Sukelluskello vertailu – parhaimmat sukeltajankellot

-

Sukelluskello Rolex Submariner
Rolex Submariner on yksi tunnetuimmista rannekelloista ja on klassikko sukeltajakello. Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, merkitty * -merkillä.

Sukelluskello on yksi suosituimmista kellotyypeistä, eikä suotta. Sukeltajankellot ovat nimensä mukaisesti tehty sukelluskäyttöön. Ne tunnistaa usein helpoiten niiden pelastusrenkaan muotoisesta ja kokoisesta Bezelistään. Sukelluskellojen suosio pohjautuu pitkälti Rolex Submarineriin, joka on klassikko kello kyseisestä kategoriasta. Kellosta on tehty monia kopioita ja sen tyyliä on yritetty jäljitellä.

Tunnetuimman kelloklassikon hinta on kuitenkin suurimmalle osalle liikaa, jonka vuoksi kokosimme parhaimmat sukeltajankellot eri hintakategorioissa. Edullisimmat sukelluskellot maksavat sata euroa ja noin parilla tuhannella eurolla voi saada huippukellon, joka on suunniteltu ammattilaiskäyttöön. Seuraavaksi on vuorossa kymmenen parasta sukeltajankelloa, joiden hinta-laatusuhde, tyyli, laatu ja brändiarvo ovat kohdillaan.

Sukelluskellojen kymmenen parasta vaihtoehtoa

  1. *Tissot Seastar 1000 Chronograph – Paras sukelluskello
  2. *Sinn U1 Diving – Saksalainen sukeltajankello
  3. *TAG Heuer Aquaracer Professional – TAG Heuer sukelluskello
  4. *Longines Hydroconquest – Sveitsiläinen sukelluskello
  5. *Oris Aquis Date Relief ”Cherry” – Tyylikäs sukeltajankello
  6. *Casio Collection MDV-107 – Edullinen sukelluskello
  7. *Citizen Promaster Automatic Divers – Citizen sukelluskello
  8. *Seiko Prospex Solar – Seiko sukelluskello
  9. *Certina DS Action Diver – Hyvä sukeltajankello
  10. *Seiko 5 Sports Automatic – Seiko sukeltajankello

1. Tissot Seastar 1000 Chronograph – Paras sukelluskello

Tissot Seastar sukelluskello

*Katso hinta

Sveitsiläinen luksuskellojen valmistaja Tissot on perustettu vuonna 1853. Sen alunperin perusti Charles-Félicien Tissot ja hänen poika. Nykyään Tissot kuuluu Swatch Grouppiin, johon kuuluu muun muassa Longines, Omega ja Certina. Tissot Seastar 1000 on laadukas sukeltajakronografi, josta ei puutu tyyliä tai kokoa.

Teknisesti kellon sisältä löytyy ETAN valmistama G10.212, joka on kvartsikoneisto. Siinä on 4 kiveä ja sen patterin luvataan kestävän noin 38 kuukautta käytöstä riippuen. Kellon koneisto sykkii 32,768 kertaa tunnissa ja se on valmistettu Sveitsissä. Kyseinen koneisto on myös käytössä uudessa Omegan ja Swatchin yhteistyökellossa Moonswatchissa, joten sen huolettavuudessa tulee tuskin olemaan ongelmaa vielä pitkään.

Kellotaulun leveys on massiiviset 45,5 mm, joten kello soveltuu varsin hyvin isoille ranteille. Kellon paksuus on kuitenkin 12,8 mm, joka hillitsee kellon kokoa. Painoa kellolle tulee kuitenkin 180 grammaa, joka alkaa olemaan jo paljon.

Tissot Seastar 1000 Chronographista löytyy monipuolisesti ominaisuuksia. Se on kronografikello, joka tarkoittaa sitä, että sillä voi laskea aikaa. Kello tarjoaa 300 m / 30 ATM vesitiiviyden, joka sopii jopa laitesukeltamiseen. Kellotaulusta löytyy myös päivyri ja sitä suojaa naarmuuntumaton safiirilasi.

Kiteytettynä Tissot Seastar on laadukas sveitsiläinen kello, jossa on hinta-laatusuhde kohdillaan. ETAN valmistaman koneiston ansiosta kellon huoltamisessa tuskin tulee ongelmia. Kellon ainoa huono puoli on sen iso koko. Toisaalta kellon koolla ei ole väliä, jos omaa isomman ranteen.

2. Sinn U1 Diving – Saksalainen sukeltajankello

Sinn U1 sukelluskello

*Katso hinta

Vuonna 1961 perustettu Sinn on saksalainen kellovalmistaja, joka on erityisesti keskittynyt työkalukelloihin. Sinn Spezialuhrenin kelloissa on usein hinta-laatusuhde kohdillaan ja siksi ne eivät ole koskaan alennusmyynnissä. Sinn U1 Diving on täydellinen sukelluskello ammattimaisempaankin käyttöön.

Kellon koneisto on Sellitan SW 200-1, joka on valmistettu Sveitsissä. Automaattinen koneisto on itsensä vetävä ja siinä on 38 tunnin käyntivara. Kellonkiviä on 26 kappaletta ja kello värähtelee 28.800 kertaa tunnissa eli 4 Hertsin taajuudella. Koneisto on myös iskunkestävä DIN 8308 standardin mukaan.

Sinn U1 Diving tarjoaa kaikki ominaisuudet, joita sukelluskellolta voisi toivoa. Siinä on huima 1000 m / 100 ATM erikoisvesitiiviys, jonka vuoksi kello kestää syvä- ja laitesukeltamista. Sinnistä löytyy myös kaksi heidän omaa erikoisteknologiaansa: Captive Bezel, joka estää kellon aikakehän irtoamisen ja Tegiment käsittely, jonka vuoksi kellon metalli on moninkertaisesti kestävämpää.

Kellon kellotaulun leveys on 44 mm ja sen kuoret on valmistettu saksalaisen sukellusveneen teräksestä. Sukellusveneen teräs on erityisen kestävää kovissa paineissa ja se kestää hyvin merivettä. Ruuvilukittava vetonuppi on todella jämäkkä ja se viimeistelee Sinn U1 sukelluskellon huolitellun ulkoasun.

Kellotaulu on hyvin selkeä ja sen näkee myös veden alla, koska sen indeksit ovat erityisen kirkkaat. Sinn U1 käyttää luultavasti Grade X1 C3 Super LumiNovaa sen indeksien valaisuun. Kirsikkana kakun päälle kellolla on monia sertifikaatteja niin magneettisuojauksen, kuin vesitiiviyden puolesta.

3. TAG Heuer Aquaracer Professional – TAG Heuer sukelluskello

TAG Heuer Aquaracer rannekello

*Katso hinta

TAG Heuer on sveitsiläinen kellopaja, joka on perustettu jo vuonna 1860. Kellovalmistaja on tunnnettu sen ikonista moottourheiluun liittyvistä kelloistaan, kuten Autaviasta ja Carrerasta. Kellomerkki tuli varsin tunnetuksi, kun Steve McQueen käytti TAG Heuer Monacoa ranteessaan.

Tekniseltä puoleltaan TAG Heuer Aquaracer Professional on laadun symboli. Kellossa on TAG Heuerin Calibre 5 automaattikoneisto, joka tarjoaa 38 tunnin käyntivaran. Kellonkiviä on 25 ja se värähtelee 28.800 kertaa tunnissa eli 4 Hz taajuudella.

Kellotaulun leveys on 40 mm ja se on kulmikas. Kellon kulmikkuus muistuttaa Audemars Piguet Royal Oakkia, mutta ei kuitenkaan häiritsevän liikaa. Kellon kehä ja runko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, kuten ranneke.

Kellosta löytyy toiminnallisuutta, kuten sekuntiviisari ja päivämääränäyttö. Kellon kestävyyttä ylläpitää safiirilasi, jota teoriassa pystyy naarmuttamaan vain timantilla. Kello tarjoaa 200 m vesitiiviyden, jonka vuoksi se soveltuu sukelluskäyttöön. Rannekkeesta löytyy myös taittolukko ja sen säätövara lisää kellon ergonomisuutta ja istuvuutta ranteeseen.

Kiteytettynä TAG Heuer Aquaracer Professional on sveitsiläinen laatukello, jonka innovatiivinen ulkomuoto nostaa sen arvoa. Kello on täysverinen sukelluskello sen liikuteltavan kellonkehän, riittävän vesitiiviyden ja ulkonäön puolesta.

4. Longines Hydroconquest – Sveitsiläinen sukelluskello

Longines Hydroconquest rannekello

*Katso hinta

Sveitsiläinen Longines valmistaa laadukkaita kelloja. Nykyään se kuuluu osaksi Swatch Grouppia Omegan ja Tissotin tapaan. Kellomerkki on alunperin perustettu jo vuonna 1832 ja sen logo on kaikista vanhin, joka on rekisteröity kellovalmistajalle.

Tekniseltä puoleltaan Longines Hydroconquest pärjää hyvin. Siinä on Longinesin L888.2 automaattikoneisto, joka pohjautuu ETAN A32.L01. Koneisto tarjoaa kellolle 65 tunnin käyntivaran ja siinä on 21 kellonkiveä. Kellon viisarit sykkivät 25.200 kertaa tunnissa, joka on riittävästi.

Kellon 41 mm leveä runko on sen rannekkeen tapaan valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Kellotaulun suojauksesta huolehtii narmuuntumaton safiirilasi. Kellon toiminallisuutta edustaa kello kolmen kohdalla oleva päivämääränäyttö. Sukeltajakellohenkisyys tulee esille Longines Hydroconquestin 300 m / 30 ATM vesitiiviydessä, joka kelpaa jopa laitesukeltamiseen. Kiteytettynä Longines Hydroconquest tarjoaa loistavaa hinta-laatusuhdetta ja on kunnollinen sukeltajankello.

5. Oris Aquis Date Relief ”Cherry” – Tyylikäs sukeltajankello

Oris Cherry rannekello

*Katso hinta

Oris on vuonna 1904 perustettu Sveitsiläinen kellovalmistaja, joka on keskittynyt luksuskelloihin. Oris valmistaa ainoastaan mekaanisia kelloja, jonka vuoksi sen valikoimasta ei löydy kvartsikelloja. Kellomerkkinä Oris tuli varsin tunnetuksi, kun Sean Connery käytti kelloa James Bond -elokuvassaan.

Teknisesti Oriksesta löytyy hyvää sveitsiläistä laatua. Kellon koneisto on Oris 733, joka pohjautuu Sellitan valmistamaan SW 200-1. Sellitan koneisto on myös käytössä useissa muissa kelloissa, kuten listalla aikaisemmin mainitussa Sinn U1 Divingissä. Sellitan varmalaatuinen koneisto tarjoaa 25 jalokiveä ja 38 tunnin käyntivaran. Se sykkii 28.800 kertaa tunnissa, 4 hertsin taajudella.

Oris Aquis Date Relief ”Cherry” on kooltaan 43,5 mm, joka sopii suurimmalle osalle miehistä. Kellon lempinimi ”Cherry” tulee siitä, kun sen kellotaulu on kirsikan punainen. Kellosta löytyy sukelluskellolle tyypillisiä ominaisuuksia, kuten käännettävä kellonkehä ja 300 m vesitiivys. Kellon safiirilasi on varustettu heijastuksen estävällä pinnoitteella, jonka vuoksi kellotaulun näkee hyvin jokaisesta kulmasta.

6. Casio Collection MDV-107 – Edullinen sukelluskello

Casio MDV "Duro" rannekello

*Katso hinta

Casio on japanista kotoisin oleva kellovalmistaja, joka on valmistanut kelloja jo vuodesta 1946 saakka. Kellomerkki on erityisen tunnettu erinomaisesta hinta-laatusuhteesta ja digitaalisista kelloista.

Casio Collection MDV-107 on paras edullinen sukeltajankello. Kellon lempinimi on ”Duro” ja muun muassa Bill Gates käyttää sitä. Kellon ominaisnäkö muistuttaa vahvasti sukeltajankelloa. Kellossa on iso käännettävä bezel ja 200 m vesitiiviys, jonka avulla voi laitesukeltaa ja uida.

Kellotaulun leveys on 44 mm, joten se soveltuu hyvin isommillekin ranteille. Kello saattaa tuntua epämukavalta pienessä ranteessa, mutta toisaalta sen istuvuus voi pehmittää sen kokoa.

Kellon ranneke on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja siinä on kumiranneke. Kumihihnat ovat tyypillisiä sukeltajankelloille ja ne alunperin suunniteltiin sitä varten. Kumirannekkeen saa kiristettyä todella hyvin sukelluspuvun ympärille, jonka vuoksi niitä suositaan sukelluskäytössä. Kumiranneke ei kuitenkaan ole kaikista paras vaihtoehto kuumalla säällä, koska se voi alkaa hiostamaan ranteessa. Kellon rannekkeen pystyy onneksi vaihtamaan ja 22 m lugivälille on olemassa paljon erilaisia rannekkeita.

Casio MDV-107:n suurin miinuspuoli on ehdottomasti sen mineraalilasi. Naarmuuntumattoman safiirilasin sijasta Casiossa on mineraalilasi, joka tuppaa naarmuuntumaan ajan myötä. Mineraalilasi on iskunkestävä, mutta mikään maailman pitkäikäisin vaihtoehto se ei ole.

Teknillisesti kellon sisältä löytyy japanilainen kvartsikoneisto. Patterikoneistossa riittää virtaa noin 2 – 3 vuodeksi, jonka jälkeen sen voi vaihtaa itse tai kellosepällä. Kvartsikoneiston suurin etu on se, että kello pysyy aina ajassa, eikä sitä tarvitse pitää ranteessa tai vetää, kuten automaattikelloa. Kokonaisuudessaan Casio MDV-107:n Pepsi-versio on kaikista paras edullinen sukelluskello.

7. Citizen Promaster Automatic Divers – Citizen sukelluskello

Citizen sukelluskello

*Katso hinta

Citizen on yksi maailman suurimmista kellonvalmistajista ja se on perustettu Japanissa vuonna 1918. Kellopaja tuli varsin tunnetuksi heidän kehittämästään Eco-Drive teknologiasta, jonka avulla kvartsikello sai käyttövoimansa auringonvalosta.

Citizen Promaster Automatic Divers on Citizenin valmistama sukeltajankello, joka tarjoaa tyyliä ja laatua edullisesti Casion MDV-107:n tapaan. Kellon suurin ero Casioon verrattuna sen hinnan lisäksi on sen koneisto. Citizen tarjoaa muuten hyvin samanlaista kelloaan automaattisella koneistolla kvartsin sijasta.

Teknillisesti kellossa on Miyotan valmistama Caliber 8204 automaattikoneisto. Miyotan automaattikoneisto tarjoaa 42 tunnin käyntivaran ja siinä on 21 kellonkiveä. Kellon viisari sykkii 21.600 kertaa tunnissa. Koneiston toimintoja on muun muassa veto-ominaisuus ja sekuntiviisarin pysäytystoiminto.

Kellotaulun toiminallisuutta lisää siinä olevat päivämäärä- ja viikonpäivänäyttö. Kellotaulun leveys on 41 mm ja sitä suojaa mineraalilasi. Muuten kellotaulu on hyvin selkeä ja sen indeksit on luminoidut eli ne hohtavat pimeässä.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kellonkuori on kestävä ja sen ranneke on valmistettu kumista. Kumiranneke on erityisen hyvä sukeltajankelloille, koska ne kestävät vettä ja on helposti puhdistettavissa. Kellon tyyliä lisää sen ”Pepsi” kellotaulu, jossa on punaista ja sinistä. Kiteytettynä Citizen Promaster Divers on laadukas miesten Citizen sukelluskello.

8. Seiko Prospex Solar – Seiko sukelluskello

Seiko sukelluskello

*Katso hinta

Seiko on japanilainen kellojen valmistaja, joka perustettiin Tokiossa vuonna 1881. Seiko on varsin tunnettu sen edullisista, mutta laadukkaista kelloistaan. Seiko Prospex Solar kuuluu Seikon kellojen yläpäähän ja hyvää vastinetta rahoille.

Teknisesti kellosta löytyy V147-kaliiperin Solar-koneisto, joka saa käyntienergiansa valosta. Valon ei ole pakko olla auringonvaloa, vaan käytännössä mikä tahansa valo riittää kellon lataamiseen. Kello jopa varoittaa, kun sen akku on vähissä. Silloin sen sekuntiviisari sykkii kerran kahdessa sekunnissa, jolloin kello säästää sähköä. Japanilainen kellokoneisto edistää tai jättää noin – 15 / + 15 sekuntia kuukaudessa ja siihen kuuluu myös päivyri. Seiko Compact Solar Scuba Diver käy täydellä paristolla jopa 10 kuukautta ja sen täyteen lataamiseen kuluu aikaa noin yhdeksän tuntia auringon valossa.

Kellon kellotaulun leveys on 39 mm, joten se on sukelluskelloksi pienen kokoinen. Seiko SNE586P1 -kellossa on safiirilasi, joka on käytännössä naarmuuntumaton. Seiko Proxspex Solar SNE586P1 sisältää 200 m / 20 atm vesitiiviyden, joten kello soveltuu loistavasti uimiseen ja laitesukellukseen.

Kellon runko on tehty ruostumattomasta teräksestä ja se on punakullan väristä. Kellon mukana tulee kumiranneke, joka soveltuu sukeltamiseen hyvin. Kellon indeksit on kirkkaasti luminoidut, joten ne näkyvät kirkkaasti pimeällä. Kiteytettynä Seiko Prospex Compact Solar Scuba Diver on laadukas miesten rannekello.

9. Certina DS Action Diver – Hyvä sukeltajankello

Certina DS rannekello

*Katso hinta

Certina on sveitsiläinen kellovalmistaja, joka on perustettu jo vuonna 1888. Nykyään se kuuluu Swatch Grouppiin Omegan, Tissotin ja Longinesin tavoin. Certina on tunnettu sen laadukkaista, mutta kohtuuhintaisista rannekelloistaan.

Kellon sisältä löytyy Tissotin Powermatic 80 automaattikoneisto, joka on muunneltu versio ETAN C07.111 koneistosta. Kello tarjoaa uskomattoman hyvän 80 tunnin käyntivaran ja siinä on 23 kellonkiveä. Kellon viisari liikkuu 21.600 kertaa tunnissa eli 3 hertsin taajuudella. Koneisto sisältää myös sekuntiviisarin pysäytystoiminnon ja se on vedettävä.

Certina DS Action Diver Automatic on täydellinen sukeltajankello, jos etsii laadukasta ja näyttävää kelloa edullisesti. Kellotaulua suojaa heijastamaton safiirilasi ja siinä on myös päivyri. Kellon halkaisija on 43 mm, joka on riittävän suuri suurimmalle osalle miehistä. Certina DS C032.607.11.051.00 tarjoaa 300 m / 30 atm vesitiiviyden, joten se soveltuu loistavasti uimiseen ja sukeltamiseen. Vesitiiviydellä on jopa ISO 6425 sertifikaatti.

Kellon bezel on keraaminen ja käännettävissä. Puolestaan kellotaulun indeksit on luminoidut Super-LumiNovalla. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kuori ja ranneke viimeistelee Certina Action Diverin huolitellun olemuksen. Kiteytettynä Certina DS on laadukas miesten sukeltajankello, josta löytyy tyyliä kohtuullisella hinta-laatusuhteella.

10. Seiko 5 Sports Automatic – Seiko sukeltajankello

Seiko sukeltajankello

*Katso hinta

Seiko on Tokiossa vuonna 1881 perustettu laadukkaiden, mutta edullisten kellojen valmistaja. Seiko 5-sarjan kellot tarjoavat taattua japanilaista laatua kohtuullisella hinnalla. Siksi Seiko 5 kuuluu parhaiden edullisten sukelluskellojen joukkoon.

Teknisesti kellon sisältä löytyy Seikon 4R36 automaattikoneisto, joka tarjoaa noin 40 tunnin käyntivaran. Kellossa on 24 kellonkiveä ja viisarit sykkivät 21.600 kertaa tunnissa.

Kelloa ympäröi pyörivä aikakehä ja 43 mm kellotaulu on suojattu mineraalilasilla. Mineraalilasin huono puoli on se, että se tuppaa naarmuuntumaan käytön myötä. Toinen kellon huono puoli on sen vesitiiviys, joka on vain 100 m / 10 atm. Kello on siis uintitiivis, mutta ei sukellustiivis. Toisaalta kovin moni sukelluskellojen ostaja ei muutenkaan sukella ne kädessä, joten Seiko pystyi tekemään kompromissin asian suhteen.

SEIKO 5 Sports SRPD55K1 Automatic -rannekello kuuluu huippusuosittuun SKX-sarjaan, josta se on perinyt ulkonäkönsä. Kello hohtaa ensiluokkaisesti pimeässä sen mustan kellotaulun ansiosta, joka on varustettu lumibrite-päällystetyillä indekseillä. Seikon kellotaulusta löytyy viikon- ja päivämäärännäyttö sekä sen takakannen takaa näkee läpi Seikon automaattiseen koneistoon. Kiteytetynä Seiko 5 Sports on hyvä valinta sukelluskelloksi, joka kädessä ei kuitenkaan aio sukeltaa.

Usein kysytyt kysymykset sukelluskelloista

Mikä sukelluskello on?

Sukelluskello tai sukeltajankello on rannekellojen tyyppi. Sukelluskellon tunnistaa helpoiten sen isokokoisesta pelastusrenkaat muotoisesta bezelistään. Yleensä sukelluskellot ovat vähintään 40 mm leveitä ja yleensä niiden kellotaulun leveys on + 44 mm.

Sukelluskellot tarjoavat yleensä vähintään 200 m / 20 atm vesitiiviyden, jotta ne soveltuisivat laitesukeltamiseen. Toisaalta 100 m / 10 atm vesitiiviys on riittävä pintasukeltamiseen. Ammattikäyttöön tarkoitetut sukelluskellot sisältävät usein 1000 m / 100 atm vesitiiviyden, joka mahdollistaa ammattimaisen syväsukeltamisen.

Sukelluskellot on yleensä lähes aina varustettu kumirannekkeella, koska ne alunperin on suunniteltu sukelluskäyttöön. Kumihihnat saa kiristettyä todella tiukoiksi sukelluspuvun ympärille, jolloin kädessä hädin tuskin virtaa veri. Toisaalta niiden hyvä puoli on se, että kello ei lähde irti kädestä sukellusreissulla.

Sukeltajankelloissa on usein ruuvilukittu kruunu, joka on mahdollisimman vedenpitävä. Kellotaulun kehä liikkuu ja sen avulla voi mitata sukellusaikaa. Kellotaulun indeksit on usein hyvin luminoidut, jotta ne näkee selkeästi pimeässä veden alla.

Mikä on kaikista tunnetuin sukelluskello?

Kaikista tunnetuin sukelluskello on ehdottomasti Rolex Submariner. Ensimmäinen Submariner julkaistiin vuonna 1954 ja siitä tuli ehdoton kellomaailman klassikko. Alkuperäinen Rolex Submariner oli maailman ensimmäinen kello, jossa oli 100 m vesitiiviys, mikä on nykyään kelloissa hyvin tavallista.

Kello on niin suosittu, että siitä on tehty useita laillisia ja laittomia kopioita. Nykyään Rolex Submarinereissa on 300 m / 30 atm vesitiiviys, joka mahdollistaa laitesukeltamisen. Toisaalta kovin moni Submarinerin ostajista ei käy sukeltamassa tai edes uimassa se päällä, koska monet Rolexit ostetaan puhtaasti päivittäiseen käyttöön tai sijoitukseksi.

Mitä ISO 6425 tarkoittaa?

ISO 6425 tarkoittaa maailmanlaajuista standardia. Saksassa ja varsinkin Sinn -kelloissa DIN 8306 tarkoittaa samaa asiaa. Jotta kello voi saada sen sertifikaatin, sen tulee läpäistä monenlaisia eri kriteereitä. Niihin kuuluu 100 m vesitiiviyden lisäksi muun muassa käännettävä bezel tai digitaalinen näyttö ajanottoon. Kellon tulee myös pystyä mittaamaan tunnin aika vähintään minuutin tarkkuudella. Kellon indeksien tulee olla selkeän näköiset ja niiden pitää näkyä täydessä pimeydessä vähintään 25 cm päähän. Kellon pitää kestää magneettikenttää ja pystyä pitämään tarkkuutensa siitä riippumatta. Kellon tulee myös olla iskunkestävä.

Kellon iskunketävyys mitataan kolmen kilon lekalla. Kellon rungon tulee kestää merivettä ja sen rannekkeen tulee kestää vähintään 200 Newtonin voima. Kvartsikelloissa pitää olla patterin loppumisen ilmoittava toiminto. Iso-standardin saaminen kellolle maksaa paljon kellovalmistajille, jonka vuoksi kaikki sukelluskellot eivät omaa sen leimaa, vaikka ne täyttäisivät kaikki kriteerit.

Mikä kellojen vesitiiviysasteikko on?

Ei merkitty eli ei vesisuojattu mitenkään

Kello ei saa tulla minkäänlaiseen kosketukseen veden kanssa. Jopa pienet roiskeet voivat vahingoittaa sitä. Kelloja joissa ei ole vesisuojausta on vaikea löytää, mutta varsinkin jossain vanhemmissa pukukelloissa asiat voivat olla näin.

30 m / 3 ATM / 3 Bar

Kellolla on roisketiiviys ja pieni vesisuojaus. Kello kestää pientä sadetta ja roiskeita, mutta se kanssa ei voi mennä suihkuun tai uimaan.

50 m / 5 ATM / 5 bar

Kellossa on rajoitettu vesitiiviys. Kello kestää roiskeita, mutta se kädessä ei kuitenkaan saa mennä uimaan. Olen kuullut, että 50 m vesitiiviyden kellot kestäisivät suihkussa olemista, mutta sitä kannattaa välttää, jos haluaa, että kello pysyy hyvänä. Varsinkin pitkät ja kuumat suihkut ovat varmasti haitaksi, koska vesihöyryä pääsee tiivistymään kellon rakenteisiin.

100 m / 10 ATM / 10 bar

Kello on vesitiivistetty ja se kestää muun muassa uimista ja snorkkelisukellusta pinnalla. Kello ei kuitenkaan kestä laite- tai syväsukellusta.

200 m / 20 ATM / 20 bar

Kellossa on erityisvesitiiviys, jonka ansiosta se kestää laitesukeltamista. Ei kuitenkaan sellaisissa olosuhteissa, joissa käytetään seoskaasuja.

300 m / 30 ATM / 30 bar

Tästä eteenpäin kaikki kellot ovat hyvin erikoisvesitiivitä ja kestävät ammattimaista laitesukeltamista. Varsinkin +1000 m vesitiiviyden kellot on tarkoitettu hyvin ammattimaiseen käyttöön ja kellot on usein suunniteltu vain sukeltaminen mielessä, joten niistä löytyy myös usein kaikki muut tarvittavat toiminnot.

Suosittelen tilaamaan kellot *Laatukoru -verkkokaupasta.

Jaa

Uusimmat

Suositut