Opas juhlakenkien valintaan

-

miesten juhlakengät
Ruskeat juhlakengät soveltuvat hyvin vaaleanharmaan ja tummansinisen puvun kanssa, vaikka mustat ovat kuitenkin aina varmemmat.

Minkälaiset juhlakengät valitsen puvun kanssa? Valinta on erityisen helppoa, kun tiedät mitä tilaisuutta varten pukeudut. Älä kuitenkaan valitse aivan mitä tahansa kenkiä. Usein juuri kengät ovat se asuste, joka voi saada koko asukokonaisuuden näyttämään joko täydelliseltä tai epäsiistiltä.

Usein miesten juhlakengät valitaan vain lähinnä sen perusteella, mitkä tuntuvat hyviltä jaloissa ja, mitä myyjät suosittelevat. Kenkien ulkonäkö ja tyyppi muuttuu kuitenkin hieman pukukoodin ja etiketin mukaan: frakin, saketin, smokin ja tumman puvun kanssa käytetään hieman erilaisia kenkiä tilaisuudesta riippuen. On kuitenkin olemassa yksi kenkämalli, joka sopii kaikkien juhla-asujen kanssa.

Mistä tunnistan laatukengät?

Laatukengät tunnistaa monesta erilaisesta asiasta, kuten materiaalista, tikkauksesta, hinnasta ja brändistä. Ensimmäiseksi kannattaa alkaa etsimään sellaisia kenkäyrityksiä, joiden tiedetään valmistavan laadukkaita miestenkenkiä. Hieman halvempia, mutta laadukkaita juhlakenkiä valmistaa esimerkiksi Amerikkalainen Timberland. Puolestaan, jos lompakkosi on paksu ja haluat ostaa todelliset laatukengät kannattaa suosia italialaista Tod’sia.

Hinta toimii yleensä hyvänä mittarina kenkien laadussa, vaikka toisaalta joskus joutuu maksamaan myös lisää brändistä tai kuuluisasta suunnittelijasta. Yleensä kaikista laadukkaimpien juhlakenkien hinnat alkavat noin 500 eurosta, mutta täysin toimivia ja näyttäviä kenkiä saa jo 100 eurolla.

Laatukengät tunnistaa myös tikkauksesta ja materiaalivalinnoista. Laatutikkauksen näkee helpoiten kengänpohjasta. Nahkalaatuja on monenlaisia esimerkiksi: lampaan-, strutsin-, puhvelin- ja krokotiilinnahka. Hyvä nyrkkisääntö: mitä harvinaisempi nahka, sitä kalliimpi hinta. Laadun tai kestävyyden kanssa ei nahan hinta tai harvinaisuus kuitenkaan yleensä korrelloi.

Minkä väriset kengät puvun kanssa?

Mustat miesten juhlakengat
Mustat juhlakengät ovat kaikista monikäyttöisin vaihtoehto ja sopivat lähes jokaiseen tilaisuuteen.

Yleensä puvun kanssa valitaan aina mustat kengät, joissa on nauhat. Mustat kengät sopivat lähes aina pukukoodista riippumatta, joten ne ovat kaikista varmin valinta. Kuitenkin myös muiden värisiä kenkiä kannattaa katsoa, jos on kiinnostunut tyylistä.

Mustat Oxford-malliset nahkakengät

Jos aiot hankkia vain yhdet juhlakengät on kaikista varmin valinta nauhalliset oxford-malliset juhlakengät, joiden väri on musta. Kenkien materiaalin tulisi olla nahkaa ja niiden tulisi olla kiiltävät, mutta ei kuitenkaan lakeriset tai kiiltonahkakengät. Mustat kengät sopivat muun muassa mustan, tummansinisen ja harmaan puvun kanssa. Myös kirkkailla väreillä, kuten punaisella, sinisellä ja keltaisella varustettujen pukujen kanssa kannattaa suosia mustia kenkiä.

Mikäli käytät paljon frakkia tai smokkia on syytä hankkia kiiltonahkaiset kengät, koska ne sopivat kaikista parhaiten kello kuuden jälkeen. Toisaalta kiiltonahkaiset kengät voi korvata myös tavallisilla mustilla nahkakengillä, kunhan niiden kiilottamiseen käyttää yli kymmenen minuuttia. Varsinkin Suomessa suurin osa juhlaan tulevista vieraista ei jaksa kiilottaa kenkiään muutenkaan.

Mustat kengät ovat erityisen hyvät myös niiden monikäyttöisyyden vuoksi. Ne ovat käytännössä ainut korrekti kenkävaihtoehto hautajaisiin ja niitä voi myös käyttää kaikissa muissa virallisissa juhlatilaisuuksissa. Käytännössä ainoa tilaisuus, johon mustat kengät eivät sovellu on sellainen, jossa niin on erikseen pukukoodissa määrätty.

Ruskeat miesten juhlakengät

Varsinkin tummanvihreän, vaaleanharmaan ja tummansinisen puvun kanssa sopivat parhaiten ruskeat juhlakengät. Tummansinisen puvun kanssa tulisi etiketin mukaan käyttää mustia juhlakenkiä, mutta nykyään myös ruskeiden kenkien käytöstä on tullut niin yleistä, ettei se ole enää tyylimoka.

Ruskeisiin kenkiin liitetään usein rentous ja siksi se onkin suosittu kenkävalinta vapaa-ajalla. Ennen ruskeita kenkiä käytettiin paljon ulkona, mutta nyt ne ovat vakiinnuttamassa olemustaan juhlakenkien värinä.

Kun käytät ruskeita kenkiä kannattaa kiinnittää huomiota asukokonaisuuden muihin väreihin. Muun muassa paidan ja solmion väriin on syytä kiinittää huomiota, jotta välttyy pettymyksiltä. Jos olet uskalias ja uljas, voit myös kokeilla sovittaa ruskeita nahkakenkiä harmaan puvun kanssa. Ennen pukeutumisetiketti kielsi ruskeiden kenkien käytön kello 18 jälkeen, mutta nykyään sääntöä ei noudateta lähes missään.

Siniset miesten juhlakengät

Virallisiin tilaisuuksiin eivät siniset juhlakengät käy, mutta ne voivat olla täydellinen valinta rentoihin juhliin. Siniset kengät sopivat loistavasti esimerkiksi vaaleanharmaan ja valkoisen puvun kanssa. Kenkien ei kuitenkaan kannata olla kirkkaan siniset, vaan mieluiten vaaleansiniset. Kaikista mielenkiintoisin asuvalinta on sellainen, jossa vaaleansiniset kengät sopivat solmion ja paidan kanssa yhteen. Hyvä nyrkkisääntö: käytä mielikuvitustasi ja kokeile!

Valkoiset miesten juhlakengät

Tämä kenkävalinta on jo paljon harvinaisempi, kuin muut edellämainitut kenkävaihtoehdot. Valkoiset ja nahasta valmistetut juhlakengät ovat kuitenkin varsin juhlavan näköiset. Ne kuitenkin soveltuvat paremmin päiväntasaajan toiselle puoliskolle. Erityisen hienon asukokonaisuuden saa, kun yhdistää valkoisen puvun niihin sopivien kenkien kanssa. Tämä on lähes täydellinen asukokonaisuus esimerkiksi venereissulle.

Erityyppiset kenkämallit

Juhlakenkien erityyppiset mallit
Juhlakengillä on paljon erilaisia malleja, joiden muodollisuus vaihtelee paljon.

Oxfordit ovat toisiksi juhlavin kenkämallli kiiltonahkakenkien jälkeen. Oxford-malliset kengät sopivat parhaiten saketin kanssa ja aina, kun kutsukortissa lukee ”tumma puku”. Oxfordeilla voidaan myös korvata lakeerikengät, jos ne kiillottaa hyvin. Jos aiot ostaa vain yhdet kengät, osta mustat oxford-malliset kengät, jotka istuvat hyvin jalkaasi ja muita kenkiä et juhlakäyttöön tule tarvitsemaan.

Loaferit ovat lähinnä vapaa-aikaa varten tarkoitetut kengät, vaikka niitä usein virheellisesti näkee juhlakäytössä. Loaferit saivat nimensä englanninkielisestä sanasta ”loafing around”, joka tarkoittaa ympäriinsä kuljeskelua. Siksi ne sopivatkin parhaiten rentoihin juhliin kesällä, esimerkiksi kauluspaidan kanssa.

Broguet on brittiläinen klassikkokenkä. Ne sopivat parhaiten villakangashousujen ja tumman puvun kanssa. Skotlantilaiset käyttävät usein myös tweedtakkeja ja villaflaneleita.

Derbyt on kengät, joissa on avoin nauhoitus. Ne ovat varsin suositut varsinkin työkäytössä toimistossa. Derbiet ovat paljon rennommat, kuin oxfordit ja siten ne soveltuvat esimerkiksi rentoihin kesäjuhliin. Kärkisaumatut derbiet ovat vielä astetta rennommat ja soveltuvat hyvin vapaa-aikaan.

Venykenilkkurit on kengät, joissa on matala varsi. Kengät tulivat suosituksi lontoon Chelseassa, josta niiden englanninkielinen ”chelseaboots” nimi tulee. Venykenilkkurit sopii hyvin arkena esimerkiksi chinojen tai farkkujen kanssa.

Nauhanilkkurit tai englanninkieliseltä nimitykseltään ”chukka” on brittisotilaiden kenkämalli. Ne sopivat varsin hyvin molski- ja samettihousujen kanssa.

Mokkasiinit on taipuisat, mutta pehmeät kengät. Mokkasiinit ovat hyvin mukavat päällä, mutta eivät käytännössä sovellu mihinkään juhlatilaisuuteen. Jos siis haluat noudattaa pukukoodia ja etikettiä, niitä on syytä välttää.

Solkikengät on parhaat rennompien pukujen kanssa. Ne on yleensä joko ruskeat tai mustat ja valmistettu nahasta. Englanniksi kenkiä kutsutaan nimityksellä ”monkstrap shoe”.

Juhlakenkien pohja

Kenkien pohja vaikuttaa oleellisesti kenkien kävelymukaavuuteen ja juhlavuuteen. Paksupohjaiset ja karkeat kengät ovat paljon rennommat, kuin ohuet. Brogue- ja loaferkengät ovat usein karkeapintaisia, jonka takia ne ovat epävirallisempia. Puolestaan ohutpohjaiset ja sileämmästä nahasta valmistetut kengät ovat muodollisemmat.

Paksu kumipohja on hyvä, jos kengillä tulee käveltyä paljon ulkona, hiekassa ja märässä. Esimerkiksi asuntovälittäjä voi joutua välillä kävelemään huonomassakin maastossa, jonka vuoksi paksusta pohjasta on hyötyä. Ohut nahkapohja on kaikista muodollisin valinta, mutta se myös kestää usein kaikista huonoiten.

Jos aiot kävellä tai tanssia päivän aikana kannattaa miettiä kenkien pohja tarkkaan. Varsinkin puolipohjatut ja matalat juhlakengät ovat loistava valinta pidempäänkin kävelyyn ja tanssimiseen.

Kiiltonahkakengät

Kiiltonahkakengät

Lakeeriset kengät eli kiiltonahkakengät ovat nimensä mukaisesti kiiltävät kengät. Ne sopivat vasta kello 18.00 jälkeen ja siksi niitä käytetäänkin lähinnä smokin ja frakin kanssa. Kiiltonahkakengät ovat muuten tavalliset nahkakengät, mutta ne on päällystetty kiiltävällä pinnoitteella. Lakeeristen kenkien malli on lähes aina poikkeuksetta joko Derby tai Oxford. Kiiltonahkaista pinnoitetta on kuitenkin myös saatavilla joihinkin ooppera-avokkaisiin, lenkkareihin, saappaisiin, korkokenkiin ja loafereihin. Kiiltonahkakengät ovat lähes aina mustia, mutta muita yleisiä värivaihtoehtoja on valkoinen, viininpunainen ja ruskea.

Kiiltonahkakenkien historia ja hoito

Kiiltonahkakenkijöiden keksijä on Amerikkalainen Seth Boyden, joka kehitti kiiltonahkaiset kengät ensimmäisen kerran vuonna 1818. Ne saivat englanninkieliseksi nimityksekseen ”patent leather shoes”. Alunperin kengät valmistettiin pellavaöljy-päällysteellä, mutta nykyään se on korvattu muovilla.

Kiiltonahkakenkien huoltaminen on tärkeää, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa. Pöly poistuu parhaiten kosteaksi kastetulla liinalla, mutta naarmut kiiltonahkaan erikoistuvalla suoja-aineella. Varsinkin syvempiä naarmuja voi olla lähes mahdoton korjata. Kiiltonahkakengät harvoin kestävät yli kymmentä vuotta hyvinä, koska niiden kiilto kuluu pois. Kenkien pinnoite onneksi suojaa vesiroiskeilta, mutta kenkälankkia niissä ei tulisi käyttää.

Missä kiiltonahkakenkiä käytetään?

Kiiltonahkaiset kengät ovat kaikista hienoimmat miesten juhlakengät. Siksi niitä käytetäänkin lähinnä vasta pimeyden laskettua kello kuuden jälkeen alkavissa virallisissa tilaisuuksissa. Kiiltonahkaisia kenkiä käytetään muun muassa smokin ja kaikista arvokkaimmat miesten puvun, frakin kanssa. Kiiltonahkakengät eivät sovellu perinteisen puvun kanssa, koska se miellettään usein liian arkiseksi. Myöskään saketin kanssa ei lakeerisia kenkiä käytetä, koska saketti on miesten päiväpuku, joka kuuluu ottaa päältä pois viimeistään kello 18.00.

Kenkien solmiminen

Juhlakenkien kengännauhat valmistetaan usein joko nailonpunoksesta tai puuvillasta. Materiaalina nailon on paljon kestävämpää, kuin puuvilla, mutta myös kalliimpaa. Juhlakengissä nauhat saa usein pois ja voi vaihtaa. Se tyyli, jolla kengännauhat on sidottu vaikuttaa oleellisesti kengän tyyliin ja ulkoasuun. Vaakalinjaan sidottuja juhlakenkiä pidetään usein kaikista hienoimpina.

Videomuotoiset ohjeet siitä, miten kengät voi solmia vaakalinjaan.

Kirjalliset ohjeet siitä, miten kengät solmitaan vaakalinjaan:

  • Pujota nauhojen päät kaikista uloimmista rei’istä.
  • Pidä huoli, että oikeanpuoleinen pää on noin kolme tai neljä senttiä pidempi, kuin vasemmanpuoleinen.
  • Vasen nauha pujotetaan nyt oikean alta kolmannesta reiästä.
  • Sama nauhanpää pujotetaan vasemman reunan puoleisesta kolmannesta reiästä.
  • Sama nauhanpää pujotetaan nyt vielä viidennestä oikeanpuoleista reiästä.

Usein kysytyt kysymykset juhlakengistä

Mitä kenkiä käytetään toimistossa?

Toimistoon sopii kaikista parhaiten derby-malliset kengät. Derby-kengät toimivat erityisen hyvin puvun kanssa esimerkiksi lentokoneessa ja toimistossa. Kiiltonahkakenkiä on kuitenkin suositeltavaa välttää varsinkin toimistossa, koska ne keräävät turhan paljon huomiota. Derbyt on myös monikäyttöiset, koska niitä voi käyttää rennommissa tilanteissa oxford-kenkien sijasta.

Mitkä ovat kaikista näyttävimmät juhlakengät?

Ehdottomasti kaikista näyttävimmät juhlakengät on spectator-kengät tai co-respondentit. Ne ovat muuten oxford-malliset kengät paitsi, että niissä on käytetty useampaa eri väriä. Tyypillisimmät väriyhdistelmät ovat musta ja valkoinen tai ruskea ja valkoinen. Spectator-kenkiä ei näy nykyään lähes missään, mutta ne olivat erityisen suosittuja 1920-luvulla. Ne eivät sovellu varsinkaan virallisiin tilaisuuksiin, mutta niitä voi käyttää rennoissa tilaisuuksissa, joissa haluaa näyttää juhlavalta.

Mitkä kengät ovat parhaat tanssimiseen?

Parhaat juhlakengät tanssimiseen ovat matalat ja puolipohjatut kengät. Puolipohjatut kengät ovat kaikista juhlakengistä parhaat tanssimiseen, koska ne tarjoavat tarpeeksi pitoa ja tasapainoa, eivätkä ole liian jäykät. Ne ovat myös erityisen hyvät kävelykengiksi, jos tietää, että päivän aikana tulee käveltyä paljon. Kuitenkin kengän mallia tärkeämpääkin on se, että kellot ovat juuri sopivan kokoiset ja tuntuvat hyvältä jalassa. Jos kengät eivät tue jalkaa yhtään ne voivat alkaa hiertämään ja tuntumaan hyvinkin epämukavilta.

Mitkä kengät tumman puvun kanssa?

Tumman puvun kanssa sopii parhaiten sileäpintaiset kengät, joissa on korkea iltti. Hyviä esimerkkikenkiä on muun muassa mustat oxfordit ja loaferit. Kengissä voi myös olla solki, jos niistä pitää. Välttäisin kuitenkin lakeerisia kenkiä, koska ne ovat turhan juhlavat ja keräävät liikaa huomiota.

Mitkä kengät smokin kanssa?

Smokin kanssa parhaiten menee mustat kiiltonahkakengät. Lakeeriset kellot ovat varsin suosittuja kello kuuden jälkeen. Mustien kenkien kanssa sopii hyvin silkkinen rusetti, koska sen pinta kiiltää myös.

Miten nauhat solmitaan juhlakenkien kanssa?

Juhlakenkien nauhat voi joko solmia sillä tekniikalla, mikä on opetettu koulussa tai vaihtoehtoisesti ne voi solmia juhlavammin vaakatasossa. Yleensä juhlakenkien nauhat eroavat lenkkareiden nauhoista siten, että ne ovat ohuemmat ja koristeellisemmat. Juhlakengissä solmuun kiinnittyy vähemmän huomiota ja nauhan väri on yleensä samaa väriä, kuin kenkä, jotta se on huomaamaton. Käytännössä ainoa virhe, minkä solmimisessa voi tehdä on se, että solmitut nauhat ovat eripituiset.

Mitkä kengät saketin kanssa?

Saketin kanssa parhaiten menee perinteiset mustat, juhlavat nauhakengät. Kiiltonahkaa on syytä välttää, koska sitä käytetään vasta pimeyden laskettua. Paras kenkävaihtoehto on perinteiset mustat oxford-malliset juhlakengät.

Mitkä kengät frakin kanssa?

Frakin kanssa käytetään samoja kenkiä, kuin smokin kanssa eli mustia kiiltonahkakenkiä. Frakki on smokin tapaan ilta-asu, joten kiiltonahkakengät menevät sen kanssa hyvin.

Miten varmistun kengän istuvuudesta?

Kengän istuvuuden voi tarkistaa helposti kokeilemalla sitä jalassa. Laita kenkä jalkaan ja testaa hölskyykö se jalassa. Sen jälkeen tarkista puristaako kenkä sivusta tai päältä.

Mokkaiset vai pintanahkaiset juhlakengät?

Mokka on valmistettu eläimen vuodan siitä puolesta, jossa on ollut karva. Tämän vuoksi se on ruskeampaa ja arkisempaa. Mokkaa käytetään lähinnä loafereissa ja nilkkureissa. Mokkaiset juhlakengät eivät ole ehkä yhtä hienot, kuin pintanahkaiset, mutta ne käyvät myös juhlakengissä.

Voiko juhlakenkien sijasta käyttää lenkkareita?

Mustilla lenkkareilla ei koskaan pysty korvaamaan mustia oxford-mallisisia juhlakenkiä. Rippijuhlissa mustilla lenkkareilla voi vielä pärjätä, mutta välttämättä häihin tai hautajaisiin en niitä kuitenkaan laittaisi.

Onko juhlakenkien pohjalla väliä?

Juhlakenkien pohjalla on suurta väliä niin kenkien ulkonäön, kuin myös muodollisuuden kannalta. Kaikista virallisimmat ja hienoimmat kengät ovat ohutpohjaisia, jotka on varustettu nahasta tehdyillä pohjilla. Hyvä nyrkkisääntö: pohjan ei missään nimessä tulisi olla yli 1 cm korkea. Nahasta tehdyt pohjat ovat myös hyvin mukavat kävellessä. Nahkapohjat ovat kuitenkin todella huonot, jos joudut kävelemään hiekalla tai sateessa.

Jos tiedät joutuvasi kävelemään paljon esimerkiksi märällä tai hiekassa, kannattaa valita paksummat pohjat. Varsinkin kumipohjat ovat hyvät, jos joudut kävelemään erilaisilla pinnoilla ja sääolosuhteissa. Kumipohjien huono puoli on kuitenkin se, että se auttamatta tekee puvusta rennomman.

Milloin kiiltonahkakenkiä kuuluu käyttää?

Kiiltonahkakenkiä kuuluu käyttää aina smokin ja frakin kanssa. Kiiltonahkakengät voi korvata hyvin kiilotetuilla nahkaisilla oxford-mallisilla kengillä. Yleensä kiiltonahkakenkiä kuuluu käyttää vasta kello kuuden jälkeen, koska ne herättävät kirkkaalla säällä liikaa huomiota. Tämän vuoksi lakerisia kenkiä ei myöskään kannata käyttää esimerkiksi toimistotöissä.

Johdanto

Kiitos, kun luit artikkelin loppuun juhlakenkien valinnasta. Toivottavasti nyt ymmärrät, mitä eroa on oxford-mallisilla kenkigällä ja broguella sekä tajuat, miten kengänpohjan paksuus vaikuttaa kengän muodollisuuteen. Käytännössä mies tarvitsee vain yhdet kunnolliset juhlakengät. Kaikista parhain vaihtoehto on mustat ja nahkaiset oxfordid, joita voi tarpeen tullen kiillottaa vastaamaan lakerisia kenkiä. Olet nyt valmis tekemään loistavia kenkävalintoja ja pukemaan niitä oikein eri juhlatilaisuuksissa.

Jaa

Uusimmat

Pukukoodi Business Casual

Pukukoodi Business Formal

Väitöstilaisuus pukeutuminen

Miksi läksyt keksittiin?

Suositut