Frakki pukeutumisopas ja frakin etiketti

-

Frakki ja musta rusetti sekä rintakukka
Henkilökunta käyttää frakin kanssa mustaa rusettia, kun taas vieraat käyttävät valkoista. Taskuliinan voi korvata rintakukalla.

Frakki on miesten kaikista muodollisin ja arvokkain juhlapuku, jota käytetään virallisissa tilaisuuksissa. Nykyisin frakkia käytetään orkestereissa, valtiollisissa tai akateemisissa tilaisuuksissa, arvokkaissa juhlissa ja häissä. Frakkiin ei kuitenkaan pukeudu häiden vieraat, vaan bestman, sulhanen ja morsiamen isä. Frakkia käytetään myös muun muassa wanhojen tansseissa ja seremonioissa. Puolestaan sinfoniaorkesterin soittajat ja kapellimestarit käyttävät sitä heidän työpukunaan.

Frakki pukukoodi

Frakin kanssa pukukoodi on hyvin tarkka, joten sen kanssa ei voi ottaa omia vapauksia. Pukeutumissääntöjen tarkoituksena ei kuitenkaan ole turhanpäiväinen rajoittaminen, vaan niillä pyritään pitämään huoli siitä, että frakki näyttää parhaalta päällä.

Frakki

Frakin kanssa puettu rusetti
Frakin kanssa käytetään aina rusettia.

Frakkitakki

Frakin kanssa puetaan musta tai tummansininen hännystakki. Huomioitavaa kuitenkin on se, että takin ja housujen kuuluu olla samaa väriä. Takissa on molemmilla puolilla kaksiriviset napit, mutta ne ovat pelkästään koristeellisia, eikä niitä saa missään nimessä napittaa. Yleensä takin avoin leikkaus ei edes mahdollista nappien kiinnittämistä.

Frakkia kuuluu pitää siten, että liivi loistaa takin välistä. Tiukan etiketin mukaan takin liepeiden tulisi peittää täydellisesti liivi, mutta on hyväksyttävää jos pieni viiru näkyy takin alta. Tämän vuoksi ei kannata valita liian isoa tai pientä takkia. Sivusta katsottuna takin tulisi olla hieman tiukempi, jotta se istuu päällä paremmin. Takin pituus on myös tärkeää, koska sen hännyksen tulisi ulottua edestäpäin polvitaipeisiin saakka.

Frakin kanssa pystykaulus on käytännössä ainoa vaihtoehto. Materiaalina frakin kauluksessa käytetään samaa materiaalia, kuin napeissa eli yleensä silkkiä. Frakin hihojen kuuluu olla kapeat ja niiden tulisi paljastaa noin pari senttiä (0,5 – 2,5 cm) paidan kalvosimesta. Kalvosinnappien tulisi olla joko kullanväriset tai helmiäiskalvosinnapit.

Mikäli aiot esteratsastaa tai tanssia frakki päällä esimerkiksi vanhojen tansseissa kannattaa suosia napakkaa kädentietä. Napakan kädentien avulla takki ei liiku häiritsevästi ja neidon pyörittäminen ei pilaa frakin istuvuutta.

Frakkihousut

Frakin kanssa käytetään joko mustia tai tummansinisiä housuja, jotka ovat samaa väriä ja kangasta, kuin takki. Ne leikkaavat takin vyötärönkorkeudelta siten, että housut eivät jää takin alle. Kannattaa muistaa, että liivin, joka peittää housut tulisi näkyä takin alta.

Frakkihousujen sivujen laidoissa kulkee yleensä yksi leveämpi tai pari kapeampaa silkkinauhaa, jotka peittävät housujen sivujen saumoja. Käytännössä voit pukea smokin ja frakin kanssa myös täysin samat housut kunhan niiden takkien materiaali pysyy samana.

Housujen lahkeiden tulisi olla ilman minkäänlaisia käänteitä eli käytännössä niiden lahkeiden tulisi olla suorat. Frakkihousuista löytyy myös aina kiinnikkeet olkaimille eli henkseleille, jotka menevät kätevästi liivin alle, josta ne eivät pilkota. Frakin kanssa ei siis käytetä vyötä, vaan henkseleiden tehtävä on varmistaa, että housut pysyvät ylhäällä. Olkainten kuuluu yleensä olla valkoisia ja on hyvä muistaa, että olkaimet ovat verrattavissa alushousuihin eli niitä ei kannata esitellä muille.

Frakkikengät

Miesten juhlakengät frakin kanssa

Frakin kanssa yleensä puetaan kiiltonahkaiset tai lakeriset juhlakengät, jotka ovat mustat ja sileäpintaiset. Nykyään kengät voivat myös olla kiiltonahkaiset oxford-malliset juhlakengät.

Kenkien tulisi olla täysin kuvioimattomat ja puolipohjatut. Puolipohjatut juhlakengät ovat erityisen hyvät tanssiaisiin, häihin ja kävelemiseen. Frakkikenkien kanssa puetaan mustat silkistä tehdyt sukat, jotka kruunaa asukokonaisuuden

Frakkiliivi

Frakkiliivin väri on yleensä valkoinen ja sen materiaali on puuvilla tai pellava. Mustaa frakkiliiviä käytetään Suomessa päiväsaikaan akateemisissa tilaisuuksissa ja se on jo muodostunut perinteeksi. Liivin napitus voi olla joko yksi- tai kaksirivistä, kuten takissa. Nappien värin kuuluisi olla kuitenkin sama, kuin mikä on kalvosinnapeissa eli joko helmiäisvalkoiset tai kullanväriset.

Frakkiliivin pituuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, koska sen tulisi peittää housujen vyötärö, mutta se ei kuitenkaan saisi pilkottaa takin helman alta kovinkaan paljoa. Takki ei toisaalta saa olla lyhyt, mutta ei myöskään liian pitkä. Liian lyhyen takin tilalle on ostettava uusi ja pitkää takkia voi lyhentää. Liivin takaosalla ei ole väliä eli se voi olla täysin avoin tai vaikka erivärinen, koska frakin kanssa pidetään päällä aina takkia tilanteesta riippumatta.

Frakkipaita

Frakkipaidan väri on valkoinen ja se on valmistettu samasta materiaalista, kuin liivi eli puuvillasta tai pellavasta. Paidan etumus on pelkistetty ja tärkätty, jotta se ei taittuisi silloin kun istuu paita päällä. Frakkipaidan kanssa käytetään kiinteitä nappeja tai koristenappeja, jotka ovat samanvärisiä, kuin kalvosinnapit. Kuitenkaan rintataskua ei kuulu olla paidassa.

Paidan kaulus on kovitettu pystykaulus ns. “wing collar” tai siipikaulus. Se nousee noin muutaman sentin verran korkeammalle, kuin takin muu kaulus. Ennen vanhaan takin kaulukset olivat korkeampia, mutta nykyään maltillisemmat kaulukset ovat muotia. Takin kauluksen tulisi olla myös erityisen jäykkä, koska löysät kaulukset eivät ole kovin muodikkaita. Kauluksen kärkien tulisi olla solmukkeen päällä tai sitten täysin sen takana.

Frakkipaidan kanssa käytetään yksinkertaisia kalvosinnappeja, eikä kaksinkertaisia, kuten smokkipaidassa. Tämän vuoksi smokkipaitaa ei saa käyttää frakin kanssa. Kannattaa myös huomioida se, että niiden tulisi olla samaa väriä koristenappien kanssa. Frakkipaita ei ole smokkipaita, joten ranskalaiset kalvosimet tai arkiset napit ovat etikettivirhe. Frakkipaidan helmassa voi olla lätkä jolla paita saadaan kiinnitettyä housuihin siten, että paita ei nouse ylös esimerkiksi tanssiaisissa.

Frakkipaidan kauluksen alta löytyy lenkki, johon solmuke kiinnitetään. Tuon avulla solmukkeen nauha pysyy paikallaan, eikä lähde nousemaan. Solmuke ei käytännössä koskaan saisi olla takin kauluksen yläpuolella ja, jos näin käy on kyseessä paha etikettivirhe.

Frakkisolmuke

Frakin kanssa puetaan ainoastaan valkoinen solmuke, joka on valmistettu samasta materiaalista kuin liivi eli pellavasta tai puuvillasta. Mustat solmukkeet on varattu juhlien henkilökunnalle, jonka näkee esimerkiksi katsomalla televisiosta Linnan juhlia. Muita värejä ei solmukkeilla ole, joten välttäeksesi etikettivirheen tekemisen, älä pue niitä.

Frakkisolmukkeen tulee aina olla itsesolmittava solmuke, koska valmissolmuke ei ole tarpeeksi hienostunut. Rusetin solmiminen itse ei ole kovinkaan helppoa, joten sen opettelemiseen kannattaa varata aikaa. Oman rusetin solmiminen on kuitenkin palkitsevaa ja vaivansa arvoista. Itsesolmittavasta rusetista tekee hienon sen epäsymmetrisyys ja se, että se ei näytä tehtaassa tehdyltä.

Tässä on lyhyt videomuotoinen opas rusetin solmimiseen. Emme jaksa vaivautua kirjoittamaan todella epämääräisiä ohjeita siitä, miten rusetin lenkkiä tulee vetää toisen läpi huonolaatuisilla kuvilla varustettuna.

Hattu, kaulahuivi ja kävelykeppi

Frakin päähine ei ole pakollinen varuste, mutta varsinkin ulkosalla se voi tulla tarpeen huivin kanssa. Frakin kanssa vakiintunut hattu on silkkisilinteri tai mahdollisesti jopa tohtorinhattu. Kaikista helpoin vaihtoehto on kuitenkin jättää kaikki hatut kotiin. Mikäli kaulahuivia aikoo käyttää sen tulisi olla puuvillaa ja väriltään valkoinen.

Kävelykepit ovat todella harvinaisia, mutta sopivat hyvin silinterihatun kanssa. Toisaalta osan mielestä kävelykepit ja silinterihatut näyttävät larppaukselta, joten en suosittele niiden pitämistä ellei taustalla ole jotain hyvää ajatusta. Frakin kanssa hyvä kävelykeppi on tyylikäs, mutta hillitty ja päästä koristeltu.

Rannekello frakin kanssa

Perinteisesti rannekelloa ei ole käytetty frakin kanssa, mutta nykyään hillittyjen pukukellojen käyttö on yleistymässä. Ennen frakin kanssa kuului käyttää taskukelloa siten, että sen toinen pää meni liivin taskuun piiloon. Kaikista varmin vaihtoehto on kuitenkin jättää kaikki kellot kotiin.

Taskuliina

taskuliina frakin kanssa

Frakin kanssa kuuluu käyttää valkoista taskuliinaa, jonka tulisi olla samaa materiaalia takin kanssa eli puuvillaa tai pellavaa. Takissa ei kuitenkaan aina välttämättä ole rintataskua, joka voi muodostua ongelmaksi frakkiliinan kannalta. Taskuliina kuuluu taitella suoraan taitokseen ja sitä voi tukea esimerkiksi pahvilla siten, että se pitää muotonsa. Voit lukea taskuliinoista lisää taskuliinan valintaoppaasta. Taskuliinan voi korvata rintakukalla, joka asetetaan frakin napinläveen.

Frakki hanskat

Akateemisissa tilaisuuksissa ja tansseissa voidaan vaatia hansikkaat. Hanskat ovat vaaleat ja markkinoilla niistä on olemassa vaikka minkälaisia muovisia versioita. Kunnollisten hanskojen kuuluisi kuitenkin olla vuohennahasta valmistetut. Jos olet hankkimassa frakkia wanhoihin kannattaa varata myös valkoiset hanskat samalla.

Kunniamerkit frakin kanssa

Frakin kanssa käytetään kunniamerkkejä muun muassa Linnan juhlissa ja itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla sekä aina kun kutsun lähettäjä niin haluaa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että taskuliinan kanssa ei käytetä kunniamerkkejä.

Kunniamerkkien järjestys menee siten, että Suomalaiset merkit tulevat vasemmalle puvun keskiviivasta katsoen ns. kaikista arvokkaimmille paikoille ja ulkomaiset merkit puolestaan menee luokittain maiden ranskankielisen aakkosjärjestyksen mukaisesti.

Miten frakki puetaan päälle?

Frakkiin pukeutuminen on täynnä yksinkertaisia, mutta myös vaikeampia vaiheita. Käydään ne tässä yksitellen lävitse.

  1. Laita boxerit ja sukat jalkaan.
  2. Pue frakkipaita ylle ja napita paita kokonaan kiinni. Tähän sisältyy myös kaikista ylimmät napit, koska et halua näyttää frakkipaita päällä rantagigololta. Sen jälkeen kiinnitä molemmat rintanapit paidan etuosaan niille kuuluville paikoille.
  3. Laita henkselit kiinni housuihin ja pue frakkihousut päälle siten, että paita jää niiden alle.
  4. Laita kengät jalkaan ja kiristä henkselit.
  5. Laita kultaiset tai hopeiset kalvosinnapit paidan hihoihin.
  6. Solmi rusetti kaulaan jo edellämainitun videon mukaisesti.
  7. Pue frakkilivii ylle ja pidä huolta, että se peittää vyötärön.
  8. Pue frakkitakki päälle.
  9. Taittele taskuliina suoraan taitokseen ja aseta se frakin rintataskuun tai laita kunniamerkit paikoilleen.

Usein kysytyt kysymykset frakista

Smokki vai frakki?

Frakki vai smokki on yleinen kysymys ensimmäisen puvun ostajalle. Smokki tai tuxedo on miesten iltajuhlapuku, jota käytetään vasta kello 18.00 jälkeen. Smokki on rennompi puku kuin frakki, mutta se on silti juhlavampi kuin perinteinen tumma puku. Smokkia käytetään esimerkiksi teatterin ja oopperan ensi-illoissa. Smokki vs frakki on siis yksiselitteinen kysymys. Käytännössä ne eroavat siten, että solmuke on musta ja sen kanssa ei käytetä kunniamerkkejä.

Frakin hinta?

Frakin hinta vaihtelee sen mukaan ostaako vai vuokraako sen. Uuden frakin hinnat kaupasta alkavat noin yli 600 eurosta, kun taas vuokrauksen hinta on noin 130 euroa. Puolestaan käytettyjen frakkejen hinnat alkavat noin 200 eurosta. Välillä frakkeja voi myös saada pilkkahintaan esimerkiksi nettikirpputoreilla ja huutokaupoissa. Kun miettii kannattaako ostaa vai vuokrata frakki kannattaa miettiä sen käyttöarvoa eli sitä montako kertaa frakkia tulee käyttämään. Laadukkaan frakin osto kannattaa, jos tietää tarvitsevansa sitä useita kertoja vuodessa esimerkiksi akateemisissa tilaisuuksissa ja Linnan juhlissa.

Mikä frakki vanhojen tansseihin?

Frakki wanhojen tansseihin on käytännössä sama kuin frakki muihin juhliin paitsi, että siellä ei käytetä kunniamerkkejä, koska ne eivät sovellu tilanteen luonteeseen. Wanhoja varten kannattaa kuitenkin huomioida oikeanlaiset kengät, jotta tanssiminen sujuu parhaiten. Varsinkin puolipohjatut ja matalat juhlakengät ovat hyviä tanssimiseen. Tanssijan kannattaa myös suosia frakin kanssa napakkaa kädentietä, jotta takki ei heilu kovimissakaan tanssin pyörteissä.

Milloin käytetään mustaa liiviä?

Mustaa liiviä käytetään frakin kanssa silloin kun pukukoodi poikkeaa normaalista frakin pitämisen etiketistä. Näitä tilaisuuksia voi olla muun muassa akateemiset erikoistilaisuudet, herraillalliset tai kutsujan oma toive. Akateemisissa todistuksenjakoseremonioissa voidaan käyttää valkoisen liivin sijasta mustaa liiviä. 

Mustan liivin käyttöön vaikuttaa myös kellonaika, sillä mustaa liiviä käytetään yleensä ainoastaan päiväsaikaan, mutta ei yöaikaan. Kellonaika vaikuttaa myös usein kenkiin esimerkiksi päivällä tapahtuvissa tilaisuuksissa kuulu käyttää perinteisiä nahasta valmistettuja kenkiä, kun taas puolestaan kiiltonahkaiset tai lakeriset kengät kuuluvat illalla tapahtuviin tilaisuuksiin. Erikoistilaisuuksien pukukoodi kannattaa selvittää joko kutsukortista, netistä tai soittamalla, jotta välttyy väärinymmärryksiltä.

Frakki vuokra?

Frakkia tulee käytettyä harvoin, joten sitä ei välttämättä tarvitse ostaa itselleen omaksi. Varsinkin esimerkiksi wanhojen tansseihin frakin vuokraus on järkevää, jotta se ei jää pelkästään kerran käytetyksi kasvupyrähdyksen vuoksi. Suomessa on monia yrityksiä ja yksityishenkilöitä, jotka vuokraavat frakkeja ja frakin vuokrauksen hinta on noin 130-200 euroa päivältä. Ostaminen kannattaa siinä tapauksessa, jos frakille tulee käyttöä useamman kerran vuodessa, koska silloin se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Kannattaa myös huomioida, että vuokrattua frakkia ei voi kustomoida ja räätälöidä omien mittojen mukaiseksi. Toisaalta kannattaa myös kysyä onko sukulaisilla tai ystävillä frakkeja, joita voisi lainata.

Käytetäänkö frakin kanssa taskuliinaa?

Frakin kanssa käytetään taskuliinaa aina silloin, kun sen kanssa ei käytetä kunniamerkkejä. Taskuliinan tulisi olla samasta materiaalista valmistettu, kuin takin eli yleensä pellavapuuvillasta. Frakin kanssa käytetään ainoastaan valkoista taskuliinaa, joten kaikki räikeät ja kuvioidut taskuliinat voi suosiolla jättää kotiin. Taskuliina kuuluu asettaa frakin päällimmäiseen rintataskuun siten, että siitä on näkyvillä noin pari senttiä. Ainoa taskuliinan taitos, mikä frakin kanssa sopii on suora taitos.

Voiko frakin kanssa käyttää kelloa?

Perinteisesti frakin kanssa on ainoastaan käytetty hienostunutta taskukelloa aivan, kuten Doctor Who sarjassa. Nykyään hienostuneet pukukellot ovat kuitenkin yleistyneet frakin kanssa. Voit lukea lisää kelloista kello-oppaasta. Yleisesti hyvä nyrkkisääntö kuitenkin on se, että kelloa ei kannata käyttää, jos ei ole täysin varma siitä mitä aikoo tehdä. Illasta tulee muutenkin mukavampi, kun ei tarvitse miettiä jatkuvasti ajankulkua.

Mistä ostaa frakki?

Frakkeja myydään niin netissä, kuin perinteisissä kivijalkaliikkeissä. Frakkia ostaessa kannattaa pohtia sen käyttöarvoa eli miettiä hyvin tarkkaan sitä kuinka usein frakkia tulee tarvitsemaan. Toisaalta, jos frakille on vuosittainen tarve esimerkiksi Linnan juhlien vuoksi siihen kannattaa panostaa. Tässä tapauksessa oman frakin harkinta on järkevää, koska se maksaa itsensä takaisin verrattuna siihen, että sen joutuu aina käydä vuokraamassa erikseen. Frakki on loistava klassinen juhla-asu, joka on laadukas ja monikäyttöinen, joten siihen kannattaa siksi aina panostaa.

Minkä väriset kalvosinnapit frakin kanssa?

Frakin kanssa kuuluu käyttää kalvosinnappeja. Kalvosinnappien tulisi olla keskenään samaa väriä. Hyviä kalvosinnapien materiaaleja frakin kanssa ovat: platina, kulta, hopea ja helmiäiskalvosinnapit. Kultaiset kalvosinnapit ovat hyvä vaihtoehto, jos haluat erottua joukosta ja esitellä kalvosinnappeja. Toisaalta hopeiset ja platinaiset kalvosinnapit ovat hieman hillitympiä vaihtoehtoja.

Frakin historia

Frakin historian lyhyt oppimäärä. Frakki tarkoittaa hännystakkia ja tulee saksalaisesta sanasta Frack. Se on suomessa ja myös muualla länsimaissa miesten kaikista juhlallisin ja arvokkain juhlapuku. Frakkia käytetttiin alunperin 1700-luvulla miesten arkipukuna ja se oli muusikoiden työasu. Frakilla on poikkeuksellisen tiukka etiketti ja siksi sitä suositaankin valtiollisissa ja arvokkaissa juhlissa. Kun pukukoodina käytetään frakkia silloin nainen pukeutuu täysipitkään iltapukuun, jonka helman alta saa näkyä vain kengät.

Mikä takki frakin kanssa?

Frakin kanssa kannattaa pukea ulkovaatteita, jos sää niin vaatii. Frakin kanssa kuuluu pukea musta takki tai viitta. Sen kanssa voi käyttää lisäksi mustaa silinterihattua, valkoista huivia ja vuohennahasta valmistettuja käsineitä.

Mitä kaikkea frakkiin kuuluu?

Frakkiin kuuluu takki, housut, frakkipaita, valkoinen taskuliina, frakkiliivi, kalvosinnapit, rintanapit, itsetaiteltava solmuke, olkaimet, mustat sukat ja lakeriset juhlakengät. Muita frakkiin kuuluvia asusteita on esimerkiksi: taskukello, silinterihattu ja kävelykeppi jokseenkaan ne eivät ole pakollisia tai edes kovin yleisessä käytössä.

Miten nainen pukeutuu kun pukukoodi on frakki?

Naisten kohdalla puhutaan juhlapuvusta, kun pukukoodi on frakki. Naisen asu on juhlakankaista valmistettu täyspitkä ja yksiosainen puku, joka on valmistettu esimerkiksi silkistä, sametista ja satiinista. Puvun kuuluu olla niin pitkä, että sen alta näkyy vain kengät. Mikäli frakin sijasta pukeudutaan kansallispukuun silloin myös puolison tulee pukeutua siihen. Juhlapuvun kanssa kenkinä käytetään siroja ja umpikärkisiä avokkaita. Puolestaan käsilaukussa ei saa olla pitkää hihnaa. Hanskojen käyttö ei ole pakollista, mutta jos niitä käyttää niiden tulee olla pitkät. Päällysvaatteina käy takki ja talvella turkis.

Voiko frakkia käyttää häissä?

Häissä frakkia voi käyttää ainoastaan bestman, sulhanen ja morsiamen isä. Kannattaa pukeutua smokkiin, jos haluaa pukeutua arvokkaasti häihin. Smokki on paljon juhlavampi ja arvokkaampi kuin perinteinen puku, mutta ei kuitenkaan niin hienostunut, että se myös vaatisi naisen vaatetuksen olevan mahdollisimman juhlavaa. Hääsmokki on siis sallittu, mutta normaaleille vieraille hääfrakki ei ole soveliasta pukeutumista.

Minkälainen rusetti frakin kanssa?

Frakin kanssa käytetään ainoastaan valkoisen väristä rusettia. Kyseinen rusetti tulisi olla valmistettu samasta aineesta, kuin frakkiliivi. Frakin liivit valmistetaan usein puuvillasta, joten puuvillainen rusetti on loistava vaihtoehto. 

Jos olet menossa töihin juhliin, jossa sinulla on frakki päällä valitse silloin yllesi musta rusetti, koska mustat rusetit on yleensä varattu henkilökunnan käyttöön. Välillä Linnan juhlissa näkee myös punaisia rusetteja, mutta ne eivät ole osa virallista etikettiä. Pyri siis välttämään muita, kuin valkoisia solmioita, jotta et riko frakkiin liittyvää etikettiä.

Frakkirusetti täytyy ehdottomasti olla itsesolmittava, vaikka se saattaisikin vaikuttaa haastavalta alussa. Mikäli et ole solminut ennen rusettia itse kannattaa siihen varata pari tuntia aikaa, jotta sen oppii tekemään mahdollisimman hyvin. Rusetin solmimisen idea ei kuitenkaan ole tehdä liian täydellistä rusettia, koska sen epäsymmetrisyys kuuluu asuun, kunhan sitä ei tee tarkoituksella ja liiallisesti. Rusetti kannattaa opetella solmimaan itse sillä silloin siitä saa parhaan fiiliksen. Yläpuolella on upotettu video, joka opastaa miten rusetin voi oppia solmimaan itse. Sanonta menee, että “kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” joten video kertoo enemmän kuin miljoonat sanat.

Missä frakkia käytetään?

Frakkia käytetään arvokkaissa juhlissa, koska se on kaikista hienostunein miesten juhlapuku. Tällaisia tapahtumia on muun muassa seremoniat ja muut akateemiset tilanteet, arvokkaat häät, juhlat, vanhojen tanssit ja valtiolliset juhlatilaisuudet, kuten Linnan juhlat.

Voiko frakin korvata?

Frakin voi korvata ainoastaan tummalla puvulla, juhlaunivormulla tai kansallispuvulla, mutta ei esimerkiksi smokilla tai saketilla. Kansallispukuun pukeuduttaessa myös puolison tulee pukeutua kansallispukuun.

Johdanto

Kiitos, kun pääsit tänne loppuun asti. Toivottavasti opit paljon uutta frakeista ja niiden käyttöön liittyvästä etiketistä sekä pukemisesta. Olet nyt ehdottoman valmis tekemään omia päätöksiä ja etsimään itsellesi täydellistä frakkisettiä.

Jaa

Uusimmat

Pukeutuminen rippijuhliin

Pukeutuminen perhejuhliin

Ylioppilasjuhlat pukukoodi

Miesten puvun pesu

Talvihäät pukeutuminen

Suositut