Cocktail pukukoodi

-

Miesten cocktailasu, joka soveltuu cocktailetikettiin.

Cocktailasu on kaikista haastavin ja harvinaisin pukukoodi, mitä Suomesta löytyy. Sen vuoksi se esiintyykin vain lähinnä pikkujouluissa, syntymäpäivillä, hääkutsuissa ja muissa puolirennoissa juhlissa. Cocktail on tummaa pukua kevyempi pukukoodi, mutta siihen sisältyy myös oma pukeutumisetiketti. Jos haluat, että sinut vielä jatkossakin kutsutaan juhliin, jatka lukemista.

Cocktailasuun liittyy olennaisella tavalla sen rentous, jonka vuoksi se onkin juhlapukukoodiston arvokkuuden perusteella kaikista alimpana. Kaikista ylimmällä on tietysti frakkiin pukeutuminen. Kutsuja yleensä viittaa cocktailasuun, kun kutsun pukukoodissa lukee, että pukeutukaa juhlavasti.

Cocktailjuhlat alkavat usein vasta kello 18.00 jälkeen, jolloin saketeista siirrytään frakkeihin. Näin hienoa pukeutumista cocktailjuhlat eivät kuitenkaan vaadi. Hyvä nyrkkisääntö: pukeudu juhlavan rennosti.

Miesten cocktailasu

Miesten cocktail

Täydellisen cocktailasun löytäminen miehelle voi olla osittain haastavaa. Yksinkertaisesti tämä johtuu siitä, että kunnollista cocktail-etikettiä ei enää ole. Ennen vanhaan pukukoodi cocktail tarkoitti kaapin paraslaatuista pukua, joka vain heitettiin päälle ja lähdettiin juhlimaan. Hyviä juhlavanrentoja vaatteita löydät esimerkiksi Cellbes -verkkokaupasta.

Jos vaatekaapistasi löytyy yksi puku, kannattaa valita se ja sitten alkaa muokkaamaan sitä. Tummaa pukua voi ehostaa muun muassa kuvioidulla ja räikeällä solmiolla. Sama pätee taskuliinaan, jossa voi olla väritystä ja kuviointia. Ei kannata myöskään tyytyä pelkkään suoraan taitokseen, vaan voit hieman leikkiä taitoksilla. Esimerkiksi riikinkukko- ja monitaitos näyttävät upeilta cocktailasun kanssa. Voit lukea aiheesta lisää taskuliina-oppaasta.

Cocktailasussa aluspaita saa olla kaikkea muuta kuin valkoinen. Voit esimerkiksi kokeilla miltä vaaleansininen tai vaikka vaaleanpunainen näyttäisi päällä. Kokomustaa pukua voi kustomoida esimerkiksi vaihtamalla täysmustat housut mustaharmaa-raidallisiin sakettihousuihin. Pienellä asuilla leikitellemisellä syntyy täysin uudenlainen päiväasu. En kuitenkaan suosittele tekemään liian radikaaleja ratkaisuja, koska kyse on kuitekin pukupukeutumisesta, johon kuitenkin liittyy etiketti. Varsinkaan häissä räikeille väreille ei ole tilaa, jos et halua viedä hääparin huomiota itseesi.

Jos et halua alkaa miettimään erilaisia värikombinaatioita on laivastonsininen puku varma valinta. Se sopii käytännössä täydellisesti miesten parhaaksi cocktailasuksi. Toinen täydellisesti osuva valinta on tumma puku kravaatilla maustettuna.

Joidenkin mielestä tummasta puvusta voi tulla hautajaismainen tunnelma, mutta käytännössä se on kuitenkin loistava cocktailetikettiin osuva asukokonaisuus. Kannattaa kuitenkin muistaa, että cocktail pukukoodi ei missään nimessä tarkoita black-tie pukukoodia, joten voit silti yhä kokeilla erilaisia kenkä- ja asustevaihtoehtoja.

Hyvä kenkävaihtoehto miehelle cocktailasuun on mustat, ohutpohjaiset ja kiilotetut juhlakengät. Kenkien materiaalina kannattaa vaalia nahkaa. Älä kuitenkaan pue yllesi lakerikenkiä sillä ne luovat teennäisen vaikutelman.

Naisten cocktailasu

Naisten cocktailasu on paljon yksinkertaisempi ja helpompi, kuin miehillä. Naiset voivat heittää päällensä cocktailmekon, joka on usein lyhyt ja tumma. Silloin puhutaan yleensä ns. pikkumustasta. Cocktailin pukukoodi sallii myös muut mekot ja hameet, joita voi ehostaa koruilla ja asusteilla, kuten käsilaukulla. Myös värit, glitteri ja printit voivat tehdä asukokonaisuudesta hienomman. Naisten cocktailasuun voi myös pukea housut ja vaikka topin. Hyviä kenkävaihtoehtoja on avokkaat ja sandaletit.

Voit vielä lopuksi viimeistellä asukokonaisuutesi parhaalla naisten tuoksulla. Hyviä naisten cocktailasuja löydät esimerkiksi Cellbes -verkkokaupasta.

Muista nämä asiat cocktailpukeutumisessa

Cocktail pukukoodi
Tumma puku sopii loistavasti cocktailin pukukoodiin.

Suosi hyvin istuvia pikkutakkeja. Vaikka cocktail-pukukoodi antaa mahdollisuuden astetta rennompaan pukeutumiseen ei kuitenkaan kannata käyttää huonosti istuvia vaatteita. Cocktailjuhlat ovat kuitenkin sen verran virallisia tapahtumia, että niihin kannattaa panostaa. Mitään mittatilauspukuja et kuitenkaan tarvitse, vaikka sellaisen hankkimista harvoin katuukin.

Muista pestä pukusi ennen käyttöä. Cocktailjuhlat ovat yleensä hyvin etukäteen suunniteltuja, joten pese pukusi ennen niitä. Kaapin perukoilla homehtunut ja tunkkainen puku pilaa tunnelman juhlissa. Vaikka kävisit suihkussa ennen juhlia, edes se ei ole tarpeeksi peittämään tunkkaisen puvun hajua. Suosittelen siksi, että peset pukusi noin kolme päivää ennen juhlia joko kotona tai pesulassa.

Vältä tylsää pukeutumista. Pikkutakin ei tarvitse olla aina se sama musta. Voit kokeiolla esimerkiksi erilaisia materiaaleja ja kuviointeja. Villatakki, jossa on hillitty ruutukuviointi voi tuoda enemmän persoonallisuutta esille.

Harkitse myös tarkkaan, minkä kauluspaidan aiot pukea alle. Cocktailjuhliin ei tarvitse pukea niitä samoja paitoja, mitä toimistolle. Kokeille erilaisia sinisen, liilan ja punaisen värejä sekä sitä, miten ne sopivat muun asun kanssa.

Muista napittaa paita. Se tyyli, jolla paita on napitettu kertoo paljon itsestäsi. Pidä huoli, että napitat varsinkin paidan hihat. Pari ylintä nappia voi jättää auki, jos et käytä kravattia. Älä kuitenkaan jätä liian montaa nappia auki, jollet halua näyttää rantagigololta.

Muista silittää vaatteesi. Ryppyisät vaatteet pilaavat juhlatunnelman ja osoittavat huolettomuutta sekä mahdollisesti voivat loukata juhlien järjestäjää. Silitetyt ja hyvin istuvat vaatteet saavat ulkoasun näyttämään huolitellulta ja hygieeniseltä. Käytä siis hetki aikaa vaatteiden silittämiseen, koska se on sen arvoista.

Älä pue rikkinäisiä tai likaisia vaatteita. Tämä menee samaan kategoriaan ryppyisten vaatteiden kanssa. Älä pue rikkinäisiä vaatteita yllesi, joissa on esimerkiksi reikiä. Pese myös kaikki mahdolliset tahrat ennen juhlia huolella. Muista varoa myös juhlissa läikyttämästä ruokaa tai juomaa vaatteillesi.

Älä pue farkkuja cocktailjuhliin. Farkut ovat liian arkiset cocktailjuhliin, joten niitä ei saa ikinä pukea niihin. Unohda siis tyypillinen toimistopukeutumisesi ja laita jotain hieman juhlavampaa ylle.

Muista kiillottaa cocktailkenkäsi. Suosi oxford-mallisia juhlakenkiä, jotka on valmistettu aidosta nahasta. Nahan värin tulisi olla mielellään mustaa, mutta myös ruskeat käyvät vallan mainiosti. Älä kuitenkaan pue kiiltonahkakenkiä tai lakereita, koska ne ovat aivan liikaa cocktailjuhliin.

Miesten cocktail asusteet

Seiko presage coctail time rannekello
Seiko Presage Cocktail Time rannekello on loistava valinta cocktail-illalliselle.

Cocktail-pukukoodiin liittyy paljon erilaisia asusteita. Varsinkin asusteiden kanssa voi leikitellä hieman enemmän, jos käyttää perinteistä pukua asunaan. Erilaiset solmiot, kalvosinnapit, rannekellot ja taskuliinat ovat esimerkkejä niistä asusteita, joiden kanssa voi kokeilla ehostaa asua. Vältä kuitenkin sitä, että päädyt huomion keskipisteeksi.

Käytä vyötä ja pidä huoli, että sen nahan väri on samaa kuin kengissäsi ja kellosi rannekkeessa. Miesten pukeutumisen kultainen sääntö on se, että vyön nahan värin tulisi sopia muiden nahka-asusteiden värien kanssa. Esimerkiksi, jos käytät ruskeaa vyötä niin silloin myös rannekellon nahkarannekeen tulisi olla ruskeaa nahkaa, kuten kenkienkin. Tämä ei ole larppausta, vaan kuuluu oleelliseksi osaksi cocktailjuhlien arvokkuutta. Katso myös parhaat pukukellot.

Pue hienot sukat. Sukkien ei tarvitse olla yksiväriset, kuten frakin kanssa. Cocktailjuhlat ovat vapaammat, joten voit leikitellä erilaisten sukkavaihtoehtojen kanssa. Suosittelen kokeilemaan erilaisia hillityn värikkäitä ja kuvioituja sukkia, jotka luovat asuun pienen, mutta oleellisen osan taikaa.

Laita rannekello ranteeseen. Osaksi cocktailpukeutumista kuuluu rannekellot ja ne voivat jopa olla pöytäkeskustelun aiheena. Kellon ei kuitenkaan tarvitse olla hintava Rolex, vaan elegantti automaattikello riittää. Jos käytät nahkaranneketa, muista sovittaa se muiden asusteidesi kanssa. Oletko etsimässä kelloa budjetilla? Lue meidän vertailu kymmenestä parhaasta alle 200 euroa maksavasta rannekellosta.

Mieti tarkkaan laitatko kravatin vai et. Cocktailpukeutuminen ei vaadi miehiltä kravatin käyttöä, mutta sen saa myös pukea. Osan mielestä kravatin käyttö voi saada asun näyttämään liian ylipukeutuneelta, kun taas osan mielestä se kuuluu oleellisena osana asua.

Cocktail pukeutuminen etiketti

Kannattaa ottaa selvää enemmän juhlista joihin olet menossa, jotta vältyt munauksilta. Cocktailpukeutuminen riippuu pitkälti siitä, minkälaisesta juhlasta on kyse. Jos et ole varma, mitä puet päälle kannattaa kysyä kutsujalta tai joltain muulta henkilöltä joka on myös tulossa paikalle.

On olemassa kolme tärkeää asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun saa kutsun cocktailjuhliin.

  1. Missä cocktailjuhlat sijaitsevat?
  2. Miksi juhlat järjestetään?
  3. Mihin kellonaikaan juhlat ovat?

Firman pikkujoulut ja häät eroavat merkittävästi, vaikka niissä olisi sama cocktailpukukoodi. Häissä on noudatettava varovaisuutta, koska haluat näyttää hyvältä, mutta kuitenkin siten, että kunnioitat hääparia. Älä siis pue valkoista tai mustaa yllesi, vaan yritä näyttää mahdollisimman elegantilta kuitenkaan herättämättä liikaa turhanpäiväistä huomiota itseesi.

Jos saat kutsun illalla järjestettäviin firman juhliin kannattaa valita konservatiivisemmat vaatteet. Musta tai laivastonsininen puku käy mainiosti valkoisen paidan ja mustien kenkien kanssa. Kravatti kannattaa ottaa mukaan ja pukea tarpeen tullen ylle. Mikäli juhlat ovat kuitenkin rennommat voit jättää kravatin sivuun ja avata ylänappeja, jolloin näytät hyvältä juhlissa tilanteesta riippumatta.

Käytöstavat cocktailjuhlissa

Jos haluat kutsun toistekin cocktailjuhliin vaatteiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota käytöstapoihin. Eleesi, vaatteesi ja ilmeesi kertovat sinusta paljon. Ennen kuin olet edes ehtinyt tervehtiä ihmistä on habituksesi kertonut jo hänelle paljon. Muista jatkossa nämä vinkit, kun tapaat uusia ihmisiä cocktailjuhlissa.

Mieti kehonkieltäsi. Säilytä katsekontakti, korjaa ryhtisi, puhu selkeästi ja ystävällisesti sekä kättele sopivan tiukasti, mutta rennosti. Muista myös räpytellä silmiäsi, jottet vaikuta liian tunkeilevalta sekä jätä liiallinen ravistelu kättelyssä pois. Jätä myös hanskat, kännykkä ja aurinkolasit pois, ettet vaikuta liian ylimieliseltä.

Kun olet tapaamassa uutta henkilöä niin älä ala katselemaan ympärillesi, hypistelemään hiuksiasi tai kelloasi. Se antaa vastapuolelle hermostuneen ja kireän kuvan sinusta. Seiso ryhdikkäästi ja katso suoraan silmiin herättääksesi luottamusta.

Kunnioittaaksesi muita nouse ylös tuolilta, kun olet tervehtimässä. Jos henkilö on täysin tuntematon niin tervehdi ja kerro nimesi. Muuten tuttavien kanssa riittää tavalliset tervehdykset, kuten ”iltaa” ja ”moi”. Näillä vinkeillä saat käytöksesi muuttumaan luolamiesmaisesta herrasmieheen ja saat tulevaisuudessakin kutsuja juhliin.

Usein kysytyt kysymykset cocktailpukeutumisesta.

Voiko cocktailjuhliin pukea farkut?

Farkkuja ei suositella puettavaksi cocktailjuhliin niiden arkisuuden takia. Cocktailjuhlat ovat kuitenkin sen verran viralliset juhlat, että niillä on oma etikettinsä. Etiketti ei suoraan kiellä farkkujen käyttämistä, mutta en suosittele niiden pukemista, jos et tiedä mitä olet tekemässä.

Naisten cocktail asuun housut?

Naisten cocktail asu on tyypillisesti ns. pikkumusta eli lyhyt musta mekko tai hame. Naiset voivat kuitenkin myös pukeutua juhlaviin housuihin, jos pikkumusta ei nappaa. Esimerkiksi naisen tyylikäs cocktailasu voi koostua yläosasta, joka on yhdistetty juhlaviin housuihin. Vaikka monet naiset turvautuvat mekkoon tai hameesen, eivät housut ole kielletty.

Pitääkö cocktailjuhliin pukea puku?

Cocktail-pukukoodiin ei välttämättä ole pakko pukea pukua, mutta se on kuitenkin suositeltavaa, jos et tiedä mitä aiot tehdä. Älä kuitenkaan pue mustaa pukua, jos saat kutsun häihin, joissa on cocktail teema. Musta puku häissä saa iloiseen juhlaan liian hautajaismaisen tunnelman. Jos kyseessä on iltajuhlat silloin musta puku käy loistavasti.

Kaikista varmin pukuvaihtoehto on sininen puku. Se tulee käytännölliseksi niin häissä, kuin illan bisneskokouksissakin. Jos et ole varma siitä, miten viralliset firman pikkujoulut ovat on sininen puku varma vaihtoehto. Kravatti kannattaa ottaa mukaan ja tehdä päätelmä sen käytöstä muiden pukeutumisen perusteella.

Voiko cocktail-pukukoodiin pukeutua chinoilla?

Chinot ovat alunperin Yhdysvaltojen sotilaiden housut, joten ne ovat aivan liian rennot cocktailjuhliin. Ne sopivat täydellisesti kevät- ja kesäaikaan. Chinot eivät kuitenkaan koskaan voi korvata juhlavampia tummanvärisiä housuja, mutta ne sopivat täydellisesti esimerkiksi grillijuhliin, veneretkiin ja golfkierrokselle. Eivät kuitenkaan cocktailjuhliin.

Näiden klassikkohousujen menneisyys on mielenkiintoinen. Chinoja valmistettiin 1900-luvulla Englannin Manchesterissa, josta ne myytiin Kiinaan. Kiinalaiset puolestaan jälleenmyivät näitä housuja Filippiineille. Toisen maailmansodan aikaan Yhdysvaltojen meri- ja ilmavoimien sotilaita oli Filippiineillä, joiden kautta ne päätyivät Yhdysvaltoihin. Ne saivat nimen Chino, joka tarkoitaa espanjaksi kiinalaista.

Nämä rennon juhlavat housut sopivat täydellisesti collegepaidan, T-paidan tai lyhythihaisen pikeepaidan kanssa. Niiden kanssa kenkinä sopii esimerkiksi ruskeat loaferit ja vaaleat tennarit. Chinot ovatkin siksi hyvä valinta farkkujen sijaan, mutta ne eivät kuitenkaan korvaa cocktailjuhliin puettavia puku- tai sakettihousuja.

Kuuluuko taskuliina cocktailasuun?

Taskuliina kuuluu ehdottomasti miesten cocktailasuun varsinkin siinä tapauksessa, jossa päälle puetaan puku. Mikäli pikkutakista löytyy rintatasku niin siihen kuuluu taskuliina. Taskuliinan taitoksen ei täydy olla perinteinen suorataitos tai puhvitaitos, vaan cocktailetiketissä sen kanssa voi kokeilla erilaisia taitoksia. Muista, että taskuliinan kankaan tulisi olla samaa materiaalia kuin puvussa eli yleensä puuvilla tai pellavaa.

Vältä kuitenkin omia taitoksia, koska ne eivät välttämättä näytä kaikkien mielestä hyviltä. Muista myös se, että taskuliinaa ei kuulu ikinä käyttää nenäliinana, vaan varaa oikeita nessuja sitä tehtävää varten.

Cocktail pukukoodi kengät?

Cocktail pukukoodin kengät ovat yleensä nahkaiset oxford-malliset kengät. Ne kannattaa kiillottaa ennen juhlaa. Älä kuitenkaan käytä kiilonahkakenkiä tai lakereita. Pyri myös välttämään muita kuin sileäpintaisia kenkiä. Myöskin kaikenlaiset kuvioinnit voi suosiolla jättää pois. Suosi puolipohjattuja kenkiä siinä tapauksessa, jos tiedät että tulet tanssimaan. Esimerkiksi, jos olet menossa firman pikkujouluihin naisystäväsi kanssa ja tiedät, että tulette tanssimaan humppaa siellä, kannattaa valita matalapohjaiset kengät. Niiden avulla tanssimisesta tulee huomattavasti helpompaa ja mukavampaa.

Cocktail pukukoodi miehet?

Miesten cocktail pukukoodi on yleensä tumma puku. Se käytännössä sopii kaikkiin muihin tilaisuuksiin paitsi häihin. Muista myös, että voit kokeilla erilaisia asuvaihtoehtoja vaihtelemalla asusteita.

Kaikista paras cocktail-asukokonaisuus tulee kun leikittelee hieman, mutta vaalii kuitenkin klassista pukeutumista. Esimerkiksi ottamalla mustan pikkutakin ja tyylittämällä sen mustaharmaa-raitaisten sakettihousujen kanssa asukokonaisuudesta tulee kerrassaan upea. Kun asuun vielä lisätään mustat, kiiltävät ja sileäpintaiset oxford-malliset nahkakengät tulee asusta loistava. Siihen rinnalle, kun lisää vielä hillityn rannekellon, taskuliinan joka on taiteltu esimerkiksi presidentintaitokseen ja sukat joissa on mukavaa kuviointia, tulee asusta täydellinen.

Kuuluuko rannekello cocktail etikettiin?

Rannekello kuuluu cocktailin pukukoodiin. Voit siis huoletta pukea kellon ranteeseen, kun olet menossa cocktailjuhliin. Jos käytät nahkaranneketta on hyvä muistaa se, että rannekkeesi nahan väri sopii muiden asusi nahkojen kanssa. Esimerkki hyvästä kellosta cocktailjuhliin on Seiko Presage Cocktail time, joka on saanut inspiraationsa japanilaisesta juomakulttuurista. Kyseinen kello on näyttävän näköinen ja varma keskustelun aihe juhlissa.

Häät cocktail-tilaisuutena?

Rennommissa häissä voi olla pukukoodina cocktail. Se tarkoittaa muuten perinteistä cocktailpukeutumista kuitenkin pienellä erolla. Jos olet menossa häihin, joissa on cocktailetiketti, älä pue päällesi mustaa pukua. Vältä myös liiallisten asusteiden käyttöä, jotta et vie kaikkea huomiota häiden todellisilta tähdiltä. Näin vältät mielipahan aiheuttamisen ja saat kutsun cocktailjuhliin jatkossakin.

Loppupäätelmät cocktail pukeutumisesta

Kiitos, kun pääsit tänne asti. Voit nyt miettiä itse omia ratkaisujasi cocktailpukeutumiseen. Uskon, että näillä vinkeillä vältyt kaikilta pahoilta kämmeiltä, mitä cocktailjuhlissa voi mahdollisesti tehdä. Tiedät nyt, mikä ero on farkuilla ja juhlahousuilla, osaat valita puvun värin tilaisuuden mukaan ja tiedät miten asusteiden, kuten taskuliinan, rannekellon ja sukkien kanssa voi leikitellä.

Jaa

Uusimmat

Pukeutuminen rippijuhliin

Pukeutuminen perhejuhliin

Ylioppilasjuhlat pukukoodi

Miesten puvun pesu

Talvihäät pukeutuminen

Suositut

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli