna 1908 yhtiö rekisteröi Rolex nimen ja noin kymmenen vuotta myöhemmin siirsi pääkonttorinsa Lontoosta Sveitsiin korkeiden tuontitullien takia.

Rolex teki uskomattoman saavutuksen, kun se sai vuonna 1910 tehtyä rannekellon, joka sai sveitsiläisen kronometrikellon sertifikaatin ensimmäisenä maailmassa. Ennen vastaavaan tarkkuuteen oli pystynyt ainoastaan taskukellot. Rolexin kehitystyö ei loppunut siihen, vaan vuonna 1931 he kehittivät automaattikoneiston, joka latautuu käden liikkeestä. Näin Perpetual-automaattikoneisto sai alkunsa.

2. Patek Philippe

Patek Philippe rannekello
Patek Philippe valmistaa kellojaan laatu edellä.

Toinen sveitsiläinen kellovalmistaja pääsee myös listan kärkisijoille. Patek Philippe on legendaarinen kellomerkki, joka on vieläkin Sternin suvun omistuksessa. Philippen Patekin kellot huokuu laatua, tyyliä ja arvokkutta.

Kellomerkin juuret on puolalaissyntyiset, mutta kellot on aina valmistettu Sveitsissä. Patek Philippen kellojen statusarvoa lisää niiden hinta ja niukkuus. Kelloja on valmistettu vuodesta 1839 noin yhteensä miljoona kappaletta. Suosituin Patek Philippen malli on Nautilus, josta monet kellovalmistajat ovat ottaneet vaikutteita omiin kelloihinsa.

Patek Philippe on myös valmistanut kaksi maailman kalleinta rannekelloa. Maailman kallein rannekello on vuonna 2019 Sveitsin hyväntekeväisyyshuutokaupassa myyty Patek Philippen Grandmaster Chime, josta maksettiin 28 miljoonaa euroa. Puolestaan vuonna 1999 Patek Philippen valmistama taskukello myytiin noin 10 miljoonalla eurolla.

3. Audemars Piguet

audemars piguet rannekello
Audemars Piguet Royal Oakin hinnat kulkevat kymmenestä tuhannesta eurosta aina yli 400 tuhanteen.

Sveitsiläisten kellovalmistajien valta-asema vahvenee listassa. Audemars Piguet tai lyhennettynä AP on yksi maailman arvostetuimmista kellovalmistajista ja se on yhä perheyritys. Yhtiö on myös julkisuuden henkilöiden suosiossa, kun sen kelloja on tiedettävästi nähty muun muassa Arnold Schwarzeneggerin ja LeBron Jamesin ranteessa.

Audemars Piguetin suosituin kello on ehdottomasti AP Royal Oak, joka julkaistiin vuonna 1972. Kello on niin suosittu varsinkin uusrikkaiden keskuudessa, että osa pitää sitä jopa ns. ”meemikellona”. Royal Oakin kulmikas kellotaulu on klassikko ja monet muut kellovalmistelijat ovat yrittäneet jäljitellä sitä.

Audemars Piguetin Royal Oakista on tehty monenlaisia versioita. Kaikista halvin on ”Casioak”, joka on modattu Casio DW-5600 rannekello. Se ei kuitenkaan ole virallinen Audemars Piguet, vaan Casio joka on käytännössä vain laitettu Royal Oakia muistuttaviin kuoriin. Tällä hetkellä kaikista halvin käytetty AP Royal Oak maksaa kymmenen tuhatta euroa, mutta kellojen hinnat kohoavat jopa 400 tuhanteen asti.

4. Vacheron Constantin

Vuonna 1755 perustettu Vacheron Constantin on maailman vanhin keskeytyksettä kelloja valmistava yhtiö. Sillä on takanaan jo yli 265 vuotta kellojen valmistamista, joka on todella kova saavutus. Vacheron Constantin kellot ovat myös hyvin eksklusiivisia, koska kaikkia malleja valmistetaan aina vain rajattu erä. Muiden listan yhtiöiden tapaan myös Vacheron Constantin on sveitsiläinen ja nykyään se kuuluu Richemont-konserniin.

Vacheron Constantinilla on ehkä kaikista kellovalmistajista kuuluisimmat käyttäjät. Vacheron Constantinin kelloja on muun muassa historian aikana käyttäneet Napoleon Bonaparte, Paavi ja yhdysvaltojen entinen presidentti Truman. Kaikista suosituin kellomalli on Patrimony.

5. A.Lange & Söhne

Listan ensimmäinen ei-sveitsiläinen kellovalmistaja. A.Lange & Söhne on saksalainen kellomerkki, jolla on muiden merkkien tapaan rikas historia. Kellovalmistajaa pidetään parhaana mekaanisten rannekellojen valmistajana.

Yritys on alunperin perustettu jo vuonna 1845. Muiden kellovalmistajien tapaan myös Lange aloitti taskukelloilla. Toisen maailmansodan jälkeen yhtiö kuitenkin pakkolunastettiin ja se palasi takaisin vasta Itä- ja Länsi-Saksan yhdistyessä vuonna 1990. Silloin alkuperäisen perustajan Ferdinand Adolph Langen pojanpojanpoika Walter Lange aloitti kellotoiminnan uudestaan sveitsiläisen kellopajan kanssa.

Audemars Piguetin tapaan A.Lange & Söhne ei säilynyt kuitenkaan perheyrityksenä, vaan se kuuluu Richemont-konserniin. Langen kellot ovat suosittuja niin maailman johtajien, kuin Hollywood-tähtien keskuudessa. Esimerkiksi Brad Pitt käyttää kyseisen kellovalmistajan kelloa. Langen suosituin kellomalli on ehdottomasti the Lange 1.

6. Jaeger LeCoultre

Jaeger LeCoultren Reverso on yhtiön tunnetuin kellomalli, joka myös kestää poolon pelaamisen.

Vuonna 1833 perustettu Jaeger LeCoultre on sveitsiläinen luksuskellopaja, joka kuuluu nykyään myös Richemont-konserniin. LeCoultre on toimittanut osia muun muassa Patek Philippelle, Omegalle ja lukuisille muille kellovalmistajille. Heitä voi sen takia pitää erityisen omavaraisina.

Kaikista tunnetuin malli on ehdottomasti Reverso, joka sai alkunsa vuonna 1931, kun brittiupseeri halusi kellon joka kestää poolon pelaamista. Jaeger LeCoultre on yhä suosittu ja tunnettu kellomerkki ja muun muassa Sveitsin valtio lahjoittaa sen kelloja valtiovierailleen.

7. Omega

Omega speedmaster rannekello
Omega Speedmaster rannekello on maailman ensimmäinen kuussa käynyt kello. Speedmaster laskeutui kuuhun 21. heinäkuuta 1969, kun Neil Armstrong astui kuun kamaralle.

Maailman suurimpaan kellovalmistajaan Swatch Grouppiin kuuluva Omega on suorastaan klassikko valkokankailta. Vuonna 1848 perustettu Omega valmistaa edellä mainittuihin kellovalmistajiin verrattuna edullisia kelloja ja on siksi ”kellojen Volvo”. Omega aloitti taskukelloilla, mutta on nyt yksi maailman tunnetuimmista kellomerkeistä Rolexin rinnalla.

Omegan tunnetuin kellomalli on Speedmaster, jonka NASA valitsi yhdysvaltalaisten astronauttien Apollo-lennon rannekelloksi, jossa sitä käytettiin ensimmäistä kertaa kuussa. Toinen Omegan klassikkokello on James Bondin suosima Seamaster.

Kellovalmistajan saavutusten lisäksi sen statusarvoa nostavat myös muut Omegan käyttäjät ja julkisuuden henkilöt, kuten Amerikan entinen presidentti John F. Kennedy sekä muusikko Elvis. Ei ole sattumaa, että kreikaksi omega tarkoittaa täydellisyyttä ja mahtavuutta.

8. IWC Schaffhausen

IWC rannekello
IWC valmistaa huohkeita mekaanisia kelloja.

IWC tai International Watch Co. on myös sveitsiläinen kellovalmistaja. IWC on alunperin amerikkalaisen Florentine A. Jonesin vuonna 1868 perustama luksuskellopaja. Noin 1930-luvulla IWC tuli tunnetuksi heidän uudenlaisista pilottikelloistaan, jotka oli suunnattu lentäjille.

Kvartsikriisin jälkeen IWC siirty lähinnä mekaanisiin kelloihin, joista se on nykyäänkin tunnettu. A.Lange & Söhnen kanssa IWC kuuluu myös Richemont-konserniin. IWC Portuguese Chronograph on heidän tunnetuin rannekellonsa. Toinen hyvä IWC:n kello on brittien sotavoimien käskystä suunniteltu Mark X. IWC huokuu ylellisyyttä ja laatua, jonka takia se on ansainnut paikkansa kahdeksantena listalla.

9. Cartier

Ensimmäisenä sanasta Cartier mieleen tulee kalliit korut, mutta myös he valmistavat yllättävän laadukkaita kelloja. Vuonna 1847 Pariisissa perustettu liikeketju valmistaa niin koruja, kuin kellojakin. IWC:n ja A.Lange & Söhnen tapaan myös se kuuluu Richemont-konserniin.

Cartier ei kuitenkaan ole täysverinen kellopaja, koska se ostaa koneistoja muun muassa Audemars Piguetilta. Tämän vuoksi Cartier on vasta kellolistan yhdeksäntenä. Cartierin tunnetuin kellomalli on ehdottomasti Tank, joka on tunnetuin naisten kello. Sen kulmikas olomuoto tekee siitä hyvin ikonisen kellomaailman klassikon.

Cartierin miesten kelloja voi osa pitää liian naiseellisina, mutta Cartierin rikas historia kuninkaiden ja pohattojen palvelijana kertoo erilaista tarinaa.

10. Breitling

Breitling Navtimer rannekello
Breitling Navtimer rannekello on yksi yhtiön suosituimmista kelloista Emergencyn ohella.

Breitling tuli alunperin tunnetuksi sen lentäjille tarkoitetuista ammattikelloistaan, mutta nykyään se on statussymboli Rolexin ohella. Breitlingit valmistetaan Sveitsissä ja kellopaja on perustettu vuonna 1884.

Breitlingin ansiosta sukellus- ja ajanottokelloista tuli suosittuja 90-luvulla ja niiden suosio on jatkunut yhä tähän päivään asti. Breitlingin kuuluisimpiin malleihin kuuluu ehdottomasti Navtimer ja Emergency, joka sisältää sisäänrakennetun paikannusmajakan. Emergency-mallin avulla voi siis lähettää hätäsignaalin, olipa sitten merellä, maassa tai ilmassa. Varsinkin erämaassa ja mantereilla seikkailevat suosivat Emergency mallia, koska se voi pelastaa heidän henkensä, jos he joutuvat pulaan. Hälytysjärjestelmä ei kuitenkaan ole pelkästään hyvä asia, koska jos se laukeaa vahingossa, se alkaa lähettämään 121.5 MHz:n taajuudella hätäsignaalia, josta voi tulla isot sakot.

Jaa

Uusimmat

Suositut

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli