Casio Retro kelloarvostelu – paras edullinen kello

-

Casio Retro A168WA rannekello.
Casio Collection Retro A168WA-1YES on paras edullinen rannekello. Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, merkitty * -merkillä.

Casio on japanilainen kellovalmistaja, joka on perustettu jo vuonna 1946. Kellomerkki on tunnettu etenkin sen edullisista, mutta kestävistä ja toimivista kelloistaan. Casio Retro on nykyaikainen kunnianosoitus Casion klassikkomallille.

*Casio Retron ulkonäkö on suoraan 80- ja 90-luvulta, jonka vuoksi se on erityisen hieno kello tänä päivänä. Täynnä toiminallisuutta ja erilaisia ominaisuuksia olevassa kellossa on hinta-laatusuhde kohdillaan. Casion ennakkoluuloton muotoilu herättää sen varsin hauskan persoonallisuuden esiin.

Onneksi kelloa on myös pystytty uudistamaan ilman, että sen kosmeettiseen ulkonäköön olisi tarvinnut tehdä suurempia muutoksia. Kello on hieman leveämpi, kuin sen isoveli ja siinä on laadukkaampi sekä kirkkaampi näyttö. Varsinkin pimeällä kelillä päivitetystä näytöstä on enemmän hyötyä, kuin saatat uskoa.

Casio Collection Retro A168WA-1YES

Tekniset tiedot:

 • Rungon leveys: 36 mm
 • Rungon paksuus: 9 mm
 • Paino: 50 g
 • Lasi: mineraalilasi
 • Koneisto: japanilainen kvartsi
 • Käyntiaika: 7 vuotta
 • Ranneke: metalliväritetty muoviranneke teräslukolla
 • Vesitiiviys: 30 m (ei kestä uintia)
 • Kuoren materiaali: Muovi
 • Hinta: 50 euroa

Kellon kellotaulun leveys on vain 36 mm, joten se on hyvin pienikokoinen. Casio Retro sopii erityisen hyvin käteen varsinkin silloin, jos on pieni ranne.

Casio Retro rannekello kellotaulu.
Teksti ElectroLuminescence tarkoitaa käytännössä sitä, että kellon näyttöön syttyy valo, kun sen läpi virtaa sähköä.

Monen mielestä Casion kellotaulun leveys on liian pieni isommille ranteille. Kyseessä on kuitenkin lähinnä makukysymys, koska lähes kaikki vintage-kellot ovat muutenkin pieniä.

Kello istuu ranteeseen täydellisesti ja sen keveyden vuoksi se on lähes tunnoton. Muoviranneke on ensiluokkaisen tuntuinen ja *A168WA:n pitämistä ranteessa voisi jopa kuvailla nautinnolliseksi.

Japanilainen kvartsikoneisto on luonnollisesti hyvin kestävä ja luotettava. Casion mukaan kello edistää tai jättää vain noin yhden sekunnin päivässä, joka tekee 30 sekuntia kuussa. Tällaista tarkkuutta on vaikea löytää monista kalliimmistakaan kelloista. Patterille luvataan seitsemän vuoden toiminta-aika, jonka vuoksi kello on hyvin huoltovapaa.

Toiminnot ja ominaisuudet

*Casio A168WA:n toimintoja ohjaillaan kolmen sivussa olevan napin avulla. Kellon vasemman puolen rungossa on kaksi nappia, joiden nimet ovat ”Light” eli valo ja ”Mode” eli tila. Oikealla puolella on nappi ”Start/Stop” eli käynnistys ja lopetus.

Kellon napit eivät ole missään nimessä halvan tuntuiset, vaan ne ovat valmistettu metallista. Casion näyttö on hyvin nopea ja se vastaa näppäinten painalluksiin ripeästi. Kellon käyttöjärjestelmä on hyvin helppokäyttöinen ja sitä oppii käyttämään, kun sen kanssa pelleilee kymmenen minuuttia.

Casio Collection Retro A168WA-1YES rannekello.
Kellon ranneke ja runko on valmistettu muovista, vaikka niissä on metallinvärinen ulkopinnoite. Ranneke kiiltää nätisti auringonvalossa ja vaikuttaa kestävältä. Käsikarvat eivät jää rannekkeen palojen väliin ja se on varustettu teräslukolla.

Casio Retron toimintoihin ja ominaisuuksiin kuuluu:

 • Helppokäyttöinen käyttöjärjestelmä
 • 1/100 sekunin ajanottokello
 • Mikrovalo
 • Tasatuntisignaali
 • Hälytys
 • Automaattinen kalenteri
 • Päivämäärä ja viikonpäivä
 • 24 tunnin kello

Varsinkin sinertävästä mikrovalosta on suuri hyöty Casion käyttäjille. Vanhoihin malleihin verrattuna näytön saa nyt oikeasti kirkkaaksi ja ajan näkee pimeällä. Tämä on erityisen hyvä, jos ostaa kellon armeijakäyttöön. Casiot ovat tyypillisesti kaikista suosituimpia kelloja armeijaan niiden halvan hinnan ja kestävyyden vuoksi.

Tasatuntisignaali tarkoittaa sitä, että kellon saa halutessaan piippaamaan jokaisen tunnin kohdalla. Kellon hälytys toimii, kuten herätyskello ja siihen herää. Casioon ei ole laitettu mitään turhia ominaisuuksia, vaan ne kaikki tulevat hyötykäyttöön. Tästä hyvä esimerkki on kalenteri ja ajanottotoiminto.

*A168WA:n ainoa huono puoli on lähinnä sen vesitiiviys. Casio lupaa kellolle 30 m vesitiiviyden, joka on kuitenkin hieman harhaanjohtava, kuten kaikissa muissa kelloissa. Kello kestää pieniä vesiroiskeita, mutta ei kuitenkaan uimista tai sukeltamista.

Olen kuullut, että kello voisi jopa kestää suihkussa olemisen, mutta jos haluat pelata varman päälle kannattaa sitä välttää. Välttäisin erityisesti suihkuun menemistä kello kädessä, jos siellä aikoo olla kauan ja kuumassa, koska vesihöyrystä voi aiheutua kosteusvaurioita kellon sisälle.

Kellon rakenne

Casio Retro on hopeanvärinen, mutta sen sisusta on kuitenkin muovinen. Kellon metallisen näköinen ulkokuori kuitenkin saa kellon näyttämään ja tuntumaan kuin miltä tahansa laadukkaalta kellolta.

Toinen kellon huono puoli on se, että siinä on mineraalilasi safiirilasin sijasta. Casio on valinnut kelloon mineraalilasin luontaisasti sen takia, että sen hinta saadaan pysymään matalana. Safiirilasi on toki kestävämpi, mutta lasivalinnan kanssa on jouduttu tekemään kompromissi.

Casion kellotaulun leveys on vain 36 mm, jonka takia se sujahtaa paidan hihan alle piiloon kätevästi. Kello mahtuu hihan alle helposti, vaikka paidassa olisi kalvosinnapit.

Casio Collection Retro A168WA-1YES painaa vain 50 grammaa, jonka takia se on hyvin kevyt kello. Useimmat miesten automaattiset kellot metallirannekeella painavat noin 170 grammaa, joka on yli kolme kertaa enemmän. Keveyden ansiosta kello on hyvin tunnoton ranteessa ja sen olemassaolon unohtaa nopeasti.

Kellon kaikista paras puoli on sen kestävyys. Casiot ovat tunnettuja niiden vankasta rakenteestaan, joka kestää osumia ja kolhuja. Kello tuntuu pysyvän ranteessa hyvin vankasti, eikä se heilu ylimääräisesti. Casio Retron voisi jopa kuvailla olevan kellojen Nokia 3310.

Casion ulkonäkö

A168WA-1YES rannekello sivusta katsottuna.
Kellotaulu on täynnä englantilaista tekstiä, jotka kertovat lisää kellon ominaisuuksista. Värimaailma vaihtelee niin punaisen, sinisen, keltaisen kuin mustan ja harmaan välillä. Kellon sivurungosta tulee ulos kolme nappia.

Yksi kellon parhaista asioista on sen ulkonäkö. Varsinkin vintage-kelloista tykkäävät tulevat pitämään siitä. Nimitys ”Retro” on todellakin ansaittu sillä kellon ulkonäkö on suoraan 1990-luvulta.

Kello soveltuu myös loistavasti pienemmillekin ranteille sen kokonsa puolesta. Kellon kohdeyleisöä on vaikea alkaa tulkitsemaan, koska se soveltuu niin monelle erilaiselle henkilölle.

Casio A168WA:n suurin ero sen isoveljeen eli A158WA:han verrattuna on sen värimaailma. Kellotaulu koostuu muun muassa sinisestä, keltaisesta, punaisesta, mustasta ja harmaasta. Väritys on suoraan kuin otettu Nintendosta.

Hopeanvärinen runko ja ranneke kiiltävät valossa ja saavat sen vaikuttamaan paljon kalliimmalta, kuin se todellisuudessa on. Näyttö ei vie liikaa tilaa kellotaulusta, mutta se ei toisaalta ole liian pienikään. Viikonpäivän ja kellonajan näkee selkeästi nopealla vilkauksella.

Kellon ranneke on myös hyvin käytännöllinen ja se on helppo avata ja sulkea. Lukitusmekanismi tuntuu vankalta ja siltä, että se kestää miljoonia lukituskertoja. Ranneke on ohut ja ei kovin leveä, joten se ei kerää itseensä huomiota kummemmin.

Yhteenveto

*Casio Retro A168WA:n hyvät puolet peittoavat sen heikkoudet. Kellon vahvuuksia on sen brändi, kestävyys, tyyli, istuvuus, toiminnot, helppokäyttöisyys ja hinta. Käytännössä sen ainoat heikkoudet liittyvät vesitiiviyteen ja mineraalilasiin. Kellon yleinen hinta-laatusuhde on kuitenkin todella hyvä ja Casiolla saa varmasti vastinetta rahoilleen.

Jos uskot, että kello sopii tyyliisi, ei sen kanssa voi mennä pahasti pieleen. Casio soveltuu hyvin jokapäiväiseen käyttöön tai osaksi kellokokoelmaa. Kyseistä mallia näkee jopa arvokkaissa kellokokoelmissa, koska Casio Retro muistuttaa monia maailman ensimmäisestä digitaalisesta kellosta.

Casio Retro on edullinen tapa päästä mukaan kelloharrastamiseen ja se sopii täydellisesti ensimmäiseksi kelloksi. Suosittelen katsomaan myös parhaat alle 100 euron kellot ja suosituimmat 200 euron kellot, jos edulliset rannekellot kiinnostavat enemmän.

Jaa

Uusimmat

Suositut

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli