Paras aamurutiini

-

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, merkitty * -merkillä.

Aamurutiini on tärkeä osa jokapäivästä arkea. Tässä on paras aamurutiini, jonka avulla saat päivästä moninkertaisesti tehokkaamman. Sen avulla voit parantaa työsi tuottavuutta ja päästä lähemmäksi tavoitteita.

Netissä pyörii paljon erilaisia aamurutiineita, jotka ei kuitenkaan perustu muuhun, kuin omiin mieltymyksiin. Tähän parhaaseen rutiiniin on käytetty mieltymysten lisäksi apuna tiedettä, jotta lopputuloksesta saataisiin mahdollisimman hyvä.

Aamurutiini on päivän tärkein asia

Usein sanotaan, että aamupala on päivän tärkein ateria. Kuitenkin, mikä on vielä tärkeämpää on aamurutiini. Tähän on koottu helppo seitsemänvaiheinen aamurutiini, jonka avulla voitat aamun ja olet valmiina voittamaan loppupäivän.

Noudattamalla tätä aamurutiinia orjallisesti 66 päivää eli sen ajan, että se muodostuu rutiiniksi, tulet varmasti näkemään muutoksen elämässäsi. Mitään kikkoja tähän ei ole, vaan kaikki perustuu jokapäiväiseen tekemiseen. Suurimmalle osalle tämä aamurutiini ei sovi sellaisenaan, mutta toivottavasti saat kasattua näiden oppien avulla rutiinista omanlaisen.

1. Herää aikaisin

Aloitetaan kliseellä, jota et varmaankaan osannut odottaa näkeväsi tässä aamurutiinissa. Samalla kun suurin osa suomalaisista vielä nukkuu, kannattaa olla itse hereillä. Näin saat etumatkaa muihin verrattuna. Jos olet iltaihminen, ei välttämättä kuitenkaan kannata alkaa heräämään todella aikaisin, koska saatat olla parempi työskentelemään illalla, kuin aamulla.

Kaikista parasta kuitenkin olisi se, että menisit nukkumaan ja heräisit joka päivä samana kellonaikana. Silloin keho ja sisäinen kellosi oppii, milloin se nukkuu, jolloin se pystyy itse optimoimaan nukkumisen ja unijaksot. Toinen hyvä syy noudattaa tiukkaa vuorokausirytmiä on se, että se kehittää itsekuria. Jos et pysty sitoutumaan tiukkaan vuorokausirytmiin seitsemänä päivänä viikossa, kannattaa harkita uudelleen.

Aikaisin herääminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että unen määrästä ja laadusta tingittäisiin. Jos tämä vaihe tuottaa vaikeuksia, voit merkata unen kalenteriin, jotta tiedät paljonko nukut.

Aikaisin heräämisen tarkoituksena on saada päivästä tehokkaampi siten, että saa paljon asioita aikaiseksi aamulla. Kun aamuun saa muutaman tunnin lisää, ehtii treenata, meditoida, lukea kirjaa ja jopa aloittaa työpäivän etuajassa. Yksinkertaisesti nukkumaanmenoaikaa joutuu aikaistamaan, jotta jaksaa herätä virkeänä aamulla.

2. Älä käytä puhelinta herätyskellona

Puhelinta ei koskaan kannata käyttää herätyskellona. Yksi huonoimmista tavoista aloittaa päivä on siten, että juuri herättyään kaivaa puhelimen esiin ja alkaa selailemaan sosiaalista mediaa, uutisia tai sähköpostiviestejä.

Yön aikana on tuskin tapahtunut mitään niin tärkeää, että se olisi pakko tietää heti herättyään aamulla. Tämän vuoksi puhelin kannattaa jättää täysin toiseen huoneeseen koko illan ja yön ajaksi.

Sen sijaan, että luet turhanpäiväisiä asioita puhelimelta iltamyöhään, voit lukea kirjaa, jonka avulla opit uusia asioita sekä parannat unenlaatuasi, kun sinistä valoa ei hohda silmiisi jatkuvalla syötöllä. Suosittelen välttämään puhelimen katsomista tuntiin heräämisen jälkeen, koska silloin on paljon rentoutuneempi olo ja pystyy noudattamaan muita aamun rutiineja paremmin.

Mitä vaihtoehtoja puhelimen herätyskellolle sitten on? Puhelimen herätyskellon voi korvata esimerkiksi automaattisesti syttyvillä valoilla tai perinteisellä *herätyskellolla. Automaattiset valot ovat siitä hyvät, että niiden kanssa ei voi torkuttaa eli viivästyttää heräämistään. Saman saa aikaan herätyskellolla siten, että sen sijoittaa toiselle puolelle huonetta, jolloin joutuu nousemaan ylös, että sen saa kiinni.

3. Petaa sänky

Sängyn petaaminen on tärkeä osa aamua, koska sen avulla kehität itsekuria ja teet muiden rutiineiden noudattamisesta helpompaa. Yhdysvaltojen laivaston amiraali William H. McRaven jopa toteaa: ”Jos tahdot muuttaa maailmaa, aloita petaamalla sänkysi”.

Kun päivän aloittaa sängyn petaamisella on alla jo yksi voitto ennen kuin päivä on edes ehtinyt alkaa. Vaikka loppupäivä menisikin huonosti, odottaa kotona silti siististi pedattu sänky. Kliseinen, mutta paikkaansapitävä lausahdus menee: ”tapa, jolla teen yhden asian on tapa, jolla teen kaiken”. Jos et pysty petaamaan sänkyäsi joka aamu, mihin pystyt?

4. Juo lasillinen vettä

Sen sijaan, että aloittaisit päivän kupillisella kahvia, kannattaa mieluummin suosia vettä. Vesi on ihmisille tärkeää jo pelkän selvitymisen kannalta ja ilman sitä me kuoltaisiin. Tämän vuoksi suosittelen juomaan lasillisen vettä heti ensimmästen asioiden joukossa heräämisen jälkeen.

Veden juonti on erityisen tärkeää yön jälkeen, koska yön aikana ei luonnollisesti juoda vettä. Silloin keho on erityisesti vedenpuutteessa ja sen usein huomaa jo pelkästä janon tunteesta.

En kuitenkaan mieti selvitymistä, kun juon vesilasiani aamulla. Vesi ylipäätänsä auttaa heräämään ja saa olon tuntemaan piristyneemmältä.

5. Meditointi

Meditointi aamulla on yksi parhaista tavoista tyhjentää mieli sitä turhaan stressaavista asioista. Kun meditoit aamulla noin 15 tai 20 minuuttia voit olla loppupäivän paljon rentoutuneemman oloinen.

Meditoinnilla on myös monenlaisia terveysvaikutuksia. Muun muassa se lievittää ahdistusta ja stressiä, parantaa muistia ja keskittymiskykyä, rauhoittaa hermostoa sekä parantaa jopa unen laatua.

Nykymaailmassa meditointi voi tuntua jopa vaikealta, kun kaiken tulisi tapahtua heti, kuten älypuhelimen näytöllä. Meditoinnin hyödyt eivät kuitenkaan näy heti, vaan ne tulevat vasta viiveellä. Vaikka meditoisit ensimmäiset 30 päivää olosi voi silti tuntua hyvin samalta. Meditoinnin vaikutukset alkavat usein vaikuttaa parhaiten vasta kuukausien päästä, mutta ne ovat odottamisen arvoisia.

6. Kuntoilu

punttisali
Kuntosalilla käyminen on hyvä tapa aloittaa päivä, jotta liikkuminen päivän aikana ei unohdu.

Terveys on monelle tärkeämpi arvo, kuin raha tai ihmissuhteet. Jos kroppasi ei voi hyvin, missä asut? Päivä kannattaa aloittaa esimerkiksi punttisalitreenillä, lenkillä tai joogalla, jotta se ei unohdu. Usein monet väittävät, etteivät he ehdi kuntoilla aamulla. Ainoa neuvo tähän on listan ensimmäinen kohta, jossa kehotetaan heräämään aikaisemmin.

Aamutreenin lisäksi kannattaa pitää huolta myös päivän aikana tapahtuvasta liikunnasta. Monien mielestä päivän aikana tulisi kävellä 10.000 askelta. Historia kuitenkin osoittaa, että metsästäjä-keräilijät kävelivät jopa 22.000 askelta päivässä. Siispä kroppasi kestää hieman enemmän askelia kuin luuletkaan. Yksinkertaisin tapa mitata päivän aikana tehdyt askeleet on *älykello. Toinen vaihtoehto askelien mittaamiseen on puhelin-sovellus, joka toisaalta vaatii sen, että puhelin tulee kannettua aina mukana.

Toinen tapa saada lisää liikuntaa jokaisen päivän aikana on välttää hissejä ja suosia niiden sijasta portaita. Kun hissin käytön välttämiseen sitoutuu, kävelee mieluummin kymmeniä kerroksia, kuin käyttää hissiä. Hyvä nyrkkisääntö: unen tapaan myöskään liikunnasta ei kannata tinkiä koskaan.

7. Kylmä suihku

Kylmään suihkuun tai avantoon meneminen voi olla vaikeaa. Yksi parhaista kylmän veden hyödyistä on kuitenkin se, että sen avulla keho ja mieli herää. Monien hyvien asioiden saavuttaminen elämässä usein vaatii sen, että menee omalle epämukavuusalueelleen. Tästä kylmä suihku on saanut myös toiseksi nimekseen ”asennesuihku”.

Avantouiminen on hyvä vaihtoehto kylmille suihkuille, mutta jäisiä järviä ei löydä edes Suomesta ympäri vuoden, eikä niihin ole aina kaikista helpoin muutenkaan päästä. Sen vuoksi kylmät suihkut voivat toimia korvikkeena avantouimisille.

Kylmän veden hyötyihin kuuluu muun muassa:

  • Parempi keskittymiskyky
  • Piristyminen
  • Stressinsietokyvyn kasvaminen
  • Vastustuskyky kasvaa
  • Verenkierto kohenee
  • Henkinen vahvistuminen

Jaa

Uusimmat

Suositut